Hoofdklasse A, #3: Koploper KCC wint spannende kraker van HKC

Hoofdklasse A, #3: Koploper KCC wint spannende kraker van HKC

Hoofdklasse

De kraker van speelronde drie was zonder twijfel KCC – HKC. In een gelijkopgaande wedstrijd trok uiteindelijk de ploeg van Frits Wip aan het langste eind, ondanks tien (!) goals van HKC’er Mark Klop. KCC staat daardoor op de eerste plek met twee punten voorsprong op de nummers twee TOP Arnemuiden en Nieuwerkerk.

Fiks – AW.DTV
Ondanks dat Fiks twee keer nipt onderuit ging tegen KCC en Nieuwerkerk, leek het op voorhand wel duidelijk dat Fiks het AW.DTV moeilijk kon gaan maken. In de beginfase werd dat beeld bevestigd door de ploeg uit Oegstgeest. Zij kwamen op een 1-0 voorsprong en breidden die uit tot 3-1. AW.DTV pakte het daarna op en kwam op 5-6 voor het eerst op voorsprong. Fiks kon echter ook weer counteren, waardoor er een 8-8 stand op het bord verscheen. De gelijke stand stond halverwege de wedstrijd ook op het bord: 10-10. Na rust sloeg Fiks een gaatje van twee, maar kon het nog niet definitief afstand nemen van de bezoekers uit Amsterdam. Dat leek pas te gebeuren bij de 19-16 van Ilze Hazekamp. Daar was het eerste serieuze gaatje te noteren.

Vanaf de 22-17 leek het helemaal gespeeld te zijn, maar kwam AW.DTV toch nog tot twee punten (23-21). Dat was wel de laatste keer dat AW.DTV écht kon aanhaken. En dat deed AW.DTV-trainer Edwin Bouman pijn. “We hebben een ondermaatse wedstrijd gespeeld. Er werd te slecht geschoten en de focus lag niet in het samenspel en het creëren van kansen. De eerste helft ging gelijk op. De tweede helft kwam AW.DTV op een lichte voorsprong, maar kwam Fiks ook weer terug door met name afstandsschoten van de dames. Bij AW.DTV werd het spel te eentonig en statisch. De sterke punten kwamen niet meer voor in het spel. In de laatste fase werden nog een paar wisselingen toegepast, maar dit kon niet voorkomen dat Fiks volkomen terecht haar eerste Hoofdklassepunten verdiende.” Fiks-trainer Bas Harland: “We hikten de eerste twee wedstrijden al tegen een goed resultaat aan en deden onszelf met name vorige week tekort. Maar afgelopen zaterdag was het wel raak en kregen we loon naar werken door een grote voorsprong in de tweede helft nu wel met succes te kunnen verdedigen. Dat deden we door rustig en gevarieerd te blijven aanvallen en door verdedigend de duimschroeven aangedraaid te houden tot het einde.” (Uitslag: 25-22)

Rohda – TOP (A)
Gezien de uitslagen van de eerste twee wedstrijden zal Rohda niet de illusie hebben gehad dat het TOP zou verslaan. Ondanks dat ligt onderschatting natuurlijk altijd op de loer. Dus ook voor TOP, de bezoekers uit Zeeland die tot dan toe twee punten pakten. De ploeg van Edwin Coppoolse startte in ieder geval scherp met een 0-3 voorsprong. Echter, Rohda vocht zich goed terug tot 3-3, maar dat was ook meteen de laatste keer dat beide ploegen op gelijke hoogte stonden. TOP had de overhand en kon tot de rust uitlopen naar een voorsprong van zes punten (11-17).

Het verschil werd in de tweede helft alleen maar groter tussen beide ploegen. TOP bleef maar goals produceren en dat terwijl Rohda in de tweede helft nog minder kon scoren dan in de eerste. Het leverde uiteindelijk een monsterscore op die TOP tevreden zal moeten stellen. TOP-trainer Coppoolse: “Rohda heeft duidelijk kwaliteit ingeleverd in de afgelopen periode. In de eerste helft was het van onze zijde in verdedigend opzicht niet goed. Rohda had een hoog rendement op de tweede kans en die mogelijkheden hadden we ze niet moeten bieden. In de tweede helft hebben we weinig meer weggegeven en hadden we aanvallend meer rust in onze aanvalsopzet.  Het is fijn dat we ruime cijfers hebben neergezet, maar we weten dat de tegenstand in alle andere wedstrijden veel groter zal zijn.” (Uitslag: 18-36)

