Fortuna A1 op haar sterkst bij ‘alles of niets’

Hoofdklasse A-jeugd

Voor de verandering verloor Fortuna/Delta Logistiek eens haar eerste play-off duel, DVO was met 25-21 te sterk in Bennekom. Geen reden tot paniek bij de Fortunezen: “We speelden namelijk een goede wedstrijd”, aldus aanvoerder Victor Entken.

In de vorige vier jaren was Fortuna weliswaar niet foutloos in de beslissende fase van de competitie, in 2015 en 2018 moesten er een derde play-off aan te pas komen tegen respectievelijk PKC/SWKGroep en Groen Geel. Beide wedstrijden werden gewonnen door Fortuna. Nee, de club uit Delft raakt niet zo snel in paniek. Hoewel de druk weer torenhoog ligt – ze zijn niet voor niets de titelverdediger – reageert Entken nuchter. “Nu heb je ook een beetje het alles of niets gevoel. Maar we hebben in de competitie al laten zien dat we tegen de betere tegenstanders waarvan we de eerste keer hadden verloren de tweede wedstrijd wonnen.”

Fortuna beter in de return
De uitslagen bevestigen dat ook. Fortuna verloor eind januari van DSC, maar was sindsdien ongeslagen tot afgelopen weekend. In de tussentijd werd wel gewonnen van datzelfde DSC (13-15), TOP (25-23 na een eerder verlies van 21-16) en KCC (23-29 na een eerder verlies van 21-24). Fortuna kan haar fouten dus goed herstellen. “Dat heeft te maken met een betere analyse. Dan heeft iedereen al een keer tegen zijn of haar tegenstander gestaan en leer je van de fouten die je in een vorige wedstrijd hebt gemaakt.”

Leuk is het terugkijken van de wedstrijd tegen DVO niet volgens de jeugdinternational, maar het is wel nuttig. “Het zijn de betere wedstrijden om terug te kijken. Zeker in de play-off strijd kan je van dat soort wedstrijden alleen maar gemotiveerder raken.” De ploeg zal dat extra zetje ook wel nodig hebben, er moet een achterstand weggewerkt worden. “We hebben zeker geen slechte wedstrijd gespeeld. We hadden ook veel meer kansen dan DVO, alleen het gaat erom welk team er het meeste raak schiet. Ons schotpercentage lag veel te laag en in combinatie met te veel overtredingen heeft dat ons de overwinning gekost”, blikt het talent terug.

DVO speelde een uitstekende wedstrijd, maar heeft Entken niet verrast. “Ze zijn eerste geworden in de andere poule. We hadden alleen met vlagen wat problemen met het achterverdedigen van DVO.” Zoiets kan Fortuna weer verwachten, denkt de captain. “Ik denk dat we er nu wel beter mee om kunnen gaan, maar of het in de praktijk ook goed gaat, is altijd afwachten.”

Alles of niets
Ondanks zijn twee eerdere finales in de Ziggo Dome, waarvan hij er één won, is Entken nog altijd hongerig. “Genoeg is het nooit. Als je een nieuw seizoen begint, is het doel altijd het hoogst haalbare. In de A-junioren is dat de Ziggo Dome.” Het zag er lang niet naar uit dat Fortuna überhaupt de play-offs zou halen, omdat DSC de tweede plek in handen had. “Hoop hebben we altijd gehad. Vooraf tegen Achilles wisten we hoeveel Groen Geel - DSC was geworden. We hadden dus een doel en daar hebben we met zijn alle hard voor geknokt en dat leverde uiteindelijk de play-offs op.”

Tegen Achilles was het alles of niets, tegen DVO zaterdag ook. En dat brengt het beste in Fortuna naar boven. “Wij zullen scherp zijn en vechten voor elke centimeter, met een goedgevulde hal eromheen.”

Datum: 5 april 2019 - 19:00 uur