Hoofdklasse A, #10: Avanti herpakt zich tegen AW.DTV

Hoofdklasse

Avanti pakte zaterdag een ontzettend belangrijke overwinning. Het won thuis met 23-22 van AW.DTV en klimt uit een dal. De ploeg uit Pijnacker heeft nu zes punten, evenveel als nummer zes Fiks. De strijd tegen degradatie ligt weer volledig open.

Fiks - Nieuwerkerk
In de jacht op de eerste plek ging Nieuwerkerk op bezoek bij Fiks. De ploeg van Leon Simons kon in de beginfase op voorsprong komen: 4-6. Maar keek even later wel weer tegen een achterstand aan: 7-6. Uiteindelijk eindigden de ploegen bij rust gelijk: 15-15. In Oegstgeest bleef het daarna spannend tot en met de 19-19. Daarna schoot Nieuwerkerk zich via een run van zes goals naar een ruime voorsprong, die het daarna ook niet meer uit handen gaf.

Nieuwerkerk-trainer Simons was na afloop blij met de zege. “Alle ploegen hebben het hier moeilijk gehad. We waren dus gewaarschuwd. Over het algemeen hebben we een prima wedstrijd gespeeld, maar we kunnen nog beter als ik kritisch kijk.” Bas Harland (Fiks) zag dat zijn ploeg lang mee kon. “Het ging heel lang heel goed zaterdag. In de eerste helft hadden wij een overwicht, maar konden dat niet vertalen in een (grote) voorsprong bij rust. Na rust bleef de strijd gelijkopgaand tot Nieuwerkerk bij 19-19 een 6-0 run maakte, die ons uiteindelijk te machtig bleek ondanks dat we vanaf 25-27 weer aandrongen. Nieuwerkerk bleek net iets beter in een sterke wedstrijd van beide partijen.” (Uitslag: 27-30)

Rohda - HKC
Een ´moetje´ voor HKC stond op het programma. De subtopper in de Hoofdklasse A moest winnen om druk naar de bovenste plekken te blijven uitoefenen. Rohda verweerde zich daarentegen prima in het begin van de wedstrijd. De Amsterdammers namen een 2-0 voorsprong, maar gaven die ook weer makkelijk weg. Via een 6-8 en 7-11 stand ging HKC met een 10-14 voorsprong rusten. Na rust kon de ploeg van John Spek doorpakken. Ondanks dat Rohda even terugkwam, liep HKC daarna uit naar een voorsprong van zes punten: 12-18. Toch werd het nog even lastig voor de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam. Rohda kwam terug tot 15-18, maar daar bleef het wel bij, mede door een vakwissel van Mabel Havelaar en Nadhie den Dunnen.

Verliezend-trainer Gerben Donker (Rohda): “We maakten veel goede keuzes en we bleven strijden. Echter, we konden niet op tegen de individuele kwaliteit van HKC, dat gaf ook de doorslag in de wedstrijd. Maar voor mijn team alleen maar lof. We bleven tot het einde meedoen in de wedstrijd en we waren in fases de betere ploeg. Uiteindelijk won HKC verdiend en barstte het feest los, maar als we op deze manier kunnen verder spelen dan zetten we een goede lijn door in onze ontwikkeling!” John Spek (HKC): “Het was een week met een rommelige voorbereiding door zieken, blessures en pijntjes. En waar we zaterdag eigenlijk vier heren misten binnen de selectie, hebben we de week toch mooi met twee overwinningen afgesloten.” (Uitslag: 21-29)

Avanti/Post Makelaardij - AW.DTV
Als AW.DTV nog een beetje uitzicht wilde hebben op de play-offs moest het de uitwedstrijd bij Avanti in winst omzetten. Avanti moest op zijn beurt winnen om de druk op Fiks te houden in de strijd tegen degradatie. De thuisploeg begon het best aan de wedstrijd. Het kwam op een 4-2 voorsprong. En dat was een begin van een goede wedstrijd. De ploeg van Marrien Ekelmans bouwde de voorsprong uit naar vijf punten: 11-6. Die marge kon het tot en met de rust ook vasthouden: 16-11. In de tweede helft werd het spannender. De Amsterdammers kropen steeds dichterbij de Pijnackernaren.

De bezoekers kwamen zelfs op voorsprong: 20-21. Maar dat was juist het moment voor Avanti om op te staan. Zij kwamen op gelijke hoogte (22-22) om vervolgens via Tom Snaphaan ook op voorsprong te komen. En die stand werd over de streep getrokken. Marrien Ekelmans (Avanti): “Heel prettig om nu aan de goede kant van de score te zitten en dat was zeker gezien het wedstrijdbeeld verdiend. We maakten het nog onnodig spannend in de tweede helft, maar dat maakte de blijdschap om de overwinning zeker niet minder!” (Uitslag: 23-22)

KCC - TOP (A)
Voor koploper KCC stond er een duel op het programma tegen TOP Arnemuiden. Voor Sanne Smaal was het een speciaal duel, zij maakte haar basisdebuut voor de ploeg van Frits Wip. Dit kwam door blessures voor Demi van Oosten en Michelle Jongenburger. Het was KCC dat als eerste scoorde. Het kwam daarna ook op 2-0, 3-1, 4-1, 5-1 én 6-1. Daarna kwam TOP-dame Anita de Ridder in botsing met een eigen heer en moest zij behandeld worden.

TOP maakte daarna de 6-2 en leek opeens beter in de wedstrijd te komen: 6-5. Dat leverde uiteindelijk wel een 8-6 ruststand op. In de tweede helft leek KCC de wedstrijd naar zich toe te trekken, zonder dat het goed speelde. Het stond op 15-12 nog op een redelijk comfortabele voorsprong, maar scoorde daarna geen enkel doelpunt meer. TOP deed dat wel, nog drie keer. De laatste treffer van Anita de Ridder leverde toch nog een punt op voor de Zeeuwen. TOP-trainer Edwin Coppoolse: “Gezien het scoreverloop, ben ik tevreden met de puntendeling. In de openingsfase hadden we het lastig, vervolgens werkte het verdedigende plan prima. KCC heeft het verdedigend wekelijks vaak goed op orde, maar aanvallend was één TOP-vak vandaag heel nadrukkelijk niet aanwezig. Met iets meer aanvallende creativiteit en overtuiging hadden we KCC deze dag echt pijn kunnen doen.” (Uitslag: 15-15)

Stand in de Hoofdklasse A:

1. KCC  10 17
2. Nieuwerkerk  10 16