Avanti/Post Makelaardij – Nieuwerkerk
De start van de wedstrijd was overduidelijk voor de Pijnackernaren. Zij pakten een voorsprong van zes punten (8-2), maar vergaten daarna écht door te pakken. Zij gaven Nieuwerkerk de gelegenheid om de slechte start weg te poetsen: 8-8. Bij rust stonden de bezoekers zelfs op een voorsprong van één punt (12-13). In de tweede helft begon Avanti weer goed. De ploeg van Marrien Ekelmans sloeg een gat van twee op 18-16, maar daarna was het weer de ploeg van Leon Simons die zich kon terugvechten: 18-18. Op 22-23 was de voorsprong weer daar voor Nieuwerkerk. En die voorsprong kon daarna zelfs uitgebreid worden naar een 22-26 stand.

Toen was de wedstrijd gespeeld en nam Nieuwerkerk de punten mee naar huis. Leon Simons (Nieuwerkerk): “Afgelopen zaterdag hadden we niet echt een geweldige start. We kamen 8-2 achter. Vanaf dat moment hebben we laten zien hoe we zijn gegroeid als groep en individu. We zijn wederom koel gebleven en hebben de wedstrijd om kunnen draaien in ons voordeel tegen een goede tegenstander. Verder een sportieve en vermakelijke wedstrijd!” Marrien Ekelmans (Avanti): “We hadden een zeer goede start en komen 8-2 voor. Dat geven we te snel weg en dan wordt het 8-8. In die fase gingen we gehaast spelen in plaats van meescoren. Vervolgens ging het heel de wedstrijd gelijk op en kon het alle kanten op. Helaas komt Nieuwerkerk met nog een paar minuten te spelen op een voorsprong van twee punten en dat maakten wij niet meer goed. Een zure nederlaag!” (Uitslag: 25-27)

KCC – HKC
Deze absolute kraker van het weekeinde was het slotstuk van speelronde drie. Titelkandidaat KCC nam het op tegen het HKC van John Spek dat weleens hoge ogen kon gaan gooien in de Hoofdklasse. In een volgepakte sporthal Schenkel in Capelle aan den IJssel ging de uitploeg sterk van start: 0-4. KCC kon dat voorbeeld echter volgen en kwam al snel op gelijke hoogte: 4-4. KCC pakte daarna een voorsprong (7-6) en sloeg later een gat van twee punten: 9-7. HKC schoot er voor rust nog één bij, waardoor er met 9-8 gerust werd. Na rust was het razendsnel 9-9 en stonden de ploegen een paar minuten later weer op gelijke hoogte: 11-11. Vanaf dat moment nam KCC steeds het initiatief. Het liep uit naar 13-11 en 17-15, maar dat was wederom niet genoeg. HKC kwam tot twee keer toe terug: 17-17. Daarin was Mark Klop belangrijk voor zijn ploeg. Hij maakte in totaal tien goals. Julian Middelkoop scoorde daarna een ontzettend belangrijk doelpunt voor KCC. Door zijn zevende goal van de avond stond KCC op 18-17 en kon Bo Oppe vervolgens ook de 19-17 scoren. Een vrije bal voor HKC leverde nog de 19-18 op, maar dat was niet genoeg voor een resultaat voor de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam.

Frits Wip (KCC): “Met name Mark Klop was heel erg belangrijk voor zijn team, maar zijn tien doelpunten konden er niet voor zorgen dat HKC won. Bij KCC speelde Julian Middelkoop en geweldige pot en mede daardoor won KCC met 19-18.” John Spek (HKC): “Het was een spannende wedstrijd met veel sfeer van beide supportersgroepen. Een gelijkspel had wat ons betreft een terechte uitslag geweest. Verdedigend hebben we het, op enkele details na, heel goed gedaan: KCC op 19 goals houden is goed. Aanvallend hebben we echter vanuit het collectief veel te weinig gebracht, deels ook door het goede verdedigen van KCC. Het positieve is dat we hebben laten zien dat we ons op dit moment al kunnen meten met een top Hoofdklasseploeg. Deze wedstrijd gaat ons verder helpen in de ontwikkeling van het team.” (Uitslag: 19-18)

Stand in de Hoofdklasse A:

  P 
1. KCC  3 6
2. TOP (A)  3 4
3. Nieuwerkerk  3 4
4. HKC 3 3
5. AW.DTV 3 3
6. Avanti 3 2
7. Fiks 3 2
8. Rohda 3 0Programma: 
TOP - HKC
Rohda - Fiks
Avanti - KCC
Nieuwerkerk - AW.DTV


Datum: 2 december 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl