Groot Hulze (Dalto): “Nu gaat het om de knikkers”

Hoofdklasse

Dit weekend staan de play-offs van de Hoofdklasse op het programma voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Pas in de laatste reguliere speelronde verzekerde de ploeg uit Driebergen zich van de tweede plek in Hoofdklasse B. Nu gaat Dalto op bezoek bij Groen Geel in Wormer. Speler Maarten Groot Hulze weet dat die ploeg een behoorlijke uitdaging vormt: “Ze zijn niet voor niets kampioen geworden.”

De weg naar de play-offs was er een met veel hobbels voor Dalto. “Vijf weken geleden stonden we er niet bepaald goed voor. We hadden het niet meer in eigen hand, maar we wisten dat veel van onze concurrenten nog onderlinge wedstrijden hadden en dat we nog behoorlijk in de buurt konden komen als we bleven winnen. Dat deden we, terwijl de andere ploegen verloren.”

Opmerkelijk bij Dalto is het verschil tussen uit en thuis. Alle vier wedstrijden die verloren werden werden gespeeld de eigen hal in Driebergen. Wellicht een voordeel, aangezien de eerste wedstrijd in Wormer wordt gespeeld.  Groot Hulze verwacht echter niet dat die lijn zich doorzet in de play-offs. “Het is waar dat we in uitwedstrijden ongeslagen zijn, maar ook de laatste paar thuiswedstrijden werden gewonnen. We hebben hiervoor gewoon veertien wedstrijden gespeeld, waarna we bij de eerste twee zijn geëindigd. Die veertien wedstrijden zijn afgesloten, en nu gaat het om de knikkers. Of we nou eerst uit of thuis spelen is me om het even.”

Daar in Wormer wacht het talentvolle Groen Geel. “Het is een goede ploeg, dat weten we. Ze zijn niet voor niets kampioen geworden. Ik ben ervan overtuigd dat we een hele goede kans maken als we doen wat we moeten doen en spelen zoals we kunnen. We moeten alle acht goed zijn en op de juiste momenten goede keuzes maken. Dan weten we wat we kunnen.”

Een belangrijke speelster van die acht is de Taiwanese Ya-Wen Lin, die pas sinds 16 januari meespeelt bij Dalto. “Wen is onwijs belangrijk. Haar visum geldt maar voor drie maanden, waardoor ze pas laat in het seizoen mee kon doen, maar als ze eenmaal meespeelt geeft ze de ploeg meteen een enorme kwaliteitsimpuls. Ze kan uit het niets een doelpunt maken, maar is ook slim en kan ervoor zorgen dat andere spelers gevaarlijker worden.”

Groot Hulze heeft weinig voorkeur wat de andere play-off betreft. “Ik heb geen idee wie dat duel gaat winnen. Dat hebben wij niet in eigen hand. We weten natuurlijk wel wat van DeetosSnel, omdat we hen dit seizoen twee keer zijn tegengekomen. Aan de andere kant lijkt AW.DTV nog steeds wel op het team waartegen we een aantal jaar geleden in de Korfbal League speelden.”

Als alles goed gaat is die Korfbal League ook nu weer haalbaar voor Dalto. Daar zouden de Driebergenaren het echter niet makkelijk krijgen. “Promovendi hebben het – zeker de laatste jaren – erg lastig in de League. Wij hebben wel veel spelers met ervaring op het hoogste niveau, maar dat neemt niet weg dat we de afgelopen paar jaar op hoofdklasseniveau zijn doorgegroeid. Toch denk ik dat we in elk geval op een goede dag van de huidige onderste drie zouden kunnen winnen.”

Eerst zal Groen Geel moeten worden verslagen, maar Groot Hulze laat weinig los over waar hij denkt dat de speerpunten van Groen Geel liggen. “We weten wat ze kunnen. Het is een jonge ploeg die al lang bij elkaar is, maar we hebben naar mijn mening een goed plan klaarliggen.”

Datum: 8 maart 2018 - 18:00 uur