Hoofdklasse A, #4: HKC maakt indruk tegen TOP

Hoofdklasse A, #4: HKC maakt indruk tegen TOP

Hoofdklasse

HKC heeft in de uitwedstrijd tegen TOP Arnemuiden laten zien dat het één van de betere ploegen in de Hoofdklasse is. Het won met maar liefst 28-37 van de Zeeuwen en staat nu derde. De komende periode moet het duidelijk worden of HKC écht in de top van de Hoofdklasse kan meedraaien.

TOP (A) – HKC
Twee ploegen die voor de play-offs zullen gaan, stonden zaterdag tegenover elkaar. HKC nam in de beginfase steeds de leiding, maar TOP bleef meescoren. TOP nam het daarna zelfs over en kon op een voorsprong komen van drie punten: 12-9. Voor de Hardinxvelders was dat echter het startsein van een betere fase. Zij konden de drie goals achterstand ombouwen naar een voorsprong van drie punten (16-19). Met die stand werd ook gerust. Na rust wervelde HKC werkelijk over TOP heen. Ze ploeg van John Spek scoorde in vijf minuten maar liefst negen keer en liep uit naar een 18-28 stand. De wedstrijd was gespeeld.

De voorsprong was op 21-34 zelfs nog wat groter, maar daarna kon TOP de stand nog iets dragelijker maken. HKC-trainer John Spek: “Ik ben tevreden met het aantal gescoorde doelpunten en de drive van de ploeg om als team te spelen. Daarnaast hebben we de dames van TOP goed aan banden weten te leggen.” Edwin Coppoolse (TOP): “De eerste helft konden we lang mee met HKC. We speelden aanvallend goed naar de kans toe (13-13) en hadden verdedigend redelijk grip. Dat was goed om te zien, maar konden we helaas geen hele wedstrijd volhouden. Het middenstuk van de wedstrijd waren we aanvallend onrustig en creëerden we weinig goede kansen. HKC schoot in die fase praktisch ieder schot van grote afstand raak. De sprint van 13-13 naar 18-28 (in tien minuten) was veelzeggend. We moeten ook zo realistisch zijn dat HKC met dit achttal op alle onderdelen meer kwaliteiten binnen de lijnen had staan. Daar maakten ze bij vlagen grif gebruik van. Wanneer ze dit niveau kunnen vasthouden, spelen ze zich met gemak naar de play-offs.” (Uitslag: 28-37)

Rohda – Fiks
De thuisploeg is duidelijk de minste ploeg uit de Hoofdklasse. De Amsterdammers kregen al een flink aantal tikken te verwerken. Fiks moest daardoor waken voor onderschatting. In het begin van de wedstrijd was dat nog niet echt te zien. Rohda kwam op 1-0 en 3-2, maar vanaf dat moment nam de ploeg van Bas Harland het over. Zij kwamen op een 3-5 voorsprong en breidden die voorsprong tot en met de rust alleen maar uit. Halverwege was het verschil daardoor maar liefst elf punten: 10-21. Op 16-30 ging Fiks door de magische grens van dertig heen en prikte daar nog drie goals bij. Een makkelijke en reguliere overwinning voor Fiks.

Fiks-trainer Bas Harland: “Onmiskenbaar terechte uitslag. Het kwaliteitsverschil was te groot. Wij verschaften ons meer kansen van ook een hogere kwaliteit dan Rohda. Ondanks dat wist Rohda een knap hoog rendement te halen uit de kansen die zij zich verschaften.” (Uitslag: 17-33)

Avanti/Post Makelaardij – KCC
Koploper KCC ging op bezoek bij Avanti, dat voor elke ploeg op voorhand een lastige uitwedstrijd is. Dat leek er in de beginfase overigens niet op. De ploeg van Frits Wip kwam op een 0-2 voorsprong, maar Stefan Hogervorst maakte er namens de thuisploeg wel weer gelijk: 2-2. Steeds als KCC een kleine voorsprong pakte, werd de stand vervolgens vakkundig gelijkgetrokken: 10-10. Totdat KCC op drie goals kwam: 10-13. Met die stand zochten de ploegen de kleedkamers op in Sporthal De Viergang. Avanti kon na rust wel weer prima aansluiten door twee doelpunten van Judith Goedendorp en Jitte Janssen. KCC reageerde weer goed door zelf het initiatief te pakken: 13-19. Maar daarmee was de wedstrijd nog niet gedaan. Avanti kwam terug tot 21-21, maar kon dat niet omzetten in een resultaat.

Frits Wip (KCC): “Het werd een nipte overwinning voor ons. Dit had echter niet gehoeven. Halverwege de tweede helft stonden we nog zes punten voor. Een goed laatste kwartier van Avanti zorgde ervoor dat ze helemaal terugkwamen in de wedstrijd. Aan het einde werd het zelfs gelijk. Mandy Biesbroek maakte 30 seconden voor tijd de winnende voor KCC. Als je zes punten voor staat moet je dit consolideren en de wedstrijd uitspelen. Dit hebben we echter niet goed gedaan. Op basis van het spel hebben we wel verdiend gewonnen” Marrien Ekelmans (Avanti): “De ploeg heeft het prima gedaan. We hebben goed vanuit de taken en discipline gespeeld. Het is heel zuur als je hem dertien seconden voor tijd verliest. We zitten er nu meerdere weken heel dicht tegenaan, maar hebben de overtuiging dat het kwartje snel onze kant op gaat vallen.” (Uitslag: 22-23)

Nieuwerkerk – AW.DTV
Sporthal De Kleine Vink was zaterdag het theater voor een wedstrijd tussen twee outsiders voor de play-offs. Het jonge maar enthousiaste Nieuwerkerk tegen het meer ervaren AW.DTV. In de beginfase konden beide ploegen niet echt afstand van elkaar nemen. Nieuwerkerk kon wel een gaatje van twee slaan: 7-5. Dat leverde tot en met de rust echter niks op. De bezoekers uit Amsterdam zetten aan en pakten een voorsprong van drie goals (13-16).  Maar in de tweede helft was alles anders. Nieuwerkerk speelde uitstekend en kon tien minuten voor tijd op voorsprong komen (21-20). Maar dat was nog niet alles. De thuisploeg ging, onder aanvoering van topscorer Niels Stuurstaat (zeven goals), door en sleepte de punten binnen. Daardoor staat Nieuwerkerk nu op de tweede plaats, voor wat dat nu waard is.

Maar misschien moet er wel serieus rekening worden gehouden met de ploeg van Leon Simons. AW.DTV-trainer Edwin Bouman was ontevreden over zijn ploeg: “Wij presteerden ondermaats. De ploeg kan veel beter. Wanneer je niet presteert, kan de tegenstander winnen. Dat was ook terecht. Slecht spelen staat in deze poule ook gewoon gelijk aan wedstrijden verliezen.” Leon Simons (Nieuwerkerk): “De ruststand was terecht 13-16. Het tweede stuk van de eerste helft was AW.DTV scherp en hadden we geen grip. In de tweede helft waren we beter in onze één-tegen-één, zowel aanvallend als verdedigend. Een mooie overwinning op een ploeg met veel ervaring.” (Uitslag: 29-25)

Stand in de Hoofdklasse A:

  P 
1. KCC 4 8
2. Nieuwerkerk  4 6
3. HKC 4 5
4. Fiks 4 4
5. TOP (A) 4 4
6. AW.DTV 4 3
7. Avanti 4 2
8. Rohda 4 0

 

Programma: 
HKC - Nieuwerkerk
Fiks - Avanti
AW.DTV - TOP
KCC - Rohda

 

 

Datum: 9 december 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl