'Hij durfde groot te denken'

'Hij durfde groot te denken'

IKF

Korfbalpionier Adri Zwaanswijk overleed 24 januari op 88-jarige leeftijd. Zondag vindt voor genodigden een herdenkingsbijeenkomst plaats. Eerder al zette Ben Crum zijn herinneringen aan 'Zwaan' op papier, nu volgen Bob de Die, Jan Fransoo en Kees Rodenburg.

Bob de Die, oud-voorzitter IKF
“Er is niemand die zoveel heeft betekend voor de ontwikkeling en de verspreiding van de korfbalsport als Zwaan. Hij was zijn tijd steeds vooruit. Had altijd nieuwe ideeën, die hem door de vaak wat conservatieve Nederlandse korfbalbestuurder niet altijd in dank werden afgenomen. Ik raad een ieder aan het artikel van Robert Missèt in de NRC (Zendeling van een verguisde sport, 1998) eens te lezen. Dan zie je wat een gedreven man hij was. Dat artikel eindigt met de uitspraak ‘Het is maar goed dat ik nog niet dood wil, want ik ben nog lang niet klaar’. Wij mogen blij en dankbaar zijn dat Zwaan daarna de korfbalgemeenschap nog vele jaren met zijn innovatieve ideeën is blijven bestoken.”

Jan Fransoo, voorzitter IKF
“Ik ben zelf in 1987 als vrijwilliger actief geworden binnen de IKF. Ik kreeg als eerste taak om de communicatie met de landen in Oost-Azië te ondersteunen, destijds nog middels brieven. Dat werd gedaan in de promotiegroep A-continenten, die zich bezighield met alle contintenten buiten Europa. Zwaan was ook lid van deze promotiegroep. Ik heb van zeer nabij meegekregen hoe hij zijn reizen deed, die wij op een afstand mochten ondersteunen. Wat daarbij bijzonder was dat hij enerzijds een bijzonder goed beeld had van de ontwikkeling van korfbal als topsport en dat combineerde met een ongelofelijk begrip van "grassroots" development. Die koppeling heb ik zelf ook altijd in het beleid van de IKF proberen vast te houden.”

Zie ook de door Jan Fransoo geschreven ‘In memoriam’ op de website van de IKF.

Kees Rodenburg, directeur KNKV
“Kracht en overtuiging! Zwaan heeft aan de basis gestaan van de ontwikkeling van korfbal als topsport. Zowel de IOC-erkenning als de status van focussport in Nederland is gebaseerd op zijn inspanningen om korfbal van de grond te krijgen in een groot aantal landen. Onze olympische droom is gebaseerd op zijn werk. Zijn voorbeeld blijft gelden. Laat zien dat je iets zelf erg mooi vindt, durf naar buiten te treden en zoek altijd naar verbetering. Hij durfde groot te denken, ging uit van wat zou lukken en dacht ver vooruit. Zwaan was ook bij uitstek de uitdrager van het olympische gedachtegoed. Hij liet zien dat vriendschap en sportiviteit mensen verbond, over de grenzen van cultuur of etniciteit. Van Papoea-Nieuw-Guinea tot India en van Taiwan tot Amerika bracht hij mensen samen tijdens zijn befaamde Papendalcursussen. Korfbal was zowel doel als middel. Al onze nationale jeugdteams worden opgeleid vanuit het gedachtegoed van Zwaan.”
 

Datum: 10 februari 2018 - 11:37 uur
Door: Redactie Korfbal.