Frits Wip (KCC): 'Verdedigend uitstekend, aanvallend stabieler worden'

Frits Wip (KCC): 'Verdedigend uitstekend, aanvallend stabieler worden'

Hoofdklasse

KCC is de trotse koploper van de Hoofdklasse A. De ploeg van Frits Wip verloor alleen nog maar van Nieuwerkerk. Zaterdag kwam daar wel een gelijkspel tegen TOP Arnemuiden bij (15-15). Een teleurstellend resultaat, vindt trainer Frits Wip.

“Ik hou er een naar gevoel aan over. We waren teleurgesteld en hadden moeten winnen. In de laatste paar minuten sta je nog met drie punten voor. We hebben echt een punt verloren, helemaal omdat je in de slotfase nog een strafworp mist. We hebben wel weer veel kansen gecreëerd, maar als we maar vijftien goals scoren, zegt dat genoeg.”

Zware damesblessures
KCC mist twee dames vanwege zware knieblessures. “Demi van Oosten moet nog een MRI krijgen, maar het lijkt duidelijk te zijn dat ze een afgescheurde kruisband heeft. Daarnaast raakte Michelle Jongenburger donderdag ook geblesseerd op de training. Zij schreeuwde het echt uit en heeft alles in haar knie afgescheurd. Zij heeft zich drie maanden teruggeknokt van een eerdere blessure. En dat zij nu juist zó heftig geblesseerd raakte was vreselijk en had ook impact op de groep.”

“Het zou een gevolg kunnen zijn van dat ze per se minuten bij één moest maken. Ze had laatst voor het eerst weer een helft gespeeld en werd daardoor weer fit verklaard. Zij kon volgens de bond daardoor alleen nog maar in het eerste spelen. Dat was blijkbaar te zwaar en nu is ze geblesseerd. Wij hebben zelf de fout gemaakt dat ze nog ingeschreven stond bij het eerste. Maar die regels waren wederom veranderd: nu moet je je team al een week voor de helft van de competitie opgeven. ”

“Nu heeft Michelle niet haar minuten kunnen maken in twee, zodat ze rustig terug kon komen. Ik had gehoopt op een boete en dat de bond zou meedenken. Natuurlijk hebben we die fout gemaakt dat ze nog stond ingeschreven, maar het nu zó ontzettend zuur dat ze er minimaal negen maanden uit ligt.”

Afstand nemen van HKC
KCC staat bovenaan de Hoofdklasse A en bleef lang ongeslagen, maar heeft nu wel drie verliespunten moeten incasseren. Van te voren had Wip wel één of twee nederlagen ingecalculeerd. “Je weet dat je in zo´n sterke poule één of twee keer punten gaat laten liggen. Bij Nieuwerkerk verloren we terecht, zij waren beter. Maar ook daar schieten we een laag percentage. Als dat nét iets beter was, win je wel gewoon. En de wedstrijd tegen TOP van afgelopen zaterdag was slecht, maar de blessure van Michelle had daar wel invloed op.”

De afstand tot nummer twee Nieuwerkerk is door het gelijkspel tegen TOP slechts één punt. “Ik had niet verwacht dat Nieuwerkerk zó goed zou draaien. Ik zag ze wel als een goede outsider, maar ze verrassen echt, al hebben ze wel een aantal keer wat geluk had. Maar dat dwing je ook af. Naar Nieuwerkerk kijken we echter niet echt: we kijken vooral naar de afstand op de nummer drie HKC (zaterdag ook de tegenstander van KCC, red.).”

“Als wij zaterdag winnen of gelijkspelen, zijn we bijna zeker van de play-offs. En dat is gewoon ons doel. De eerste of tweede plek is niet zo relevant. Maar dan moet het wel anders dan zaterdag. We moeten een hoger percentage schieten en verdedigend zo blijven spelen zoals we doen. We houden ploegen gemiddeld onder de twintig goals: dat is echt goed.”

Aanvallend stabieler
Aanvallend moet het wel beter bij de ploeg uit Capelle aan den IJssel. “Er moet meer stabiliteit komen in onze vakken. De ene week scoort het vak van Stefan Dekkers bijvoorbeeld vijftien goals, de andere week zijn dat er zeven. Dat moet stabieler. Dan maken we een goede kans om de play-offs te halen en de ploegen in die play-offs het lastig te maken. Want: wij kunnen het iedereen in de Hoofdklasse erg lastig maken. Toch is het geen hard doel vanuit het bestuur dat we moeten promoveren. Maar die druk leg ik mezelf wel op.”

HKC wordt volgens Wip wel een geduchte tegenstander. “Ik lees op deze website wel eens de reacties van HKC-trainer John Spek. Die heeft het erover dat het nog geen team is. Maar dat is onzin natuurlijk, die spelers hebben vrijwel allemaal samen gespeeld bij PKC. Maar het komt er gewoon nog niet helemaal uit daar. Want dát ze specifieke kwaliteiten hebben, lijkt me duidelijk. Drie spelers hebben in de Korfbal Leaguefinale gespeeld. Zij kunnen echt meedoen om de bovenste plekken, maar hopelijk is dat pas volgend jaar!”

Datum: 6 februari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl