Hoe gaat het nu met Jos Roseboom?

Korfbal

In deze korfballoze periode denken we graag terug aan het afgelopen seizoen van de Korfbal League. De briljante acties, geweldige scores en fantastische ambiances staan nog vers in het geheugen. Maar hoe gaat het met de korfballers van weleer? Hoe gaat het nu met ... Jos Roseboom?

Hij reeg de doelpuntenrecords aaneen, maar bij 1354 doelpunten stopte hij op z’n 32e bij zijn club DVO. Toch heeft hij niet altijd bij zijn jeugdliefde gespeeld; om zijn doelen te bewerkstelligen vertrok hij eerst naar Blauw-Wit en vervolgens naar Dalto. “Omdat we met DVO de Korfbal League niet haalden, ben ik weggegaan. Ik wilde zo hoog mogelijk komen en graag landskampioen worden. Dalto zat er tegenaan te schuren en hoopte bij hen de zaaltitel te pakken.”

De verhoudingen tussen Dalto en DVO liggen nogal gevoelig, maar daar had Roseboom zelf geen last van. “DVO speelde toen ook niet op het hoogste niveau. Ze kwamen zelfs kijken bij mij, dus scheve gezichten waren er niet”, vertelt hij eerlijk.

Roseboom was ook wel een publiekstrekker vanwege de vele doelpunten die hij maakte. “Ja, ik heb er veel op geoefend”, zegt hij lachend. Maar hij heeft altijd al bekend dat hij de doelpunten zelf niet zo belangrijk vond. “Ik wil wedstrijden winnen, om uiteindelijk kampioen te worden. Het is fijn als het lukt om je taak goed uit te voeren. Natuurlijk, doelpunten maken voelt wel lekker. Maar eigenlijk ben je meer taakgericht bezig dan zoeken naar de doelpunten. Als speler was ik wel zakelijk en analytisch.” Niet bepaald een gevoelsspeler, zoals de meeste ‘spitsen’ dat wel zijn. “De vorm van de dag weegt wel mee en beïnvloedt het resultaat. Maar je moet altijd een bepaalde ondergrens hebben en die kan je trainen”, aldus de 35-jarige oud-international.

Persoonlijk was Roseboom erg succesvol, maar hij had graag nog de play-offs in willen gaan met DVO. “Dat is heel jammer. Blijkbaar waren we net niet goed genoeg. Of ik ergens spijt van heb gedurende mijn carrière? Spijt niet, maar het blijft wel jammer dat de play-offs niet behaald werden.”

Toch was het tijd om er een punt achter te zetten. Een jaar nadat hij vaarwel zei bij Oranje, was de koek ook op bij DVO. “Die zomer erna werd ons tweede kind ook geboren. Ik kon nog wel door, maar ik vond het mooi zo. Nooit heb ik getwijfeld, ik heb wel de tijd genomen om te stoppen. Maar toen ik stopte bij het Nederlands team, heb ik mezelf wel afgevraagd hoelang ik door zou gaan op clubniveau.” Met zijn stoppen liet Roseboom wel een gat achter bij de Bennekomse club. Dat beseft hij zelf ook. “Momo (Stavenuiter, red.) ging weg – ook een doelpuntenmaker – dat was wel even lastig. Gelukkig zijn we er wel iedere keer in gebleven, al was het met de hakken over de sloot de laatste jaren. Nog altijd hoop ik op een landstitel voor DVO. Ik heb een groen-wit hart, DVO is mijn club en hoop zoiets echt mee te maken.”

De man van zestien doelpunten in één Leaguewedstrijd zal het korfbal dus altijd blijven volgen, maar hij heeft nog een andere liefde. “Ik heb informatica gestudeerd en ben nu een zzp’er als softwareontwikkelaar”, vertelt hij passievol. “Ik maak applicaties, computerprogramma’s. Het is fijn als je het werkproces van mensen eenvoudiger kan maken met een computer.” Zo helpt hij clubs in de Korfbal League ook met een gezondheidsapp. “Ik heb de Herstelmonitor gemaakt. Die app maakt een analyse van jouw inspanningen en berekent wanneer je rust moet pakken om zo de blessurekans te verkleinen. Ik vind het leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan de sport.”

Verder is hij niet zo nauw meer betrokken bij het korfbal, maar mist geen moment van zijn club. “Misschien dat ik ooit wat meer bij DVO ga doen, maar voor het komende seizoen ben ik sowieso supporter.” Het is natuurlijk een andere rol dan tijdens zijn actieve carrière. Daar kijkt hij trots op terug. “Zo’n doelpuntenrecord is een moment en geniet je van op de avond zelf. Maar de voorbereidingen met Nederland op een toernooi of de flow van het Korfbal Leagueseizoen zijn de mooiste dingen. Het proces waar je in zit, week na week toeleven naar een wedstrijd, de teleurstelling of vreugde na afloop, dat is prachtig”, blikt hij met genoegen terug.

Datum: 27 juli 2018 - 11:00 uur