Fortuna verslaat wereldkampioen TeamNL Korfbal

Korfbal Challenge Talent TeamNL Korfbal TeamNL Korfbal

Op de tweede dag van de Korfbal Challenge 2019 kwamen de finalisten van het vorige Cashback World Korfbal Leagueseizoen in actie. PKC/SWKGroep nam het op tegen Talent TeamNL Korfbal, Fortuna/Delta Logistiek speelde tegen TeamNL Korfbal.

Talent TeamNL Korfbal - PKC/SWKGroep
Na een kleine twee minuten scoorde Marvin Piepers de openingsgoal in het voordeel voor het Nederlandse talententeam, die direct werd gelijkgetrokken door een schot van Olav van Wijngaarden. De rest van het eerste kwart gingen de ploegen gelijk op en het was Talent TeamNL Korfbal die aan de goede kant van de score zat. De ploeg in het oranje kende een opleving. Julia Schuiling maakte het verschil twee doelpunten, en met nog maar drie seconden voor het einde van het eerste kwart kreeg Julian Middelkoop een strafworp mee, waarna hij deze afrondde. Aanvallend wist PKC het gat van drie punten te dichten, maar bleef gedurende het tweede kwart steeds een doelpunt verschil achter. Mede door doelpunten van Sanne van der Werff en Olav van Wijngaarden konden de Papendrechters terug komen op gelijke hoogte. Een strafworp in de laatste seconde vlak voor rust bracht Talent TeamNL Korfbal weer op een voorsprong (12-11).

Na rust werd de score geopend door een prachtige achterwaartse one-hander van Bo Oppe, voor het team in het oranje. Na een gemiste stip van het talententeam en twee doelpunten op rij van Richard Kunst, kon PKC over zijn tegenstander heen lopen. Het werd duidelijk dat PKC steeds meer in zijn spel kwam. De ploeg kon veel herhalen en kwam op zijn eerste voorsprong. Nadat het team de goede kant van de score had gevonden ging het snel. De ploeg bracht nog twee fitte krachten in en beloonde zichzelf met doelpunten. Marijn van den Goorbergh wist vanaf de middenlijn nog een mooie buzzerbeater te scoren. Reboundend was het ook PKC die het overwicht had waardoor de ploeg lang kon aanvallen. Het gat tussen beide teams werd steeds groter en was niet meer te dichten door Talent TeamNL Korfbal. Ondanks het verlies van Talent TeamNL Korfbal werd Julia Schuiling verkozen tot 'Player of the Match'. (Uitslag: 16-20)

TeamNL Korfbal - Fortuna/Delta Logistiek
Beide aanvallen startten met balverlies in de eerste aanval, maar daarna stond het in een mum van tijd 2-2. TeamNL Korfbal wist het eerste gaatje te slaan doordat Mick Snel met een mooi jumpshot de stand op 6-3 bracht. Fleur Hoek zorgde er van afstand voor dat er na het eerste kwart een stand van 6-4 op het scorebord stond. Celeste Split had net daarvoor het veld geblesseerd verlaten. In het tweede kwart liep TeamNL Korfbal snel uit naar 8-4, maar wist Fortuna zich toch weer terug te knokken naar 8-7. Mirjam Maltha had tot dan toe al drie doelpunten op haar naam staan. Toch lag het initiatief bij TeamNL Korfbal, want net voor rust wisten de internationals met een aantal mooie schoten van ver de score uit te breiden naar 11-8. Fortuna zette nog eens aan en aan de hand van Fleur Hoek (tot dan toe goed voor vier doelpunten) stond het bij rust 11-10.

Na rust wist Hoek de score gelijk te trekken, maar door twee snelle doelpunten van TeamNL stond het weer 13-11. Daarna werden er in het derde kwart niet zoveel doelpunten meer gemaakt, waardoor het vierde kwart in werd gegaan met een 15-13 voorsprong voor TeamNL. Fortuna rechtte de rug en begon aan een ware inhaalrace. Hoek maakte de aansluitingstreffer en via de vierde van Maltha kwam Fortuna voor het eerst op voorsprong. Door een goal van Harjan Visscher wist TeamNL Korfbal nog één keer aan te haken, maar daarna zorgde Hoek met een mooie doorbraakactie voor het eerste gat van twee doelpunten in het voordeel van de Delftse formatie. Deze voorsprong gaven de Delftenaren niet meer uit handen. Marloes Frieswijk bepaalde de eindstand met haar vijfde treffer van de avond op 19-21. Hoek werd topscorer met zeven doelpunten en werd meer dan terecht verkozen tot 'Player of the Match'.

Door deze uitslag speelt TeamNL Korfbal maandag de wedstrijd om de derde plaats tegen Talent TeamNL Korfbal en gaan we daarna een herhaling van de zaalfinale 2019 zien tussen Fortuna en PKC. Fortuna won drie keer eerder de Korfbal Challenge (2003, 2004 en 2012), PKC won twee keer (2015 en 2016). In 2005 stond PKC ook in de finale, maar werd deze niet gespeeld wegens slechte weersomstandigheden. (Uitslag: 19-21)

Datum: 28 december 2019 uur