Hoofdklasse A, #1: KCC, TOP en Avanti goed van start

Hoofdklasse A, #1: KCC, TOP en Avanti goed van start

Hoofdklasse

De eerste speelronde leverde een aantal mooie wedstrijden op. De meest opvallende wedstrijd was misschien wel die tussen AW.DTV en HKC: zij speelden gelijk in een vermakelijk duel.

Fiks - KCC
De thuisploeg maakte zijn debuut in de Hoofdklasse van de zaal. Eén van de vele titelkandidaten, KCC, kwam op bezoek in Oegstgeest. De eerste treffer voor Fiks werd gemaakt door Roy Vreeken. Hij schoot zichzelf daarmee in de geschiedenisboeken. Fiks kwam daarna zelfs op 2-0, maar zag KCC daarna beter in het spel komen. Via Bo Oppe en Julian Middelkoop kwamen de Capellenaren op gelijke hoogte en liepen ze daarna uit naar een 5-10 voorsprong. Het verschil van vijf punten werd tot de rust ook vastgehouden: 14-19. Na rust lag de twintigste treffer voor KCC er al snel in. Daarna kon het lang een voorsprong van vijf punten vasthouden. Totdat Fiks opeens het gat kon dichten tot 25-26. Met nog tien minuten te spelen kon de ploeg van Frits Wip de marge weer wat vergroten (25-28), maar kwam Fiks opnieuw terug.

Bas Harlands formatie kwam op 30-31 én vlak voor tijd zelfs op 31-32, maar meer zat er ook niet in voor de thuisploeg. Frits Wip (KCC): “KCC was de terechte winnaar, ondanks dat we in mijn ogen te veel onterechte strafworpen en vrije ballen tegen kregen. We waren gewoon een klasse beter."

Verliezend trainer Harland: “Ondanks dat we niets tastbaars overhielden aan de wedstrijd, ging er veel goed zaterdag. Er was veel hartstochtelijk publiek, ik zag twee goed spelende ploegen, die ondanks beider straffe verdediging toch vaak de juiste aanvallende oplossing wisten te vinden én ik zag een spannende wedstrijd. Helaas voor ons werd deze beslist in het voordeel van KCC, ondanks nog een laatste aanval voor de gelijkmaker dertien seconden voor tijd.” (Uitslag: 31-32)

Nieuwerkerk - TOP (A)
Twee ploegen die op het eerste oog wel eens voor een gelijkwaardige wedstrijd zouden kunnen zorgen. Nieuwerkerk heeft een jonge ploeg staan die vorig seizoen in de zaal leuke dingen liet zien. Die jonge spelers zijn nu een jaar verder in hun ontwikkeling en misschien wel toe aan een nieuwe stap. Echter, TOP blijft een ploeg om rekening mee te houden in de top van de competitie. De ploeg van Edwin Coppoolse (die het stokje overnam van de ontslagen Kees-Jan Oppe) richt zich op de play-offs en kon zaterdag de eerste stap zetten. De Zeeuwen begonnen daar goed mee. Na een paar minuten spelen stonden zij op een 2-4 voorsprong in sporthal De Kleine Vink. Maar het was de ploeg van Leon Simons die bij rust op voorsprong stond: 10-8.

In de tweede helft toonden de Zeeuwen veerkracht. Eerst zetten ze de kleine achterstand om in een 15-17 voorsprong, om vervolgens een beslissend gat te slaan en de wedstrijd te beslissen in Zeeuws voordeel. Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: “Over de gehele wedstrijd een terechte nederlaag. Na de eerste helft ga je met een voorsprong en met een redelijk goed gevoel de rust in. De tweede helft heeft ons niet gebracht wat we voor ogen hadden. Dat was enerzijds de verdienste van TOP, maar anderzijds ons aandachtspunt. Verdedigend hebben we het eigenlijk goed gedaan omdat de spitsen het best lastig hadden. We hebben een ploeg die over alle schijven gemakkelijk kan scoren, bewijst ook de 40-25 winst tegen Boeckenberg in de voorbereiding. Het team heeft veel potentie en wil van elke wedstrijd leren om beter te worden.” 

