Fortuna/Delta Logistiek terug van trainingsstage in Barcelona

Fortuna/Delta Logistiek terug van trainingsstage in Barcelona

Korfbal League1

Ard Korporaal en zijn selectie van Fortuna/ Delta Logistiek zijn afgelopen week op trainingsweek geweest. De Fortunezen kwamen maandagnacht terug van een trip naar Spanje, dichtbij Barcelona. Er werd geoefend tegen Vilanova, één van de beste ploegen in de Catalaanse competitie. Maar het draaide vooral om het verbeteren van de teamgeest, vertelt Korporaal.

“We gaan al een tijdje ergens heen met de selectie rond deze tijd. Maar een standaard trainingsweekend wat bestaat uit: zaterdag spelen en feesten en zondag activiteiten doen waar niet iedereen nog zin in heeft, heeft niet zoveel effect. We wilden een langer weekend plannen en hebben besloten om dat in Spanje te doen. Uiteraard ook voor de mooie weersomstandigheden."

"In een huis in een voorstadje van Barcelona zaten we met 28 man bij elkaar. Dat is natuurlijk een mooie test omdat iedereen op elkaars lip zit. Toen we net aankwamen, was het even afwachten hoe de sfeer zou zijn; iedereen was natuurlijk moe. Maar dat werd door iedereen perfect opgepakt. Iedereen ging meteen spelletjes spelen en het was een topavond.”

“Naast de wedstrijd tegen en met Vilanova (er werd ook een gemixt partijtje gespeeld), hebben we ook getraind, gefitnest en aan zumba gedaan. Dat laatste was vooral voor de gein, aangezien je dan meer plezier met elkaar hebt dan dat je daadwerkelijk dingen goed doet. Om goed te korfballen moet je ook af en toe wat anders, leuks doen. Verder was het een groot voordeel dat er geen wifi was in het huis. In deze tijd levert dat meteen veel meer tijd voor elkaar op en dat wierp zijn vruchten af."

"Mirjam Maltha was met Oranje in voorbereiding voor het EK tijdens de trainingsweek. We hebben haar nog laten invliegen voor zondagavond en maandag, omdat zij dit heel graag wilde. Dat zegt denk ik genoeg over hoe goed de sfeer binnen het team nu is.”

Play-offs
De trainingsweek was voor Fortuna een goede voorbereiding op het komende Korfbal League seizoen. “Ons doel is net zoals elk jaar: play-offs halen. We beseffen dat wij niet de selectie met de meeste individuele kwaliteit hebben van de Korfbal League, maar dat wij als team wel enorm sterk zijn. Daarnaast zijn we heel erg trots om voor deze fantastisch vereniging te mogen spelen. Uiteraard beschikken wij ook over heel veel kwaliteit, mooi verdeeld over het team. Wij zijn met z’n allen in staat om de zwaktes van elkaar te maskeren. Wij kunnen een heel eind komen dit zaalseizoen. Vorig jaar begonnen we heel erg slecht in de Korfbal League. Dat we de play-offs uiteindelijk op één goal (onderling op KZ/Hiltex) niet haalden, is daardoor iets minder zuur. Natuurlijk baal je ervan dat we het niet haalden, maar niemand had gedacht dat we nog zó dichtbij zouden komen. Van de laatste zes wedstrijden, wonnen we er vijf."

"De nummer drie tot en met zes zitten gewoon heel erg dichtbij elkaar. We hopen dit jaar daarin een stap in de goede richting te maken. Verder is de top-twee al vrij lang ongenaakbaar. Maar daar is ook het één en ander veranderd. TOP/Quoratio verloor twee van hun beste spelers en PKC/SWKGroep heeft een andere trainer. Daar komt een goede trainer voor in de plaats, maar ik vraag me af of Ben Crum wel vervangbaar is. Hij is een ongelofelijk goede trainer. Ik heb heel veel bewondering voor hem.”

Spelers halen of eigen jeugd?
Fortuna en haar sponsor hebben grote ambities. Verschillende spelers werden verleid om in Delft te komen spelen. “Dat sommige spelers niet zijn gekomen, zit ik niet mee. We hebben een geweldige groep staan die, zoals gezegd, er heel trots op is om voor Fortuna te mogen spelen. Als spelers dan niet willen komen, dan hebben wij er natuurlijk niks aan. Wij willen geen spelers die half gemotiveerd zijn.”

Fortuna zag bijvoorbeeld Belg Nick Janssens niet naar Delft komen, hij koos voor PKC. “In november van het vorige jaar hebben wij bij hem thuis met hem gesproken over een eventuele overstap. Hij heeft daarna aangegeven niet voor Fortuna te kiezen en dat is natuurlijk zijn goed recht. Hij kwam naar Nederland om Korfbal League te spelen en ik hoop dat hem dat op deze manier gaat lukken. We hadden hem er graag bij gehad.”

“Op dit moment ben ik niet meer bezig met eventuele nieuwe spelers. We hebben een goede ploeg met veel talent. Daan Preuninger is daar een goed voorbeeld van. Een talent wil ik hem niet noemen, omdat hij niet alleen maar talent heeft maar er ook heel hard voor werkt. Hij is groot en atletisch en hij heeft een uitstekend spelinzicht. Aan het begin had hij het wat moeilijker, maar dat is ook niet gek als je als 18-jarige opeens tegen Richard Kunst moet spelen. Zijn percentage was toen wat lager, maar daar heeft hij zich goed in ontwikkeld. Ik vraag me soms wel eens af waar zijn plafond ligt. Ik ben ervan overtuigd dat hij een topspeler wordt en in het Nederlands team terecht komt. “Wij gaan er dan ook koste wat kost voor zorgen dat Daan bij ons blijft. Er wordt in de korfbalwereld altijd veel afgebeld, maar hij is een Fortunees in hart en nieren. In een filmpje zei hij ooit al dat hij nooit weg zou gaan. Wij zullen hem altijd blijven ondersteunen in zijn ontwikkeling en ik verwacht dat hij niet weg zal gaan."

"Niet alleen Daan is aan het doorbreken. Ook Claire van Oosten, Jord Bezemer en Jordi Kouwenhoven komen eraan. Verder zit er nog veel meer achter in het tweede, de A1 én de B1. De B1 staat nu bijvoorbeeld bovenaan in de Hoofdklasse. Het ziet er goed uit bij Fortuna.”

Datum: 19 oktober 2016 - 19:30 uur