Harmzen: ‘De Europa Cup komt op een prettig moment’

IKF

Donderdag gaat de Europa Cup van start, met landskampioen TOP/Quoratio als de Nederlandse vertegenwoordiger. Voor routinier Daniel Harmzen is het niet zijn eerste Europa Cup maar wel een hele bijzondere. Harmzen - geboren in een dorp naast, maar samenwonend in Sassenheim - gaat in zijn eigen woonplaats voor de meest prestigieuze prijs voor Europese clubs.

TOP begint donderdag met haar eerste twee wedstrijden tegen de kampioenen van Hongarije en Catalonië, en speelt vrijdag tegen de kampioenen van Turkije en Tsjechië. “Het leeft al wel hoor, natuurlijk. De organisatie is al een tijdje bezig en daar word je vanzelf in meegetrokken omdat het in onze eigen hal is.”

Voor Harmzen is het zijn tweede Europa Cup. Tijdens de eerste keer dat TOP dat toernooi won, tijdens het seizoen 2011/2012, was Harmzen er als een van de weinigen in de huidige selectie al bij. Alleen Mick Snel en Celeste Split waren basisspeler in de finale van dat toernooi, Nick Pikaar was toen nog reserve. Grappig detail; TOP speelde de finale toen tegen Boeckenberg, en Harmzen was toen óók de vakgenoot van Mick Snel. “Dat toernooi viel toen ook net na de Korfbal Challenge, midden in het seizoen. En het werkt toch altijd wel hetzelfde; als je alles wint dan kan je wedstrijden blijven spelen, maar als het even wat lastiger gaat dan heb je behoefte aan meer rust, maar moet je juist veel minuten maken. In de fase waarin wij nu zitten, is het fijn om met elkaar aan de slag te kunnen en onszelf te verbeteren.”

“De poulefase kunnen we heel moeilijk over doen, maar dat zou in principe geen probleem moeten zijn”, geeft Harmzen toe. “Maar als we Boeckenberg treffen zal dat geen één-tweetje worden, dus zo ontspannen is het niet. Wel is dit toernooi een mooi moment om de rest van de selectie minuten te geven, zij zijn er constant bij en voor die jonge gasten en meiden is het ook een mooi moment om zich te laten zien aan iedereen.”

Bijzonder is ook dat, ondanks dat TOP het toernooi in de eigen hal speelt en Harmzen zelf op een steenworp afstand van De Korf woont, de spelers gedurende het toernooi in een hotel in Sassenheim verblijven. “Eten, slapen, uitrusten, wedstrijdje spelen”, beschrijft hij de dagindeling.

“Ik vind het best gek. Enerzijds is het natuurlijk mooi om zoveel tijd met elkaar door te brengen om dichter tot elkaar te komen als groep, maar iedereen wordt ouder en volwassener, en ontwikkelt zijn kijk en visie op het spelletje. Mooi om daarover te sparren met elkaar, je bent nooit uitgeleerd. Anderzijds slaapt er niets beter dan je eigen bed. Bovendien kost zo’n hotel de club natuurlijk klauwen met geld. Dus ja, dat geeft wel een beetje een dubbel gevoel.”

Terug naar het korfbal zelf. Met Harmzen naast Mick Snel in plaats van Nick Pikaar schoof TOP zonder problemen DSC opzij. “Dat is lekker meegenomen, maar na de wedstrijden tegen Boeckenberg en Blauw-Wit kan je pas écht beoordelen of die verandering nut heeft”, vindt de 31-jarige. “Op zich ervaar ik het als prima, voor het team is het belangrijk. Dat is een dooddoener, dat besef ik, maar het belangrijkste is dat er acht blije mensen in het veld staan. Op deze manier is er iets meer balans en dat is voor iedereen fijn.”

“Na een verandering is dit resultaat natuurlijk prima. DSC start goed, heel goed, maar dat kunnen ze niet vasthouden. En dat kan/mag je ook eigenlijk niet van ze verwachten. Vervolgens leggen we een goede tweede helft op de mat, dus dat is een mooie opsteker.”

Want ondanks dat TOP acht punten uit de eerste zes wedstrijden haalde, was er van echte tevredenheid nog niet echt sprake in Sassenheim. “Met name het vak van Mick had het lastig en ook individueel was bij het grootste gedeelte van de groep nog niet wat het kán zijn. Er zat te weinig progressie in. Hoe het stond was zeker niet de oplossing. Gelukkig hoeven we op dit moment nog niet top te zijn, maar je moet wel het gevoel hebben dat het top kan worden.”

Harmzen vervolgt: “De Europa Cup is een mooi toernooi en komt in dat opzicht ook op een prettig moment. We zullen het toernooi ook zeker aangrijpen om, naast de reserves speeltijd te gunnen, nog te wennen aan elkaar. Je krijgt daar in feite nu vijf extra wedstrijdjes voor aangereikt, waarvan we er toch zeker tweeënhalf of drie met de vaste basis zullen spelen. En als het dan niet werkt? Dan moeten we verder zoeken.” Maar, zo weet Harmzen maar al te goed: “Je kan niet blijven switchen.”

Datum: 11 januari 2017 - 16:45 uur