Fransisco Elson: “Bizar hoe korfballers van 20 meter afstand uit balans raak kunnen schieten”

Inderdaad, weer een ander gezicht op de website van Korfbal.nl! Alle topkorfballers zijn met zomervakantie, dus het is tijd om de microfoon aan anderen te geven. In dit artikel: waarom komt Fransisco Elson, de voormalig NBA-basketballer, zo graag kijken bij korfbalwedstrijden?

Elson is dus voormalig NBA-basketballer. Hij speelde voor diverse Amerikaanse clubs, waaronder de San Antonio Spurs, waar hij zich als eerste Nederlander ooit tot NBA-kampioen mocht kronen. Zijn basketbalcarrière is inmiddels volledig achter de rug, maar de boomlange Elson heeft zich direct in het volgende avontuur gestort. Tegenwoordig is hij een succesvol zakenman en werkt hij voor de Europese tak van het bedrijf Flexpower. Hij doet het woord vanaf zijn kantoor.

Wat doet een basketballer bij korfbal?

Met zijn 2,08 meter valt hij in de NBA niet direct op, maar toen hij door de poorten van de korfbalwereld wandelde duurde het niet lang voor hij herkend werd. “De sport doet me een beetje denken aan basketbal,” zegt Elson. “Er zijn verschillende spelsituaties in het korfbal die in een soortgelijke vorm ook terugkomen in het basketbal. Ik vind het een leuke sport en er hangt een goede sfeer.” Hoe is Elson terecht gekomen bij het korfbal? “Ik ben in contact gekomen met de sport door Jan Tromp - voormalig korfbalcoach - en Mady Tims. Zij namen mij destijds mee naar de finale van de Korfbal League in Ahoy. Je moet het zo zien: in andere landen wordt deze sport niet gezien als topsport, maar in Nederland is dat anders. Hoewel korfbal niet zoveel spektakel met dunks en dergelijke oplevert zoals bij basketbal, zijn de sporten wel vergelijkbaar. In de NBA zijn spelers in staat om schoten te maken van een meter of 20, maar bij korfbal kunnen sommigen dat uit balans, op één been, dat is erg bijzonder. Tevens vind ik de manier waarop er hier verdedigd wordt interessant. Korfballers zijn in staat om voor hun man te blijven zonder deze aan te raken, dit vereist een hoog niveau van positioneren ten opzichte van de bal én de tegenstander.” Over de Ahoyfinale, die gespeeld werd door PKC/SWKGroep en TOP/Quoratio, heeft Elson een heldere analyse: “Haha, het maakt mij niet uit hoor, ik ben een neutrale toeschouwer die komt voor mooi spel, maar in die finale was het gewoon een kwestie van gerechtigheid. De beste ploeg won en dat was toen PKC.”

Vergelijking

Behalve de schoten van grote afstand zijn er meer raakvlakken tussen de sport van Elson en het korfbal. “Ik ken de sport nog niet zo lang, pas twee jaar eigenlijk, maar ik verbaas me steeds over de capaciteiten van de sporters, zowel cognitief als fysiek. Er zijn veel raakvlakken met het basketbal, zoals de doorloopbal en het onderhands afwerken. Hoewel je de onderhandse beweging in het hedendaagse basketbal wat minder tegenkomt, heeft het zeker veel van elkaar weg. Ook in tactisch opzicht lijken de sporten op elkaar. Korfbal is mooi om te zien, maar basketbal blijft toch het mooiste,” knipoogt hij. “Of ik een favoriete speler heb? Nee, eigenlijk niet. Ik postte een tijdje geleden wel een filmpje op mijn Twitter-account, waarin ik helemaal lek geschoten werd door Erwin Zwart, uit het Nederlands Team. Hij is niet per sé mijn favoriet, maar die gasten uit Oranje, waar hij ook deel van uit maakt, zijn echt goed allemaal.”

Datum: 12 juli 2017 - 12:00 uur