Groen Geel de betere in boeiende Hoofdklassefinale

Hoofdklasse

Na een prachtige dag maakte de middagzon plaats voor de schemering in Papendrecht, terwijl Groen Geel en Tempo zich opmaakten voor de Hoofdklassefinale. Na een spannende beginfase nam Groen Geel de leiding, en gaf die de rest van de wedstrijd niet meer weg. De ploeg uit Wormer won in de PKC-hal en promoveert naar de Cashback World Korfbal League.

De sfeer zat er al snel goed in bij de belangrijkste wedstrijd van de Hoofdklasse. De supportersverenigingen lieten beide behoorlijk van zich horen, en na de introductie van de spelers hingen de groene, zwarte, maar vooral gele slierten al snel aan het plafond. Zodra de spreekwoordelijke rook weer was opgetrokken was het Tempo-captain Edwin van der Weijde die de wedstrijd opende. De eerste paar aanvallen bleven even zonder resultaat met enkele slordigheidjes aan beide kanten, maar zodra Groen Geel-aanvoerder Kevin Dik de score opende barstte de wedstrijd echt los. Tom Steenbeek bracht zijn ploeg meteen weer op gelijke hoogte, waarna Elma Schreuder met een vrije bal de stand voor het eerst in het voordeel van Tempo zette. Ook dat werd echter meteen weer gevolgd door een korte kans van Lindsy Krop, die Rosanne Wolvers te slim af was.

Op die manier schoten de ploegen samen de stand omhoog. Na verloop van tijd leek Groen Geel echter toch langzamerhand wat de overhand te krijgen. De jonge ploeg viel opvallend ontspannen aan, met af en toe al een kansje met één hand. Het was Stijn Hoekstra die de Wormerse marge met de 5-7 voor het eerst op twee bracht. Tempo sloot een aantal keren aan, maar nadat Schreuder door voor de tweede keer een vrije bal benutten de stand op 7-8 bracht, liep de ploeg uit Alphen aan den Rijn vast.

Aan het aantal kansen lag het niet, maar de bal leek maar niet door de korf te willen bij de kampioen van poule A. Ondertussen scoorde Groen Geel rustig door. Kevin Dik vulde aanvallend de reboundende rol in, waar hij Martin Steenbeek keer op keer aftroefde, maar ook uit die positie wist hij af en toe een doelpuntje mee te pakken. Terwijl de doelpuntloze fase bij Tempo doorzette kon de ploeg op steeds meer slordigheidjes betrapt worden, met onder andere passes die over de zijlijn gingen. Pas in de laatste Alphense aanval voor rust wist Edwin van der Weijde de korf weer te vinden, maar de ruststand van 8-14 zei alles over het tweede gedeelte van het eerste bedrijf.

Groen Geel kon dus met een mooie voorsprong aan de tweede helft beginnen, maar de gespannenheid was nog van de Wormerse gezichten af te lezen terwijl de ploeg zich opmaakte om de wedstrijd weer voort te zetten. Dit bleek gerechtvaardigd, want in de tweede helft had Tempo al snel weer meer in te brengen. De grote schotpercentages bleven nog uit, maar verdedigend won de ploeg steeds meer. Bij 10-16 vroeg Groen Geel-coach Dico Dik echter een time-out aan, wat weer een omslag leek te geven. De doelpunten begonnen voor beide ploegen weer te vallen. Tempo probeerde een comeback te faciliteren, onder andere met het inbrengen van Marjolein Vonk, maar Groen Geel liet de marge niet kleiner dan vijf worden. Vonk zou zelf maar kort spelen, aangezien zij even later het veld geblesseerd weer moest verlaten.

Met nog iets minder dan zes minuten op de klok was het verschil weer zes, en vroeg Tempo een time-out aan om nog een laatste poging op te zetten. Die hoop werd echter al snel ingedrukt door een fenomenale Stijn Hoekstra. Hij was het die meteen na de time-out de 14-21 binnen schoot, rap gevolgd door de 14-22. Bij hem begon het al door te dringen dat zijn ploeg de finale niet meer weg zou geven. Niet veel later mochten hij, Kevin Dik en Lisanne de Bruin het veld al met een publiekswissel verlaten. Het laatste schot van de wedstrijd kwam uit handen van de ingevallen Martin Coevert. Het schot raakte geen korf, maar dat zag Coevert al niet meer. Een tel later stond het veld vol met groene en gele supporters.

Na de wedstrijd Edwin van der Weijde respect voor Groen Geel: “We leggen hun speerpunten lam, en dan pakt iemand anders op. Ze scoren over veel schijven, en wij niet. We kregen kansen zat, maar als je ze niet maakt, dan lopen ze uit. Na rust wil je dat nog goedmaken, maar ze blijven gewoon heel geduldig meespelen.” Van der Weijde maakt nog een kans om tóch te promoveren, maar moet daarvoor KCC/SO natural in de play-downs aftroeven.

Aan de winnaarszijde wilde het niet meteen doordringen. “Dit is echt niet te geloven, echt niet normaal”, zei Terrenc Griemink. “Ik besef eigenlijk niet dat ik hier volgend jaar een competitiewedstrijd mag spelen. We zijn hier echt al vijf, zes jaar mee bezig, omdat we dit willen bereiken. Niet normaal dat je het nu echt binnen sleept.”

Datum: 31 maart 2019 - 12:00 uur