Hoofdklasse A #13, KCC kampioen, Avanti gedegradeerd

Hoofdklasse A #13, KCC kampioen, Avanti gedegradeerd

Hoofdklasse

KCC is kampioen geworden van de Hoofdklasse A. De ploeg van trainer Frits Wip won met 22-21 van AW.DTV en kan daardoor de titel niet meer ontgaan. KCC plaatst zich daardoor samen met Nieuwerkerk voor de play-offs.

TOP (A) - Avanti/Post Makelaardij
De thuisploeg had nog een heel kleine kans op de play-offs en Avanti moest winnen om degradatie te voorkomen. Jordi van Zuidam keerde terug bij de bezoekers en dat gaf voor trainer Marrien Ekelmans wat hoop. Toch was het vooral TOP dat goed begon. Het bouwde in de eerste helft een ruime voorsprong op en ging daardoor met 12-7 rusten. Maar daarmee was de wedstrijd absoluut niet beslist. Avanti kwam op 13-11 en leek weer helemaal terug. TOP kon daar op zijn beurt ook weer op reageren en weer een voorsprong van vier punten pakken: 17-13. Avanti scoorde daarna vijf keer op rij en stond opeens op voorsprong (17-18). Daarna gaven beide ploegen elkaar amper ademruimte tot en met de 23-23. TOP kende vervolgens een goede periode en kon op drie punten voorsprong komen. Maar ook die voorsprong was niet doorslaggevend. Avanti kwam terug tot 28-27 en daarna zelfs 28-28. Avanti kreeg daarna kansen op de overwinning, maar dat lukte niet meer. Het doek viel daardoor voor de ploeg uit Pijnacker. Zij zijn volgend seizoen actief in de Overgangsklasse. 

Marrien Ekelmans (trainer Avanti): “We zijn er uiteraard ziek van. We zitten in een zware Hoofdklasse-poule. De eerste helft was matig van ons, maar we speelden een geweldige tweede helft met 21 goals en we hebben echt gevochten tot het eindsignaal. In mijn ogen is ons drie seconden voor tijd ook nog een stip ontnomen. Dat is zuur als je dan gelijkspeelt en een punt tekort komt om er volgende week nog een finale van te maken.” Edwin Coppoolse (trainer TOP): “Bij 26-23 moeten we het zorgvuldig uitspelen, maar die discipline ontbrak al moet ook worden gezegd dat Avanti de tweede helft zeer effectief was in de afronding. Dat zij moeten degraderen zegt genoeg over de zwaarte van deze Hoofdklasse.” (Uitslag: 28-28)

HKC - Fiks
Omdat Fiks nog niet wist of het volgend jaar actief zou zijn in de Hoofdklasse, zal HKC een getergd Fiks hebben verwacht. Maar in de beginfase was daar niet heel veel van te zien. De thuisploeg nam een 3-0 voorsprong en breidde die voorsprong in de eerste helft alleen maar verder uit: 11-7. Het verschil van vier tussen beide ploegen bleef tot en met rust ook staan: 15-11. Na rust stopten beide ploegen maar niet met scoren. Vooral HKC niet. Zij noteerden op 26-18 de grootste voorsprong. Fiks liet zijn tanden daarna wel weer zien. Het kwam terug tot drie punten, maar dichterbij kwam de ploeg uit Oegstgeest niet meer. Toch handhaaft Fiks zich wel in de Hoofdklasse en nestelt HKC zich op de vierde plaats in de Hoofdklasse A. 

HKC-trainer John Spek: “Het was een leuke wedstrijd en het was een terechte uitslag. We wilden de laatste thuiswedstrijd voor het trouwe en altijd enthousiaste HKC-publiek graag goed afsluiten en dat is gelukt. We speelden vrijuit, creëerden veel kansen en hadden verdedigend de controle. Vijf minuten voor tijd was het 28-20 en werd de wedstrijd freewheelend uitgespeeld.” Fiks-trainer Bas Harland vond het ook een terechte uitslag. “HKC was over de hele wedstrijd gewoon scherper. Met name in de duels. op basis van positie in veel gevallen hadden wij veel meer statische en zeker dynamische rebounds moeten hebben. Nu gaven wij HKC teveel extra kansen en daar maakten zij dankbaar gebruik van. Ons gebrek aan scherpte schrijf ik maar toe aan ons via social media toch teveel bezig houden met wat er in Arnemuiden gaande was vlak voor onze eigen wedstrijd.” (Uitslag: 30-27)

Rohda - Nieuwerkerk
Verrassend genoeg verloor Nieuwerkerk vorige week in de strijd om de play-offs. Toch was de kans klein dat de ploeg van Leon Simons het nog uit handen zou geven. Maar dan moest er wel eerst gewonnen worden van hekkensluiter en degradant Rohda. De bezoekers begonnen prima aan de wedstrijd: 0-2. Maar Rohda kon, zoals wel vaker, wel prima mee in de beginfase. Het vond aansluiting: 5-6. De ploeg van Leon Simons ging daarna wel weer door met waar het gebleven was. Het kwam op een voorsprong van vijf punten (7-12) en kon daar nog twee goals voorsprong bijschieten voor rust: 8-15. Babette Blot was voor Nieuwerkerk op schot: zij had er halverwege al vijf inliggen. 

Na rust kwam Nieuwerkerk niet echt meer in problemen, maar was het verschil tussen beide ploegen niet zo groot als verwacht. In de slotfase scoorden invallers Bram Boeter, Niels Stuurstraat en Jop Brouwer nog voor de ploeg van Leon Simons, dat zich na een uitstekend seizoen plaatst voor de play-offs. Wat de talentvolle ploeg uit Nieuwerkerk aan den IJssel daar kan uitrichten, is de vraag, aangezien het sterke Dalto/Klaverblad Verzekeringen daar de tegenstander is. Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: “Bij vlagen hebben we een redelijke wedstrijd gespeeld. De scherpte was niet altijd aanwezig, maar toch maken we 28 goals.” Rohda-trainer Gerben Donker: “We konden aardig meespelen alleen hadden we geen grip op Babette Blok. Zij was het verschil tussen beide teams. Wij hadden prima aanvallen, hadden onszelf iets meer moeten belonen om er een wedstrijd van te maken en na rust kwamen we toch weer op zes verschil achter.” (Uitslag: 19-28) 

KCC - AW.DTV
De opdracht was van te voren duidelijk voor KCC. De ploeg moest winnen om het kampioenschap in de Hoofdklasse A binnen te slepen. De ploeg van Frits Wip begon tegen AW.DTV aan die missie met drie goals in de beginfase. Die stand werd door de bezoekers echter omgezet in een 4-7 voorsprong. Maar de thuisploeg was niet van slag: 7-7. Echter, de bezoekers uit Amsterdam gingen met een voorsprong de rust in: 8-13. In de tweede helft moest KCC dus repareren. Dat lukte beetje bij beetje. Op 20-20 stonden de ploegen gelijk en kon KCC nog één keer de trekker overhalen en AW.DTV niet meer.

KCC-trainer Frits Wip: “We begonnen goed en zakten weg waar AW.DTV op dat moment met scherp schoot: een zeer terechte ruststand. In de rust hebben we het een en ander kunnen bespreken met de spelers. Alhoewel het begin nog steeds niet goed was in de tweede helft was, bleven ze er wel in geloven. We zijn daarom ook zeer tevreden over de wilskracht die de ploeg heeft getoond en daarmee uiteindelijk de punten en terechte kampioenschap heeft binnengesleept.” (Uitslag: 22-21)

Stand in de Hoofdklasse A:

 
1. KCC 13 23
2. Nieuwerkerk  13 20
3. TOP (A) 13 17
4. HKC 13 15
5. AW.DTV 13 12
6. Fiks  13 10
7. Avanti 13 7
8. Rohda 13 0

 

Programma:
Nieuwerkerk - HKC
Avanti - Fiks
TOP- AW.DTV
Rohda - KCC
Datum: 2 maart 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl