Het Favoriete Team Van.. Michiel Gerritsen

Het Favoriete Team Van.. Michiel Gerritsen

Het Favoriete Team Van.. In deze rubriek stellen (oud)spelers of kenners hun favoriete team samen. Wie is hun favoriete rebounder, schutter of verdediger? Met welk team denken zij iedereen aan te kunnen? Oud-topkorfballer Michiel Gerritsen is deze week aan de beurt. Hij stelt onder andere Bastiaan Gerrits op."Torenhoog IQ, empathischer krijg je ze niet, werkt knetterhard."

Gerritsen: "Ik vind het best moeilijk om een team te vormen van vier mannen en vier vrouwen. Het gevoel bekruipt me dat ik anderen tekort doe bij het maken van een keuze. In het beschrijven van elk individu komen, sinds lange tijd geloof het of niet, veel herinneringen naar boven over mijn tijd als korfballer en de geweldige ervaringen die ik met heel veel bijzondere talenten heb mogen beleven."

Mannen:
Ivo Wiebering
Leon Simons
Bastiaan Gerrits
Jos Roseboom
 
Vrouwen:
Linda Blaauw
Marloes Bellinga
Mady Tims
Heleen van der Wilt
 
Coach:
Kees Vlietstra

Vrouwen

Linda Blaauw
"De liefde van mijn leven, daarmee natuurlijk een subjectieve keuze. Kon, objectief gezien, ook erg goed korfballen. Bij Nic. altijd met haar samen gespeeld. Snel, vaardig en een hoge drive. Dat laatste heeft iedereen in mijn favoriete team overigens. De voorwaarde om te excelleren denk ik. Linda is van ver gekomen. Was altijd de kleinste, speelde vaker niet in vertegenwoordigende teams dan wel in haar tienerjaren. Kwam ook bij Nic. in het tweede, maar bleef hard werken en bleek de jaren erna een vaste (scorende) waarde voor Nic. Ook het oranje van de Tulips heeft ze met trots gedragen. Ik heb een grote bewondering voor haar klasse en doorzettingsvermogen."

Marloes Bellinga
"Mijn vakmaatje bij Nic. De enige die me begreep, had een ongeevenaarde timing en zei het als het genoeg was met die rare capriolen. Sportvrouw. Marloes wil je altijd in je team hebben."

Mady Tims
"Er zijn te weinig superlatieven om te beschrijven wat Mady voor onze sport heeft betekend. In de jaren met het Nederlands team mocht ik deelgenoot zijn van het grote talent wat ze etaleerde. Mady was altijd goed als het moest. Ik heb oprecht spijt dat ik niet vaker het gesprek met haar heb opgezocht in die jaren. Maar samen korfballen ging zo gemakkelijk met haar, daar hadden we niet veel woorden nodig."

Heleen van der Wilt
"In mijn beleving heb ik nooit een andere vrouw beter zien korfballen dan Heleen. Mijn gedachten gaan terug naar de maanden van voorbereiding op het wereldkampioenschap van 2003 in eigen land. Elk weekend samen trainen, clinics en wedstrijden. Natuurlijk kende ik Heleen van de competitie, maar toen waren niet alle beelden en highlights beschikbaar zoals nu de gewoonte is, dus lag de focus daar niet zo op. De elegantie waarmee zij binnen de lijnen bewoog, het gemak en het gevoel waarmee ze de bal beroerde, de onvoorspelbare en fantastische acties, dat had ik nog nooit zo gezien. Als ze al een missertje maakte, was dat omdat ik en anderen haar niet begrepen of simpelweg niet konden volgen."

Mannen

Ivo Wiebering
"In ‘de Negende Cirkel’, een kroeg in Groningen, diep in de nacht ergens in 2002 sloot ik een pact met Ivo. 'Wij blijven bij elkaar en verlaten Nic. niet zolang we mogen korfballen!' Daar hebben we ons aan gehouden. Ivo is een geweldenaar en hem beschrijven als een van de beste rebounders ooit doet zijn talent voor de sport tekort. Hij is een winnaar die weet dat in sport, en teamsport in het bijzonder, er meer nodig is dan alleen atletisch vermogen. Kunnen doen wat nodig is, plannetjes maken, doelen stellen en iedereen aan boord houden wordt niet zoveel gezien op de tribune, maar des temeer op trainingen en erna. Dat zijn de vele talenten van Ivo. Naast dat Ivo mijn beste maatje is, is hij ook een geweldige korfballer (geweest)."

Leon Simons
"Ik hoef voor niemand meer Leon te beschrijven als de geweldige korfballer die hij was. Iedereen tussen zes en 106 jaar die op een of andere manier met korfbal in aanraking is geweest kent Leon. Dat ik jaren in een vak met hem heb mogen spelen in een oranje shirt is een absoluut voorrecht geweest. Wat een ongekend plezier hebben we binnen de lijnen gehad. Het zo natuurlijk vinden van elkaar, elkaars vaardigheden benutten en pushen om nog wat beter te worden op trainingen, clinics en wedstrijden was retrospectief gezien erg bijzonder. Ja, we waren denk ik best een bijzonder duo. Dat ligt voornamelijk aan hem als beste korfballer ooit."

Bastiaan Gerrits
"El Basti, zijn koosnaampje bij Nic. Lange Bas is een bijzonder mens. Torenhoog IQ, empathischer krijg je ze niet, werkt knetterhard, wereldreiziger, was een geweldenaar in de paalzone en dodelijk binnen 6 meter. Houdt nog steeds van nineties housefeestjes. Was held bij Nic., werd het weer bij KVS. Clubman!"

Jos Roseboom
"Ik heb verschillende roomies bij Oranje gehad. Jos staat op één en is een goede vriend geworden. Ook Jos behoeft weinig uitleg omtrent zijn korfbalkwaliteiten. We hebben best veel meegemaakt in een relatief korte periode. Eigenlijk heb ik niet veel met Jos mogen spelen, dat is best jammer. Ieder team heeft een Jos nodig. Niet alleen omdat je tien goals kan bijschrijven elke wedstrijd, maar omdat Jos een voorbeeld is voor elke andere teamgenoot. Als je denkt dat je niet zo heel veel zin hebt in een training? Als Jos erbij is moet je wel. Gaan! Even ongeconcentreerd een balletje gooien? Jos strafte onmiddellijk. Jos kon het kompas, de maatstaf en de drive zijn van je team."

Coach:

Kees Vlietstra
"Van alle trainers en coaches in mijn korfbaltijd heb ik wel wat opgestoken. Van Kees absoluut het meest. In een zen-momentje heb ik wel eens nagedacht over de vijf personen die de meeste invloed hebben gehad op mij. Kees staat daar bij. Ervaring in korfbal, kennis van sport in het algemeen en niet in de laatste plaats een levenswijsheid die zeldzaam is. Dat Kees ook nog eens geweldig kan schrijven, humor heeft en een feestje kan bouwen is lekker meegenomen. Ja, ik heb erg veel van hem geleerd, als korfballer en mens."

Datum: 3 augustus 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl