Hoe gaat het nu met Oscar Mulders?

Korfbal

In deze korfballoze periode denken we graag terug aan het afgelopen seizoen van de Korfbal League. De briljante acties, geweldige scores en fantastische ambiances staan nog vers in het geheugen. Maar hoe gaat het met de korfballers van weleer? Hoe gaat het nu met ... Oscar Mulders?

Een grote rol speelt hij niet meer in het korfbal, maar zo nu en dan is Oscar Mulders nog wel langs de zijlijn te zien als toeschouwer. Bij DeetosSnel natuurlijk, zijn club. “Minimaal contact klinkt negatief, maar het klopt dat ik niet veel rollen heb gehad na mijn carrière. Er zijn veel andere leuke dingen in het leven”, ervaart Mulders.

Motivatie, discipline en resultaat
Toch was Mulders wel een echt korfbaldier. Vader Anton – een bekende en uitstekende coach in de beginjaren van Oscar – leerde zijn zoon al vroeg de fijne kneepjes van het vak. “Hij heeft mij veel beïnvloed en zat er echt bovenop. Ik moest focus hebben op de sport en focus hebben om alles goed te doen. Het was best intensief; naast het feit dat ik vijf à zes keer in de week met korfbal bezig was, studeerde ik daarnaast ook werktuigbouwkunde in Delft. Destijds had ik veel motivatie en discipline; ik dronk bijvoorbeeld ook geen druppel alcohol. Het was een lastige combinatie, maar de prioriteit lag op het resultaat.”

“Ik heb het nooit voor de leuk gedaan”, zegt de oud-international eerlijk. Mulders had sowieso een andere instelling dan de meesten. “Normaal gesproken wil je winnen van je tegenstander, ik wilde juist beter worden. Dat is er met de paplepel ingegoten. Of ik door die instelling ook zo ver ben gekomen? Het ging bij mij primair om leren. Dáár word je beter van.”

Mulders was een aanvoerder, een leider in het veld. Hij was dus niet alleen met zichzelf bezig, maar zeker ook met het team. “Als je een titel wil winnen, dan moet er beleving en samenwerking in de groep zitten. Ik denk dat ik daar wel positieve invloed op heb gehad.” Maar, hij was niet altijd de ‘sociale leider’ zoals Mulders dat zelf omschrijft. “Ik was geen sfeermaker, zoals Hans (Leeuwenhoek, red.) dat wel was. Wel had ik veel inlevingsvermogen, ook een belangrijk facet als aanvoerder. Het is goed om te kijken hoe iedereen in het team zich voelt. Daar moet je aandacht aan besteden, dat levert je wat op.”

Succes met Deetos en Oranje
Begin jaren ’90 leek Deetos niet af te stoppen. Vier titels (in de tijdspanne ’91 – ‘95)  natuurlijk een geweldig moyenne. “Door de manier waarop wij trainden, de snelheid en de efficiëntie die we hadden, waren we de beste. Tegenstanders gingen echter schaken, wij konden niet altijd reageren op hun tactieken. Met Jan Sjouke van den Bos erbij leerden we ook op dat vlak te anticiperen. Hij bracht andere invalshoeken met zich mee.”

Mulders kijkt ook met genoegen terug op zijn tijd in Oranje. “Ik had het geluk dat we wereldreizen maakten”, stelt hij. “Je bent drie tot zes weken in het buitenland, zoals India of Oceanië. Met de beste spelers van Nederland bij elkaar haal je dan zo’n hoog niveau, dat was echt ongelooflijk. De snelheid aan combinaties, dat was werkelijk waar genieten.”

Genieten?
De oud-speler van Deetos deed dat alleen te weinig, genieten. “Je bent snel geneigd verder te kijken, als je iets bereikt hebt. Hans moest altijd zeggen: ‘Geniet nou eens.’ Ik was me er gewoon niet vaak bewust van, dat we mooie successen boekten of dat ik voor jeugdspelers een ‘held’ was. Ik vind het nu wel hartstikke leuk. Bij Deetos hangen er op de trap naar boven ook foto’s met mijn kop erop. Het is gaaf dat ik daar hang, al is het 20 à 25 jaar geleden. Toen was ik echter te vrolijk en te nuchter om daar trots op te zijn.”

Mulders staat momenteel echter niet heel veel anders in het leven. Bij hem draait het nog steeds om leren en vernieuwen. “Het was verschrikkelijk moeilijk om te stoppen. Richting het einde van mijn carrière ben ik al meer maatschappelijke dingen gaan doen, ik was mijn focus aan het verleggen. Toen ik eenmaal was gestopt, kon ik het korfbal wel loslaten. Ik ben andere sporten gaan doen en meer internationaal gaan werken.” Samen met twee anderen runt Mulders een eigen bedrijf, dat zich focust op – hoe kan het ook anders – innovatie.

Wat korfbal betreft is en blijft Mulders vooral een toeschouwer. Hij verheugt zich op de terugkeer van DeetosSnel in de Korfbal League. Maar daar houdt het wel op met zijn betrokkenheid bij het korfbal. “Ik moet eerlijk zeggen dat mijn zoon en dochter op hockey zitten, die vinden dat hartstikke leuk. Daarnaast wilde ik er niet bovenop springen dat ze moesten gaan korfballen. Leren is ook zelf je weg vinden. Dat heb ik, en nu mijn kinderen, ook gedaan.”

Datum: 14 augustus 2018 - 11:00 uur
Door: Redactie Korfbal.