Hoodklasse A, #12: TOP (A) maakt strijd om play-offs weer spannend

Hoodklasse A, #12: TOP (A) maakt strijd om play-offs weer spannend

Hoofdklasse

TOP Arnemuiden heeft de strijd om de play-off-plaatsen weer spannend gemaakt. De Zeeuwen wonnen de uitwedstrijd bij HKC met 25-28 en staan nog maar twee punten achter nummer twee Nieuwerkerk. Dit omdat de ploeg van Leon Simons afgelopen zaterdag zelf verloor. 

HKC - TOP (A)
Twee ploegen die allebei stiekem nog hoopten op de play-offs. Als Nieuwerkerk zaterdag zou verliezen kon TOP weer op twee punten komen en de strijd om de play-off-plekken weer enigszins open gooien. HKC stribbelde in de beginfase tegen: het kwam op een voorsprong. Maar TOP, dat uitgeroepen werd tot sportploeg van het jaar van Zeeland, ging daarna beter draaien. Dat ging zo goed dat de Zeeuwen een voorsprong van drie punten de rust innamen: 12-15. HKC kwam na rust snel terug in de wedstrijd: 14-15. Op 19-18 had HKC een voorsprong, die het later wel zag verdampen: 20-20. Daarna namen de Zeeuwen het heft in handen en konden ze hun voorsprong steeds vasthouden. Elke aanval van HKC om dichterbij te komen werd afgeslagen. De punten gingen dus mee naar Zeeland. 

John Spek (trainer HKC): ‘Een wedstrijd om des keizers baard en zonder de geblesseerden Nadhie den Dunnen en Eliza Roest, terwijl Veerle Havelaar en Stefan den Breejen vanwege ziekte verstek moesten laten gaan. De in de basis opgenomen Lotte Scherstra en Job Pauw speelden een sterke wedstrijd. Voor de neutrale toeschouwer een leuke wedstrijd met veel positieve inzet. Het krachtsverschil tussen beide ploegen was minimaal, maar de winst ging uiteindelijk verdiend naar TOP." Edwin Coppoolse (TOP): “De heenwedstrijd konden we HKC niet afstoppen. Goed om te zien dat we afgelopen zaterdag de aanvalsdrift van de tegenstander als collectief goed hebben ontregeld. Onze opbouw naar een goed uitgespeelde kans was in het eerste deel van de wedstrijd niet goed verzorgd. Dat deden we vooral in de eindfase van zowel de eerste als tweede helft beter.  Door de winst blijven we ongeslagen in alle zeven wedstrijden op vreemde bodem.” (Uitslag: 25-28)

KCC - Avanti/Post Makelaardij
Voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd. KCC moest winnen om de hete adem van Nieuwerkerk iets minder te voelen en Avanti had de punten keihard nodig in strijd tegen degradatie. Na het eerste fluitsignaal was het KCC dat via Julian Middelkoop op voorsprong kwam. Avanti liet zich niet van de wijs brengen en bleef bij: 3-3. Daarna kon Avanti door doelpuntendroogte aan de kant van de thuisploeg een voorsprong pakken van drie punten: 8–11. Die werd voor rust wel twee punten kleiner (13-14). Met nog tien minuten te gaan kon geen ploeg loskomen en was de stand 21-20. Vier minuten later was de wedstrijd echter toch gespeeld. KCC kwam op zes goals en gaf de punten niet meer uit handen. 

KCC-trainer Ed van der Steen: “De eerste helft schoot Avanti een hoog percentage, mede doordat wij niet goed verdedigden. In de tweede helft hebben we volledig de controle in de wedstrijd gehad. Aanvallend liep het goed en verdedigend was het echt veel beter. Al met al erg tevreden met het resultaat en het vertoonde spel in de tweede helft. De play-offs zijn nu binnen!” Marrien Ekelmans (Avanti): “De eerste helft werd er goed gespeeld en gingen we terecht met één punt voorsprong de rust in. In de tweede helft rondden we matig af en zakte bij te veel spelers hun percentage. KCC had een run van vijf in de tweede helft en dat kwamen we niet meer te boven. Wij tonen wekelijks aan in de Hoofdklasse thuis te horen en bieden ook goed weerstand  tegen kampioen KCC. Van dit team waar wij vorig jaar nog ruim van verloren, komen we nu heel lang mee en dat sterkt ons in het gevoel dat wij ons goed aan het ontwikkelen zijn. De schotkracht van eerder Nieuwerkerk en nu KCC gaf de doorslag en daardoor is deze nederlaag terecht te noemen.” (Uitslag: 28-23) 

