Het Favoriete Team Van.. Mady Tims

Het Favoriete Team Van.. Mady Tims

Korfbal

In 'Het Favoriete Team Van..' stellen (oud)spelers hun beste team op. Met welke spelers hebben zij mooie momenten gehad? Of welke spelers zijn écht wereldklasse? Deze keer is misschien wel de bekendste dame van het topkorfbal aan de beurt: Mady Tims. “André Simons bood zich soms aan, aan de tegenstander."

Zij kiest de volgende spelers in haar team:

Heren

Dames

André Simons

Heleen van der Wilt

Leon Simons

Lara Boonstoppel

Laurens Leeuwenhoek

Henriëtte Brandsma

Mick Snel

Suzanne Struik

Richard Kunst

Mirjam de Kleijn

 

Toelichting: “In mijn geval kan ik wel vier teams maken. Ik heb zoveel generaties meegemaakt. Ik heb geprobeerd van toen en nu het beste team samen te stellen, maar ik vond het wel heel moeilijk.”

Dames

Heleen van der Wilt
“Heleen was in die tijd een goede allround dame met atletisch en scorend vermogen. Ik heb met met haar in Nederlands team gespeeld. Ik had altijd de grootste lol naast het veld, maar ze ging in het veld tot het gaatje. Al was het met pijnstillers, ze was altijd iemand waar je op kon bouwen. Ze stond op de goede momenten op en kon de winnende maken.”

Lara Boonstoppel
“Dit soort spelers heb je nodig in het team. Ze cijfert zich volledig weg voor het vak. Maar ze kan ook heel goed doelpunten maken. Als je haar vrijlaat, scoort ze gegarandeerd. In combinatie met een aanvalster was het een perfecte combinatie. Toen ze net kwam kijken, moest ze van ver komen. We moesten dan weleens zeggen dat ze meer moest schieten en meer vertrouwen in zichzelf moest hebben. Dat heeft ze absoluut geleerd.”

Henriëtte Brandsma
“In het Nederlands team samen gespeeld op het EK in Nederland. Net zoals Lara kan ze voor het team spelen, maar er dan wel stiekem drie ingooien. Daar komt bij dat ze een enorm goede pass had en ik een goede klik met haar heb. In de finale waren we samen goed voor tien goals met Tim Bakker als aanvaller. Daar waren we samen best trots op. Ze weet je vrij te passen, je hoeft niet eens een actie te maken en dat is heel lekker. Ik wilde dat ik haar vaker naast me had gehad.”

Suzanne Struik
“Ik heb haar als kleintje meegemaakt, dat ze nog net meeging met de tripjes van Oranje. Haar ouders zeiden dan: let je goed op haar? Haha. Ik heb een speciale band met Suzanne, omdat ik natuurlijk bij PKC en het Nederlands team samen met haar heb gespeeld. Bij Oranje waren we zelfs kamergenootjes, dan bouw je wat op en deel je lief en leed. Ze is voor mij categorie beste korfbalster van Nederland. Zij staat bekend op aanvallende kwaliteiten, maar ze heeft ook een goed overzicht met een goede pass. Het zegt genoeg dat ze nog steeds in de top speelt, ondanks al haar blessures. Ze heeft een enorme mentaliteit.”

Mirjam de Kleijn
“Tegen Mirjam heb ik veel gespeeld. Dat is echt een brok power. Naast dat ze goed kon korfballen, moest je haar nooit uit het oog verliezen. Vanaf de lijn moest je erbij zijn anders was je haar kwijt.  In haar schot was ze niet altijd stabiel, maar als ze er langs vloog was er geen houden aan. Ik kwam er nooit zonder blauwe plekjes vanaf.”

Heren

André Simons
“Een speler als André heb ik niet meer gezien in de jaren erna. Hij is zo uniek. Echt een instictkorfballer, hij had geen beelden of veel tactiek nodig. Maar ook absoluut een winnaar en een puur talent die alles op gevoel deed. Daarom werkte geen tactiek tegen hem. Dan deed hij het gewoon op een andere manier. Hij deed ook dingen die niemand deed. Hij bood zich bijvoorbeeld ook aan bij de tegenstander, die dan schrok en de bal naar hem gooide. Hij was ook een koning met andersom verdedigen. Het ging weleens mis, maar vaak lukte hem alles wat hij wilde. Een speler waarvoor je gaat kijken.”

Leon Simons
“Leon was daarentegen een bonk kracht. Iedereen zette zich schrap als hij kwam aanstormen. Ook als medespeler wist je: Leon loopt dwars door je heen voor de bal. Bij PKC en het Nederlands team heb ik veel met hem gespeeld en zelfs onder hem bij Nieuwerkerk. We kunnen nog steeds goed met elkaar. Hij kon een wedstrijd winnen of verliezen voor je. Vroeger draafde hij weleens door in zijn drive, later had hij alles onder controle en won hij vooral wedstrijden voor je.”

Mick Snel
“Ik weet nog goed dat hij net kwam kijken. Ik was gewend balletjes te stelen bij de heren omdat ze me nooit zagen aankomen. Bij hem viel me gelijk op dat het niet lukte. Ik dacht al: dit is een goede, want normaal lukt het me altijd. Ik heb Mick zien ontwikkelen tot een speler die weet wat nodig is. Als hij zichzelf moet opofferen voor het team, doet hij dat. Moet hij de goals maken, staat hij er ook. Het is allemaal zo gecontroleerd, echt indrukwekkend.”

Laurens Leeuwenhoek
“Laurens is een speler die de ploeg en het publiek kon opzwepen. En dat is een grote kwaliteit, het was bijvoorbeeld totaal niet mijn ding. Hij is ook een showtype die vanuit de korf in een verdelende rol het beste is. Hij kan dat heel dynamisch doen en dat ziet er fantastisch uit. Hij hoort bij het rijtje van beste rebounders, naast dat hij een dodelijk schot heeft.”

Richard Kunst
“Hij is natuurlijk een echte aanvaller. Ik vind het fantastisch om te zien dat hij nu ook een ploeg kan dragen. Na afloop zullen spelers gezegd hebben: als we Richard niet hadden.. Hij heeft zijn laatste stap daarin gezet. Hij is op de momenten dat het moet altijd gevaarlijk en trefzeker. Een hoofdaanvaller die speciaal is.”

Trainers

Jan Sjouke van den Bos
“Tijdens mijn twintig jaar als korfbalster had ik altijd te maken met Jan Sjouke. Hij was bij PKC mijn coach en bij het Nederlands team heel lang en nu gaf hij me de KT-4 cursus. Ik blijf hem dus maar tegen komen. Hij was een van mijn fijnste trainers omdat hij precies aanvoelt hoe een persoon in elkaar zit. Hij kon al die verschillende mensen zó goed managen. Je kan altijd bij hem aankloppen. Ook al was ik niet de makkelijkste: hij was er altijd voor me en snapte me.”

Ben Crum
“Je kan gewoon niet om Ben heen. Hij is ook iemand die als een rode draad door mijn carrière loopt. Hij heeft me altijd wat bijgebracht, ondanks dat ik op een weggegeven moment een wat oudere speelster was. Hij heeft het dynamische korfbal vorm gegeven en ik ben enorm blij dat ik dat heb meegemaakt. Het was vernieuwend en leuk om te doen. Je loopt dan weleens tegen problemen aan op tactisch gebied, maar daar had hij heel vaak een oplossing voor. Hij heeft mij onderdeel gemaakt van het moderne korfbal en daar ben ik trots op.”

Datum: 30 juli 2018 - 20:30 uur
Door: Redactie Korfbal.