'Het familiegevoel dat je binnen de vereniging hebt, is heel uniek.'

Korfbal

Wat is dat toch met korfbal, dat het tot zo’n unieke familiesport maakt? Simpel.nl vroeg het aan verschillende korfballers uit Nederland.

Wie? Jantine van Dijk-Timmerman (31), werkzaam in het speciaal onderwijs in Rotterdam. Korfbalt bij CKC Kinderdijk. Van Dijk-Timmerman is een echte korfballer in hart en nieren. Niet alleen waren haar ouders een korfbalsetje, ook zelf vond zij haar grote liefde in de korfbalsport. Sterker nog, ze liet zelfs haar trouwfoto’s maken op het korfbalveld. Dat maakt ons wel heel nieuwsgierig…

Een korfballer in hart en nieren
 “Mijn ouders korfbalden allebei. Mijn moeder heeft mijn vader leren kennen als scheidsrechter op een toernooi toentertijd. Dat gebeurt in het korfbal wel vaker. Het is een echte familiesport. Ook bij ons is het met de paplepel ingegoten. Als mijn ouders bij het eerste gingen kijken, dan deed ik daar al spelletjes aan de zijlijn. Ik ben inmiddels 31 en dat betekent dat ik al 28 jaar lang een aantal dagen per week bij de korfbalvereniging ben. De club is daardoor echt mijn tweede familie. Het is heel mooi dat het nu ook letterlijk mijn familie is, dat ik iemand heb ontmoet waarmee ik dit samen kan delen.”

Elkaar bijna niet ontmoet
“Mijn man Remco is ooit begonnen met korfbal nadat hij stopte met atletiek. Mijn zus was destijds zijn eerste trainer, een grappige toevalligheid. Remco is drie jaar jonger, dus zat eigenlijk altijd een leeftijdscategorie onder mij. Dat veranderde toen ik eigenlijk naar de senioren had gemoeten. Ze kwamen bij de junioren een paar dames te kort, dus bleef ik nog een jaar. Zo kwamen wij bij elkaar in hetzelfde team terecht. Het is gek gezegd, maar als ik geen dispensatie had gehad, hadden wij elkaar niet eens leren kennen…”

Van korfbaltechnisch naar heel gezellig
“Tijdens de trainingen kwamen wij regelmatig bij elkaar onder de korf terecht voor het uitvoeren van de oefeningen. Dus het was echt puur korfbaltechnisch aan het begin. Toevallig klikte het goed. Het was nog in de tijd van msn, dus wij hebben heel wat af gemsn’d. En dat werd steeds gezelliger. Wij zijn nu heel veel jaren verder en inmiddels een paar jaar getrouwd. Ook spelen we inmiddels al heel wat jaren samen in hetzelfde team.”

Hoe is dat? Een relatie en spelen in hetzelfde team?
"Het is soms wel lastig. Als we bij elkaar in het vak staan en het gaat even niet goed, dan is het gemakkelijk om dit naar elkaar te ventileren. En dan geven we elkaar ook tegengas. Dat is gemakkelijker dan bij andere teamgenoten, want we blijven toch wel van elkaar houden. Logisch dat er weleens wordt gezegd: 'Gedraag je niet als een getrouwd stel.' We weten gelukkig dat we beiden fanatiek zijn en dat het daarover gaat. Na de wedstrijd is er geen gezeur meer over. Over het algemeen zitten wij goed op één lijn en willen wij gewoon allebei fanatiek korfballen, dus gaat dat hartstikke goed. Het heeft voor mij vooral voordelen, want je leeft hierdoor niet langs elkaar heen. Je gaat samen naar elke training en wedstrijd en doet daardoor veel samen. Dat betekent niet dat we alles samendoen. Ik ben zelf coach van een team binnen de vereniging en mijn man fluit voor de bond. Dus je doet wel dezelfde sport, maar hebt ook weer je eigen dingen daarbinnen.”

De kers op de taart: trouwfoto’s op het korfbalveld?
“Dat was voor ons natuurlijk dé plek waar het ooit ontstaan is: het korfbalveld. Dus dat moesten wij vastleggen. Zonder dat hadden wij elkaar nooit ontmoet. Dus dat kon eigenlijk niet missen, voor ons alle twee niet.”

The story continues, want je bent in blijde verwachting! Ook op korfbal?
“Ja, zeker weten! Wij vinden de sport alle twee heel leuk en het familiegevoel dat je binnen de vereniging hebt, is heel uniek. De kinderen kunnen al van heel jongs af aan op zaterdagochtend beginnen, in de nabije toekomst zullen wij hier ook te vinden zijn. Wij weten uit ervaring hoeveel bijzondere vriendschappen je opbouwt binnen de vereniging. Dat is heel veel waard.”

Datum: 12 februari 2019 - 16:00 uur