Harmzen (TOP/ Quoratio): “Ik krijg zoveel energie van die jonge honden’

Korfbal League1

'Good old' Daniel Harmzen is klaar voor het nieuwe Korfbal League-seizoen, vrijdag geopend door rivalen PKC/SWKGroep en TOP/Quoratio. Voor de regerend zaalkampioen wordt het een uitdaging zonder sterkhouders Rianne Echten en Friso Boode. Ondanks het vertrek van dat tweetal denkt Harmzen dat de ploeg uit Sassenheim genoeg kwaliteit heeft om weer landskampioen te worden.

Vorig jaar was de opzet van de openingswedstrijd wat anders en speelde toenamlaig kampioen PKC de openingswedstrijd niet tegen de verliezend finalist, maar tegen Blauw-Wit. “Maar ik ben blij dat dit jaar weer voor de oude opzet is gekozen. Ik kan me voorstellen dat heel korfballend Nederland uitkijkt naar deze wedstrijd. Dat maakt het nog specialer voor iedereen. De wedstrijd is verder zo mooi omdat wij de afgelopen jaren tegen elkaar in de finale hebben gestaan. Gelukkig valt het stuivertje net wat vaker onze kant op. Wij zijn mentaal gewoon heel sterk", zegt Harmzen.

"Het is geen toeval dat wij beter zijn in finales. Wij hebben een ploeg die heel veel input mag geven in spelsituaties en qua tactiek. Daarnaast gunnen we elkaar echt alles. Iedereen wil zich opofferen voor de ander. Wij zijn door deze combinatie in staat om in het veld op de meest cruciale momenten in wedstrijden, de goede beslissingen te maken. Dat is een grote kwaliteit.”

Nieuwe start met ingewisseld tweetal
Harmzen vindt niet dat TOP er op achteruit is gegaan. “Friso en Rianne zijn niet te vervangen, maar door het invullen van deze plekken ontstaat een nieuwe dynamiek binnen de groep. Er is erg veel concurrentie en dat komt het algehele niveau ten goede. De nieuwe mensen gaan deze plekken heel anders invullen dan Friso en Rianne. En gezien de wisselmogelijkheden draait het zeker niet alleen om de acht basisspelers. We hebben er misschien wel twaalf nodig op topniveau. Ik ben er van overtuigd dat we gedurende het seizoen grote stappen gaan maken en dit moet ergens begin april tot uiting komen. De basisopstelling voor vrijdag is inmiddels bekend, maar dat zal de buitenwacht pas twintig minuten voor de wedstrijd horen.”

“Dit jaar is een nieuwe start voor TOP. Eentje die eigenlijk vorig jaar al is ingezet. Het is een goede zaak dat er aanwas is vanuit de jeugd. Het is een compliment aan de jeugdopleiding. In totaal hadden vier heren een kans op een basisplek. Doordat Mick Snel en Nick Pikaar met Oranje weg waren en ik op het veld geblesseerd was, hadden we alle ruimte om ze de kans te geven. Het is daardoor wel zo dat we nog niet goed in de beoogde samenstellingen hebben kunnen trainen en spelen. Je weet natuurlijk niet hoe iemand functioneert in andere vaksamenstellingen. Het kwam goed uit dat er veel plekjes vrij waren, maar we moeten natuurlijk wel toe naar een basisacht die op elkaar ingespeeld is. Daar hebben we, ook door het WK, eigenlijk maar anderhalve week voor gehad. Maar zullen er gewoon staan, ondanks dat het zo kort was.”

“Wij moeten dit jaar de play-offs weer hebben als doel. Vervolgens kijken we wel hoe het loopt. In de play-offs heb je gewoon heel erg te maken met de vorm van de dag. Dat kan je niet nu al voorspellen. Maar we hebben in ieder geval genoeg kwaliteit om weer kampioen te worden.”

Jonkies aan de hand
De selectie van de Sassenheimse ploeg wordt door het vertrek van Echten en Boode een stuk jonger. “Maar ik zie dat als ervaren speler helemaal niet als een probleem. Vanaf mijn zeventiende loop ik al mee in het eerste en ik weet nog precies hoe ik zelf was. Ik was toen ook een onbezonnen ventje waar de ouderen zich mee bezig hielden. Nu is die taak aan mij.”

“Ik ben niet zo’n trainingsbeest, die taak is weggelegd voor Mick. Ik probeer vooral met de jongere spelers te praten en ze te helpen op mentaal en tactisch vlak. Je merkt dat de jongere spelers gewoon wat meer aandacht nodig hebben omdat alles nieuw is voor ze. Ik voel me volledig thuis in de selectie en ik vind het dus absoluut geen probleem dat ik de oudste ben. Ik krijg zoveel energie van die jonge honden!. Zolang het maatschappelijk te regelen is, ik fysiek in orde ben én ik er nog plezier in heb; waarom zou ik dan niet nog langer doorgaan? Voorlopig zijn alle drie de voorwaarden nog aanwezig. Volgend jaar kijk ik weer verder of alles nog klopt.”

Datum: 17 november 2016 uur