Geen Ziggo Dome, maar degradatiekorfbal voor Martijn Swets

Hoofdklasse A-jeugd

Voor Martijn Swets is het een wereld van verschil. Vorig jaar werd hij nog landskampioen met PKC/SWKGroep A1 in de Ziggo Dome, dit jaar is zijn team veroordeeld tot ‘degradatiekorfbal’. Alhoewel, met twee overwinningen uit drie wedstrijden staan ze er prima voor. Hoe ervaart de aanvoerder het huidige seizoen? Korfbal. sprak met hem.

“Het gaat goed, denk ik”, steekt Swets van wal. “De wedstrijden die we moesten winnen - tegen DSC en Nieuwerkerk - hebben we ook gewonnen. In die zin gaat het prima. We verloren van Oranje Wit, maar dat zouden bonuspunten zijn geweest. Er zijn namelijk twee ploegen die echt de beste zijn, en dat zijn Oranje Wit en Fortuna/Delta Logistiek. Daaronder is het een strijd van ploegen die allemaal in de Hoofdklasse willen blijven. En voor onze, jonge ploeg geldt dat al helemaal.”

Het jonge talent is duidelijk in zijn boodschap, zijn ploeg wil en mag niet degraderen. Desondanks lijkt het team te struggelen, maar dat heeft meer te maken met gewenning. “Op sommige momenten zijn we nog zoekende. Jonge spelers kunnen ook niet iedere week top zijn, er zitten gewoon wedstrijden tussen waarin het niet lukt of niet gaat. Je mist wat ervaring. Oranje Wit werkt bijvoorbeeld al twee jaar aan het team, en gaat nu vol voor de Ziggo Dome. Dat verschil zit hem dus vooral in de ervaring.”

Aansluiting
Desondanks is het verval wel heel groot, ten opzichte van vorig jaar, toen ze de besten van Nederland werden. Alleen Swets bleef van de heren over, en hij zag Mark Klop, Arjen van Houwelingen en Tim Meijerman vertrekken. “Natuurlijk mis je hen. Dat zijn grote korfballers en samenspelen met die gasten is hartstikke mooi. Maar in de jeugd weet je dat je toch niet bij elkaar blijft. Uiteindelijk groei je uit elkaar.” Het overgebleven gat moet opgevuld worden door spelers uit de B1, of van buitenaf. “En dat gaat bij ons nu de goede kant op.”

Maar hoe kijkt de achttienjarige korfballer tegen die ‘aansluiting’ aan? Ook blijkt de stap naar de selectie van PKC een grote. Zo keerde Mark Klop, vorig jaar nog de absolute sterkhouder van PKC A1, terug bij HKC wegens gebrek aan perspectief. “Bij PKC heb je een heel goede selectie staan. Laurens Leeuwenhoek, Richard Kunst en Olav van Wijngaarden zijn de besten van Nederland. Dan is het moeilijk om door te breken als je net overkomt uit de junioren. Hoe ze het nu oppakken met Arjen is mooi, maar het is lang geleden dat iemand vanuit de A kans krijgt in het eerste.” De prestaties van Swets blijven ook niet onopgemerkt binnen de club, want ook hij sluit regelmatig aan bij de senioren. “Maandags mag ik meetrainen, dat geeft me al veel vertrouwen voor de toekomst.”

Geen spijt
De focus ligt echter op dit seizoen. Er was zelfs nog een kans om naar een andere club te gaan, maar Swets koos ervoor om de ‘jonge jongens’ te helpen in de Hoofdklasse. “Van tevoren wist ik dat het een moeilijk jaar zou worden. En ik vond het niet nodig om alles achter te laten bij PKC. Vorig jaar heb ik nog in de Ziggo Dome gewonnen, die kans heb ik ook gekregen, hè.” Swets stelt zich dankbaar op naar zijn club, hij wil het vertrouwen in hem uitbetalen. “Ik ben een teamspeler en wil belangrijk zijn voor de ploeg. Drie à vier jaar geleden zat ik in die positie waar mijn medespelers nu in zitten. Dan is het lekker als de ervaren jongens wat zeiden, dat gaf me een boost. Nu wil ik diegene zijn, ik ben daarom ook aanvoerder geworden. Natuurlijk is het een compleet ander jaar dan vorig jaar, maar we proberen zoveel mogelijk te winnen. Soms is een tegenstander beter. Tsja, het zij zo. Ik heb geen spijt van mijn beslissing.”

De captain ervaart ook geen extra druk, sinds er dit jaar meer van hem wordt verwacht. “Ik voel het wel dat tegenstanders veel op mij letten, maar dat had ik vorig jaar ook al. Ik ben nou eenmaal een aanvaller. En als ze me uitschakelen, dan heb ik daar ook respect voor. Daarin ben ik redelijk ontspannen.”

Punten pakken
“Op dit moment zijn de punten belangrijker dan het spel”, overtuigt Swets. Hij is niet bang voor degradatie, maar is wel getergd om erin te blijven. “We gaan het niet makkelijk krijgen, maar als we als team blijven vechten, dan moet het goed komen. Met deze vier punten red je het niet, we hebben er echt nog wel een paar nodig. Maar ik blijf erbij, PKC A1 mag niet degraderen.”

Datum: 2 december 2017 - 09:00 uur