AW.DTV - Nieuwerkerk
Nieuwerkerk-trainer Leon Simons vertelde vorige week dat hij met zijn ploeg drie fases in het vooruitzicht had. De eerste was: de play-offs halen. De volgende horde voor zijn ploeg was de lastige uitwedstrijd bij AW.DTV. Zij lieten in de beginfase ook niet over zich heenlopen. Zij knokten zich via een 3-3 tussenstand naar een voorsprong van 6-3. Nieuwerkerk kwam terug tot 6-5, maar keek even later weer tegen een achterstand van drie punten aan (9-6). Tot de rust slaagde AW.DTV er zelfs in om de voorsprong met één punt uit te breiden: 16-12. Na rust kon Nieuwerkerk het wel spannend houden. Het kwam steeds weer op twee of drie punten, maar ook AW.DTV bleef meescoren. Met nog vijf minuten te spelen was het gat nog maar een punt: 25-24, maar pakten de Amsterdammers weer een voorsprong van drie punten: 27-24. Een laatste stuiptrekking van Nieuwerkerk leverde nog wat spanning op, maar geen punten voor de ploeg van Simons. 

AW.DTV-trainer Edwin Bouman: “Wij verzuimden na een 16-12 stand druk op het afstandsschot te geven zodat de bezoekers langzaam weer terug in de wedstrijd kwamen. Na een time-out en tactische omzetting kregen wij weer iets meer grip. Het werd nog spannend toen de bezoekers op het einde van de wedstrijd terugkwamen tot één doelpunt, maar met een krappe 27-25 overwinning bleef AW.DTV overeind. Clarence Rademakers was bij ons een belangrijke gangmaker in de strijd.” Leon Simons, trainer van Nieuwerkerk, was na afloop realistisch. “Terechte uitslag. AW.DTV heeft prima gespeeld. Als team hebben wij deze wedstrijd niet gebracht wat we afgelopen periode hebben laten zien. We hebben even lekker vrij deze week en dan weer volle bak richting Rohda.” (Uitslag: 27-25) 

Fiks - Rohda
Rohda aast nog steeds op de eerste punten van dit zaalseizoen. Dan moest het wel Fiks verslaan. Het begin was voor de bezoekers uit Amsterdam, maar al snel stelde Fiks orde op zaken: 3-3. De ploeg van Bas Harland toonde hun kracht en trok de goede periode door naar een 14-4 voorsprong, om uiteindelijk met 18-6 te gaan rusten. In de tweede helft begon Rohda weer beter en scoorde het vier keer op rij. Maar net zoals in de eerste helft kon Fiks dat weer herstellen en blijven scoren. Toch was het Rohda dat in de tweede helft een prima indruk achterliet, met ’slechts’ een 17-15 eindstand in de tweede helft tot gevolg.

Rohda-trainer Gerben Donker zag zijn ploeg wéér verliezen. "De wedstrijden zijn voor ons wekelijks een herhaling. We bleven in de beginfase dichtbij maar daarna ging Fiks wat meer naar de vaste waardes zoeken. Deze werden goed gevonden en wij kregen veel kansen, maar wisten deze niet te verzilveren. Hadden we die kansen wel gemaakt dan was de wedstrijd anders verlopen. Na rust kwamen we van 18-6 naar 18-10 binnen vier schoten, maar wist Fiks met vier stippen de boel te herstellen. Daarna bleven wij wel meedoen. Kortom: een aardige tweede helft, maar geen kans voor punten." (Uitslag: 35-21)

Stand in de Hoofdklasse A:

  P 
1. KCC  12 21
2. Nieuwerkerk  12 18
3. TOP (A) 12 16
4. HKC 12 13
5. AW.DTV 12 12
6. Fiks 12 10
7. Avanti 12 6
8. Rohda 12 0

 

Programma:
TOP - Avanti
HKC - Fiks
Rohda - Nieuwerkerk
KCC - AW.DTV
Datum: 17 februari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl
Fotograaf: Ilse Schaffers, korfbalfoto.nl