Het favoriete team van.. Arco Bomgaars

Korfbal

Het Favoriete Team Van.. is terug van weggeweest. In deze rubriek stellen (oud)spelers of kenners hun favoriete team samen. Wie is hun favoriete rebounder, schutter of verdediger? Met welk team denken zij iedereen aan te kunnen? Deze week geeft AD-journalist Arco Bomgaars een inkijkje in 25 jaar korfbaljournalistiek. Hij neemt onder anderen André Simons op in zijn team. "Zijn shuffle is opgenomen in het collectieve (Papendrechtse) korfbalgeheugen."

Mannen:
Oscar Mulders
Dennis Voshart
Mick Snel
Richard Kunst
André Simons
Taco Poelstra

Vrouwen:
Mirelle Fortuin
Suzanne Struik
Celeste Split
Mady Tims
Jiska Voshart
Marjolijn Kroon

Coaches:
Ben Crum
Jan Niebeek

Mannen

Oscar Mulders
“Machtige allrounder in zijn glorietijd toen DeetosSnel nog Deetos was en de Dordtse ploeg als het ‘Ajax’ van het korfbal werd gezien. Souplesse, atletisch vermogen, aanvalskracht, strategische kracht en analytisch vermogen in één speler verenigd en daarnaast ook uitermate goed benaderbaar als prettig mens met een nuchtere kijk op de sport.”

Dennis Voshart
“Beste Zeeuwse korfballer die het Dordtse gedeelte van de Drechtsteden in vervoering bracht met zijn energieke aanvalslust, onophoudelijke doelpuntenregen en allround topsportkwaliteiten. Liet zien dat hij buiten het korfbal ook in andere takken van sport moeiteloos meekon. Buitengewoon lastig te bespelen door tegenstanders en dodelijk in de afronding.”

Mick Snel
“Absoluut winnaarstype, dat voor ieder team een uitermate waardevolle kracht is. Zijn persoonlijke palmares vertelt zijn verhaal als topsporter. In het veld een leider die kan schakelen als het moet, maar die altijd dat heilige doel – aan het einde van de rit overwinnen – voor ogen heeft en daarbij ook de rand durft op te zoeken. Die mentaliteit is intrigerend en lovenswaardig.”

Richard Kunst
“De beste niet-international in het hedendaagse topkorfbal, die om hem moverende redenen besloot om voortijdig te stoppen bij TeamNL Korfbal maar natuurlijk een sieraad voor de sport is en blijft. Een stylist in de zuiverste zin van het woord, aanvallend onstuitbaar zo bleek ook het afgelopen seizoen als de machine op volle toeren draait. Enig minpuntje: te weinig nationale titels op zijn cv.”

André Simons
“Publieksspeler pur sang. Zijn shuffle is opgenomen in het collectieve (Papendrechtse) korfbalgeheugen en PKC’s korfbalerfgoed en maakte onderdeel van een virtuoos repertoire, dat verder bestond uit ballen achter de rug om, de no-lookpass en de strafworp met het shirt over het hoofd. Voor Simons kwam je naar de sporthal en hij stelde zelden teleur met zijn optredens.”

Taco Poelstra
“Machtige speler in alle opzichten, die de eretitel ‘Johan Cruijff van het korfbal’ kreeg toebedeeld en dat zegt al genoeg. Aanvallend geniaal en soms totaal onvoorspelbaar, maar daardoor een attractie op de velden en daarnaast ook nog eens verbaal ijzersterk. Met zijn actieradius een niet te missen kracht voor elk zichzelf respecterend korfbalteam.”

Vrouwen

Mirelle Fortuin
“Vrouwelijke publieksspeler in de glorietijd van toen nog Deetos, die korfbal er enorm makkelijk uit liet zien met lichtvoetige bewegingen, een fijne techniek, atletisch vermogen en daarnaast ook het vermogen om kritisch naar zichzelf te kijken en nuchterheid uit te stralen wat haar ook nog eens een prettig mens maakte om na een wedstrijd aan te spreken.”

Suzanne Struik
“Van haar debuut in de Nederlandse jeugdselectie tot de laatste wedstrijd tegen DOS’46 op het veld heb ik de carrière van Suzanne mogen beleven en ‘vangen’ in verslagen, reportages en interviews. Ook na verloren finales en teleurstellingen altijd bereid om haar mening te geven. Verdient ongelooflijk respect voor de wijze waarop zij keer op keer terugkwam na blessureleed, waardoor deze alleskunner een mooie staat van dienst opbouwde.”

Celeste Split
“Gedrevenheid, winnaarsmentaliteit en offensieve kracht maken haar tot een speelster waar je bij de samenstelling van welk favoriet team dan ook niet omheen kan. Verstaat de kunst van het presteren onder grote druk en is daarbij ook nog eens als aanvalster in staat om onophoudelijk te leveren als daarom gevraagd wordt. Laat het bovendien zelden of nooit afweten.”

Mady Tims
“Uitgegroeid van topspeelster tot korfbalicoon, die zelfs buiten de korfbalsport bekendheid genoot én geniet. Binnen de lijnen een ideaal verlengstuk van de trainer, met naast sturende kracht ook nog eens het vermogen om een pure teamspeelster én doelpuntenmaakster te zijn als daarom gevraagd werd. Was ook telkens in staat om op topniveau terug te keren en dat markeert niet alleen de liefde voor de sport maar ook haar enorme kwaliteit.”

Jiska Voshart
“Ook één van de exponenten van dé succesperiode van Deetos, met haar bijdrage binnen het collectief als absolute teamplayer hét cement binnen de ploeg die daarnaast ook nog eens kwaliteit aan een enorme drive koppelde. Gecombineerd met fanatisme, schottechniek en sturende kwaliteit een ijzersterke bouwsteen voor iedere coach die wil oogsten met zijn team.”

Marjolijn Kroon
“Nog steeds absolute top in Nederland op dit moment. Gracieus in haar bewegingen, krachtig als het moet, dodelijk als om doelpunten gevraagd wordt en daarnaast ook nog in staat om voor het team van grote waarde te zijn. Daarnaast als publiekslievelinge ook nog eens in staat om jonge korfballers aan te spreken met haar open houding en goodwill, wat haar nog een stuk meerwaarde geeft.”

Coaches
Ben Crum en Jan Niebeek
“Misschien wel enorme uitersten, maar de combinatie van hun kwaliteiten zou elk willekeurig team onverslaanbaar moeten maken. De vernieuwingsdrang van Crum gekoppeld met de winnaarsgeest van Niebeek staat garant voor schoonheid én resultaat in één.”

Datum: 26 juli 2019 - 17:00 uur