Friso Boode: ‘Ik hoef niet meer op de voorpagina’

Korfbal League1

Friso Boode treft komende zaterdag zijn oude ploeg TOP/Quoratio. De 28-jarige speler van LDODK/Rinsma Fashion is er niet extra op gebrand om zichzelf in die wedstrijd te laten zien. “Ze weten bij TOP al dondersgoed wat ik kan. Maar natuurlijk komen we daar voor de punten.”

Tot nu toe bezet LDODK een mooie gedeelde tweede plek. Alleen tegen PKC/SWKGroep werd verloren. “We zijn op alle gebieden goede stappen aan het maken, maar we zijn nog niet waar we willen zijn. Het is dan wel ontzettend lekker dat je wel al acht punten hebt, waardoor je niet de extreme druk voelt om punten te pakken.

We zijn door onze positie nu niet teveel gefocust op punten pakken. We kunnen nu ook bezig zijn met ‘lekker spelen’ en dat voelt heel erg goed. Dat iedereen zich goed voelt in het veld is minstens zo belangrijk.”

Kanshebber
“De buitenwacht ziet natuurlijk dat wij over veel kwaliteit beschikken. Dus ik vind het niet heel gek dat we bij de kandidaten voor de play-offs en/of finale worden ingeschaald. Wij gaan zelf ook gewoon voor de bovenste vier plekken. Ik denk dat TOP en PKC op dit moment nog wel de grote favorieten zijn, maar wij kunnen daar vlak achter zitten.”

“Tot nu toe zijn we goed op weg en laten we bovendien zien dat we in de breedte ook opties hebben. Jurjen Bosma vervangt André Zwart uitstekend en dat is voor mij een heel goed teken. Iedereen verwachtte veel van onze basisacht, maar zetten hun vraagtekens bij de bank. Jurjen laat zien dat dat ook dik in orde is en dat geeft mij een goed gevoel.”

Eigen prestaties op tweede plan
Boode nam na het EK afscheid van het Nederlands team na jaren trouwe dienst. “Dat is een heel mooi afscheid geworden. Ik ben harstikke trots dat ik deel heb uit mogen maken van de selectie en ik heb het met een positief gevoel afgesloten. Ik heb een punt gezet achter een mooie tijd en nu was het tijd voor een nieuwe omgeving en een nieuw team. Mijn cirkel is straks een stuk kleiner. Vandaag wordt mijn woning opgeleverd en zo kan ik me steeds meer focussen op de dingen die er nu voor mij echt toe doen.”

“Alle ervaring van het Nederlands team en van TOP wil ik overbrengen bij LDODK. Dat is de rol die ik graag wil vervullen. Ik wil keihard werken en andere spelers helpen om het maximale eruit te halen.”

“Verder merk ik: hoe ouder ik word, hoe meer ik met de teamprestatie bezig ben. Natuurlijk wil je lekker spelen, maar als we niet winnen, kan ik daar niet blij mee zijn. Ik word echt gelukkig als wij als team in staat zijn een andere ploeg over de knie te krijgen. En dan hoef ik niet met mijn hoofd op de voorpagina te staan met 10 goals.”

Zaterdag keert Boode terug op vertrouwde bodem, waar hij met zijn oude ploeg TOP veel successen behaalde. De wedstrijd tegen TOP ziet Boode als een mooie graadmeter. “Voor ons is dit een heel mooie wedstrijd. We hebben van PKC verloren en dit zal onze volgende echte test gaan worden. Het zal heel erg aan de vorm van de dag liggen wie er gaat winnen. Op het TOP- toernooi hebben we vrij ruim van ze verloren, maar toen zaten we er absoluut niet lekker in. Als wij op ons best zijn, kunnen we daar punten pakken.”

“Voor mij is het natuurlijk ook een speciale wedstrijd. Ik heb een geweldige tijd bij TOP gehad en ben alle mensen nog steeds dankbaar. Het is heel erg fijn om daar straks weer even te zijn. Ik kijk er naar uit om veel mensen van de club weer te zien en te spreken, maar we komen daar om punten te pakken. Een knuffel en een woordje kan er van te voren wel vanaf, maar mijn focus moet wel bij de wedstrijd blijven. Na de wedstrijd heb ik alle tijd voor ze.”

Datum: 16 december 2016 uur