Coppoolse (TOP): “Aanvallend waren we een groot gedeelte van de wedstrijd ongeduldig in de keuzes en ook slordig in de afwerking. In het laatste gedeelte van de wedstrijd speelden we degelijk en geduldig. De overtuiging en de rust in de ploeg dat we van 18-17 naar 19-24 gingen, stemde tot tevredenheid. Het spel kan en moet beter om tegen de favorieten ook mee te kunnen. De spanning van de eerste zaalwedstrijd en de wetenschap dat TOP bij Nieuwerkerk zelden een goed resultaat boekte, vergde mentaal het nodige van de ploeg. Dat was vandaag stiekem toch van invloed op ons spel, maar niet op het uiteindelijke resultaat.” (Uitslag: 19-24)

Avanti/Post Makelaardij - Rohda
Altijd fijn om met een thuiswedstrijd te beginnen tegen een ploeg waarvan je kan en misschien wel moet winnen. Dat was zaterdag het geval voor Avanti. De ploeg van Marrien Ekelmans wil in de zaal meedoen met de bovenste vier ploegen en kon daar zaterdag een signaal voor afgeven. En dat deed het ook. Het stond binnen no-time op een 5-1 voorsprong via goals van Linda van der Zijden, Tom Snaphaan, Jitte Janssen, Jordi van Zuidam en Judith Goedendorp. Die voorsprong werd tot de rust alleen nog maar uitgebreid: 19-8. Na rust was eigenlijk hetzelfde beeld te zien, waardoor Floor Munnik, Ruben Louwerse en Angelo van der Hout ook nog wat speeltijd kregen. Luxewissels, dat zegt genoeg over de wedstrijd in Pijnacker. Opvallend was wel dat er veel werd gescoord door de dames van Avanti, dat zou best weleens een gevaarlijk extra wapen kunnen zijn in het restant van de competitie.

Avanti-trainer Marrien Ekelmans: “Het ging goed. Prima uitslag neergezet. Moet er wel bij zeggen dat ik, met alle respect voor Rohda, wij gezien de ploegen die in deze poule zitten, wel echt moesten winnen en dat hebben we met 34 goals prima gedaan. Ik ben blij dat veel verschillende spelers doelpunten gemaakt hebben.” Gerben Donker (trainer Rohda): “In de eerste helft konden we scorend nog meedoen, maar het kwaliteitsverschil was wel te groot. We kregen veel dezelfde soort kansen tegen en daar had ik wel wat moeite mee. Avanti heeft een groot scorend vermogen bij de dames, maar daar hadden we geen antwoord op. De heren Jordi van Zuidam en Stefan Hogervorst van Avanti deden ons de das om." (Uitslag: 34-16)

AW.DTV - HKC
Ondanks dat de bezoekers van HKC over een uitstekende selectie beschikken, was het voor die ploeg zaterdag wel gewoon hun debuut in de Hoofdklasse. De ploeg van John Spek klom de afgelopen jaren op van de tweede klasse naar de Hoofdklasse. Sowieso een historische dag dus. AW.DTV hoopt zoals elk jaar mee te doen om de play-offs, iets wat voor HKC ook mogelijk lijkt te zijn. Het leek dus een gelijkwaardige wedstrijd te gaan worden in Amsterdam. In de beginfase was dat niet het geval. De bezoekers uit Hardinxveld-Giessendam startten uitstekend en kwamen op een 2-7 voorsprong. AW.DTV kwam daarna sterk terug, maar werd vervolgens weer een op een aantal punten gezet. Toch was het verschil bij rust maar één puntje: 14-15. Na rust was hetzelfde beeld te zien, maar rondden de Amsterdammers zeer effectief af. Daardoor eindigde de wedstrijd uiteindelijk zelfs nog in een gelijkspel.

Edwin Bouman (AW.DTV): “We waren niet ontevreden. Je speelt weliswaar tegen de promovendus, maar je weet aan de andere kant ook wel dat ze met PKC’ers versterkt zijn. Maar wij kunnen beter. Voor de start was dit een bevredigende debuutwedstrijd.” Trainer van HKC, John Spek, was niet helemaal tevreden. “Uiteindelijk voelde het als een verloren punt. Omdat er meer ingezeten had. Vooraf hou je er rekening mee dat dat kan gebeuren omdat AW.DTV in mijn ogen een play-offs kandidaat is en ‘AW-uit’ voor veel ploegen altijd lastig is. Anderen roepen ook dat we favoriet zijn in de poule. En natuurlijk kunnen we niet ontkennen dat we er veel kwaliteit bij gekregen hebben. Maar we zijn ons als team bewust dat je om te kunnen presteren een bepaald teamproces moet doorlopen. Ten opzichte van de andere ploegen hebben we daarin een achterstand. Andere ploegen zijn langer bij elkaar en beter op elkaar ingespeeld. Wij zijn meer met het teamproces bezig, dan met een stand op een ranglijst.” (Uitslag: 29-29)

Stand in Hoofdklasse A:

  W P
1. Avanti 1 2
2. TOP (A) 1 2
3. KCC 1 2
4. AW.DTV 1 1
5. HKC 1 1
6. Fiks 1 0
7. Nieuwerkerk  1 0
8. Rohda 1 0

 

Programma:
HKC - Rohda
TOP (A) - KCC
Nieuwerkerk - Fiks
AW.DTV - Avanti

 

Datum: 18 november 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl