HKC en KCC topfavoriet in Hoofdklasse A

HKC en KCC topfavoriet in Hoofdklasse A

Hoofdklasse

De Hoofdklasse A belooft een spannende poule te worden. HKC en KCC zullen de te kloppen ploegen zijn. Worden AW.DTV en TOP (A) de uitdagers van deze ploegen of gaan ook Fiks, Avanti/Post Makelaardij en Nieuwerkerk meedingen om de play-offs? Rohda heeft een zwaar seizoen voor de boeg maar kan wellicht verrassen.

Avanti/Post Makelaardij
De ploeg uit Pijnacker beleefde enkele topjaren met de promotie naar, en spelen in, de Korfbal League. Nu is de ploeg op het veld een middenmoter in de Hoofdklasse en dat bleek ook vorig zaalseizoen het geval. Op het veld staat de ploeg op een zesde plek in de Hoofdklasse. Coach Marrien Ekelmans heeft geen plek in gedachten waar de ploeg moet eindigen: “We zijn niet bezig met waar we moeten eindigen. Een doelstelling wat betreft de ranglijst bepalen later in het seizoen.” Avanti heeft geen oude ploeg maar beschikt desondanks over de nodige ervaring. Dit team wil wekelijks laten zien dat ze goed mee kunnen in de Hoofdklasse en hoopt zo hoog mogelijk te eindigen.

AW.DTV
In de Hoofdklasse A zijn dit seizoen twee ploegen uit Amsterdam te vinden. Één van die ploegen is AW.DTV. Deze ploeg speelt op het veld in de Ereklasse en heeft zodoende veel tijd om zich voor te bereiden op het zaalseizoen. De doelstelling van AW.DTV is om de play-offs te halen. De Amsterdammers hebben al enkele keren dichtbij een terugkeer naar de Korfbal League gezeten en ook dit jaar willen ze dat uiteraard weer proberen. Coach Edwin Bouman: “We willen graag korfbal dichtbij de korf spelen met de focus op het creëren van kwalitatief goede kansen.” De ploeg heeft een sterke selectie met spelers als Jim Snel, Cédric Pardieck, Joy de Groot en Amber ten Hulsen. De kracht van de ploeg is dat ze rustig blijven en niet opgeven.

Fiks
Deze ploeg uit Oegstgeest heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot een team dat dit jaar mag uitkomen in de Hoofdklasse. Dit team dat sinds dit seizoen onder leiding staat van Bas Harland mag zich op het veld de nummer vijf in de Hoofdklasse noemen. Fiks hoopt zich in de zaal snel veilig te spelen. Harland over zijn ploeg: “Onze doelstelling is om bij de bovenste vier ploegen te eindigen. We variëren aanvallend telkens van rol en kunnen verdedigend veel druk zetten.” In de veldcompetitie blijkt al dat dit team het topploegen heel erg moeilijk kan maken getuige het kleine verlies tegen Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Kan Fiks verrassen en aanhaken bij de (sub)top of krijgt het een zwaar seizoen waar gestreden wordt tegen degradatie?

HKC
Het verhaal van HKC is bij het grote publiek wel bekend. De ploeg die flink versterkt is door spelers van PKC is misschien wel dé favoriet in de poule. Enkele gerenommeerde namen als Nadhie en Danny den Dunnen en Mabel Havelaar hebben de ploeg van nieuw elan voorzien. De Hardinxvelders staan op het veld bovenaan in de Overgangsklasse en hopen die goede lijn in de zaal door te zetten. De ploeg van coach John Spek laat veel goede dingen zien. De spelers weten over veel schijven te scoren en weten het publiek te vermaken met vlotte combinaties en mooie acties. Ook beschikt dit team natuurlijk over veel ervaring wat misschien wel de sleutel tot succes kan zijn. 

KCC
KCC speelt op het veld net als AW.DTV in de Ereklasse. De ploeg staat op een vijfde plek en staat twee punten achter Fortuna/Delta Logistiek. Vorig jaar degradeerde de ploeg uit Capelle aan den IJssel - na een spannend drieluik met Tempo - uit de Korfbal League. Het doel van de ploeg is dan ook om de play-offs te halen en zo snel mogelijk terug te keren naar het hoogste niveau. Frits Wip staat dit seizoen aan het roer bij dit team: “Onze kracht zal dit seizoen vooral in de discipline komen te liggen. Als we dat goed uitvoeren gaan wij de play-offs halen.” De ploeg moet het bovendien hebben van het collectief en de brede selectie. 

Nieuwerkerk
Deze ploeg staat op het veld net als HKC zonder puntverlies bovenaan in de Overgangsklasse. Vorig seizoen wist de ploeg van coach Leon Simons zich te handhaven in de Hoofdklasse en deed het zelfs een tijdje bovenin de competitie mee. Laat in het seizoen verloor Nieuwerkerk nog enkele keren waardoor het in de subtop wist te eindigen. Dit jaar wil de ploeg weer zo’n goed seizoen draaien en hoopt het stiekem op meer. Een plek bij de eerste vier ploegen zal de doelstelling zijn en dus moet de ploeg aan de bak. In de voorbereiding wist Nieuwerkerk met een monsterscore van Boeckenberg te winnen maar verloor het nipt van DSC. Gaat de ploeg het redden om bij de eerste vier ploegen te eindigen of moet het rekening houden met de strijd tegen degradatie?

Rohda
De andere Amsterdamse ploeg uit de hoofdklasse A. Dit team heeft een heel ander doel dan haar stadsgenoot. Rohda heeft een hele nieuwe selectie opzichte van vorig seizoen en op het veld is Rohda de hekkensluiter in de Hoofdklasse. De focus zal dit zaalseizoen liggen op de ontwikkeling van de ploeg, zo trainen de Amsterdammers dit seizoen extra. Coach Gerben Donker is duidelijk over de rol van Rohda: “De rol van Rohda zal bescheiden zijn, maar we kunnen als ploeg onze dag hebben en dan weet ik zeker dat we kunnen verrassen.” Rohda laat op het veld al leuke dingen zien en weet het sommige ploegen al erg moeilijk te maken. De ploeg hoopt dan ook om een paar keer te kunnen stunten als beloning van het harde werk.

TOP
Bij TOP (A) heerste veel onrust in het veldseizoen. Kees Jan Oppe werd de laan uitgestuurd en de ploeg ging verder met de twee coaches van het tweede team. De laatste wedstrijd van het veldseizoen werd gewonnen van DeetosSnel en in de wedstrijd ervoor werd maar net verloren van DOS’46, de koploper van de poule. Door de eerder genoemde overwinning staat de ploeg nu op een vijfde plek in de Ereklasse. Als de Arnemuiders het gehele zaalseizoen constant kunnen presteren is het een gevaarlijke outsider voor de play-offs. De ploeg weet leuk spel te laten zien maar is nog erg wisselvallig. Kan de ploeg enkele topteams verslaan en bovenin meedraaien of is een plek in de subtop het maximaal haalbare?

Programma zaterdag 16 november:

16:45 uur Fiks -  KCC
19:00 uur Nieuwerkerk  - TOP
19:10 uur Avanti - Rohda
20:00 uur AW.DTV - HKC

 

Datum: 11 november 2019 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl