Gertjan Meerkerk: 'Dit wordt een mooi feest'

Hoofdklasse

De entourage vooraf was genorm. De supporters van KCC/SO natural en Avanti zetten de PKC-hal volledig op stelten en waren, als het op sfeeracties aankomt, behoorlijk aan elkaar gewaagd. In de wedstrijd, waar de Hoofdklassefinale uiteindelijk natuurlijk om draait, werden de verhoudingen echter al snel duidelijk. KCC denderde met 20-31 over Avanti heen in een wedstrijd die nooit echt spannend werd. Gertjan Meerkerk zal er niet minder blij om zijn. “We stonden vijf minuten voor tijd in het veld al te genieten.”

Ondanks dat halverwege, bij een 7-16 ruststand, eigenlijk al wel duidelijk was dat KCC naar de Korfbal League ging promoveren was de ontlading bij spelers en supporters enorm. “Het is natuurlijk ongelooflijk. We spelen dit seizoen met vier nieuwe spelers en dan lukt het meteen om te promoveren naar de Korfbal League, nadat dat bij KCC tot drie keer toe mislukte in de play-offs. Dit geeft een fantastisch gevoel,” straalt Meerkerk, die zelf ook één van die vier nieuwe spelers is. Samen met Eliza Roest kwam hij over van GKV/Enomics. Verder kwam Mandy Biesbroek over van Vitesse en maakte Christian Dekkers, die samen met Meerkerk het gevaarlijke spitsenduo van KCC completeert, de overstap van Nieuwerkerk naar Capelle aan den IJssel.

Dreiging over iedereen
KCC was zaterdag dus net een maatje te groot voor Avanti. In de competitie waren beide ploegen elkaar al meermaals tegen gekomen, dus ze kenden elkaar goed. “Zij spelen graag over de heren, dus namen wij alle risico’s op de dames, zeker in het voorverdedigen. Daardoor konden we de mannen goed naar buiten dringen en dat had effect op hun percentages. Jordi (van Zuidam, red.) was vandaag minder, dus ik hoefde minder risico te nemen op zijn schot. Normaal is hij een heel vaardige, snelle heer,” zegt Meerkerk, die aanvankelijk Rick van den Blink verdedigde, maar die werd al vroeg in de eerste helft gewisseld, omdat hij niet vrij kwam tegen de kleine spits van KCC. Van Meerkerk heeft inderdaad gewerkt aan zijn verdediging. “Vroeger kreeg ik altijd kritiek dat ik niet kon verdedigen, dus op trainen ben ik daar heel hard op gaan oefenen en dat werpt nu zijn vruchten af”, lacht Meerkerk. “Maar ik denk dat we vooral als vak heel goed hebben afgewisseld. Iedereen kan goals maken en dat is ook onze kracht. Als iedereen mee scoort, ben je heel moeilijk te verdedigen. Voor mij persoonlijk, ik hoorde net dat ik 62% heb geschoten. Ik denk niet dat ik dat ooit eerder heb gehaald, dus ja, dan is dit voor mij een lekkere wedstrijd”, aldus de 1,77 meter kleine aanvaller, die acht keer raak schoot zaterdag.

Genieten
Meerkerk staat te popelen om volgend jaar met KCC in de Korfbal League te spelen. “Het wordt een hels karwei, maar we gaan natuurlijk voor handhaving. Tegen de onderste ploegen moeten we punten gaan pakken. Voor mij als kleine speler ligt er een extra uitdaging, zeker als tegenstanders met me gaan rebounden, daar moet ik mijn draai in gaan vinden. Ik zal vooral de dames moeten gaan steunen en goals mee moeten pakken, maar we gaan wel zien wat er gaat gebeuren. We gaan nu eerst genieten van de winst en de promotie met de supporters. Ik heb er zin in,” glundert Meerkerk.

Datum: 26 maart 2017 - 11:30 uur