Hoofdklasse A, #5: Nieuwerkerk play-off kandidaat?

Hoofdklasse

Nieuwerkerk begint zich te ontpoppen als de verrassing van de Hoofdklasse A. De ploeg van Leon Simons won afgelopen zaterdag knap van HKC. Daardoor staat Nieuwerkerk nu op de tweede plaats, twee punten onder koploper KCC.

HKC – Nieuwerkerk
Nieuwerkerk draaide tot nu toe prima in de Hoofdklasse A. De ploeg van Leon Simons won vorige week in eigen huis van AW.DTV en hoopte zaterdag het HKC ook moeilijk te maken. HKC versloeg vorige week TOP Arnemuiden overtuigend en leefde dus ook met een goed gevoel toe naar deze wedstrijd. In een gelijk opgaande beginfase nam Nieuwerkerk een voorsprong van 3-4. Echter, even later stond de thuisploeg zelf op voorsprong: 7-6. Toch was het Nieuwerkerk dat met een voorsprong de rust in ging: 12-13. Na rust kwam de ploeg van John Spek goed uit de kleedkamer: 14-13. Dat was wel meteen de laatste voorsprong voor de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam.

Op 14-18 en 15-19 had Nieuwerkerk een ruime voorsprong, maar kwam HKC wel knap terug tot 18-20. Matchwinner werd uiteindelijk Niels Stuurstraat: hij schoot Nieuwerkerk naar de beslissende 22-23. Winnend trainer Leon Simons: “Ik vind dat we terecht hebben gewonnen. We hebben HKC goed bespeeld met de wetenschap dat zij toch acht spelers in de basis hadden staan met (reserve) Korfbal League-ervaring. Aanvallend is er nog ruimte voor verbetering als ik kritisch kijk naar mijn team. Maar de spelers hebben een knappe prestatie geleverd.” John Spek (HKC): “Wij waren deze wedstrijd niet goed genoeg. In deze pittige Hoofdklasse moeten we echt iedere week goed zijn. Verdedigend 23 goals tegen krijgen is prima. Aanvallend hebben we voldoende kansen (130) gecreëerd, echter van onvoldoende kwaliteit, normaal moet je er dan minimaal 27 maken.” (Uitslag: 22-23)

AW.DTV – TOP (A)
Beide ploegen snakten naar punten zaterdag, nadat er vorige week door beiden verloren werd. De bezoekers uit Zeeland hadden in de eerste helft de controle over de wedstrijd. Zij namen een voorsprong en breidden die steeds verder uit. Daardoor was het verschil bij rust dan ook vrij groot: 10-17. Dat zorgde er niet voor dat de thuisploeg uit Amsterdam de hoop opgaf. Sterker nog, AW.DTV kwam uitstekend terug.

Het werd 10-17, terwijl TOP ook grote kansen begon te missen. AW.DTV kon uiteindelijk in de tweede helft voor het eerst op voorsprong komen: 22-21. De wedstrijd was totaal gekanteld, maar werd niet beslist in het voordeel van één van de ploegen. De punten werden gedeeld. Edwin Coppoolse (trainer TOP): “Gezien de marge halverwege is het gelijkspel niet iets waar je tevreden over mag zijn.  De tweede helft gaven we zichtbaar niet thuis en de rekening werd zodoende duur betaald.” (Uitslag: 24-24)

Fiks – Avanti
Avanti wilde zaterdag zijn tweede overwinning van het seizoen boeken. De ploeg van Marrien Ekelmans begon daar in Oegstgeest niet goed aan. Fiks kwam op een 7-3 voorsprong, maar gaf die ook weer net zo makkelijk uit handen. Punt voor punt sloop Avanti dichterbij en bij rust had de ploeg uit Pijnacker zelfs een voorsprong in handen: 12-13. Na rust gebeurde eigenlijk hetzelfde. Fiks bouwde gestaag een ruime voorsprong op, Avanti kwam daarna weer terug in het duel: 25-24. Fiks toonde ook veerkracht, waardoor het de punten toch binnensleepte.

Bas Harland (Fiks): “Ik heb veel goeds gezien afgelopen zaterdag, maar we zullen de twee comebacks van Avanti nog wel kritisch tegen het licht houden. Met twee punten op zak is dat echter wel prettiger terugkijken.” Marrien Ekelmans (Avanti): “Het initiatief in de openingsfase lag bij Fiks, in de fase voor rust bij ons. Toen hadden we in scores meer pijn moeten doen. Fiks heeft in de tweede helft een goede run van vijf, maar we komen mede door wat wissels goed terug op één punt met nog een paar minuten. In de aanval daarna schieten ze er knap één binnen en in plaats van dat we gelijk kunnen maken is het gat twee en dat kregen we niet meer dicht. Het gaat in dit soort wedstrijden om details die je naar je toe moet trekken en dat hebben we nagelaten, terwijl er zeker kansen lagen. We hebben de wind tegen nu en het is aan ons om de wind te laten draaien!” (Uitslag: 28-25)

KCC – Rohda
Op voorhand niet een wedstrijd om als neutrale toeschouwer naar uit te kijken. KCC was de koploper, Rohda de hekkensluiter, heel spannend zou het logischerwijs dus niet worden. Toch ging het redelijk gelijk op in de beginfase. KCC kwam op 2-0, maar Rohda kon de stand wel snel weer op 2-2 brengen. KCC liep daarna wel uit naar een voorsprong van vier punten: 8-4. Die voorsprong werd voor rust alleen maar groter: 14-7. Dat was tevens de ruststand.

Daarna was er toch nog even wat hoop voor Rohda. De Amsterdammers kwamen terug tot 15-9, maar daarna nam KCC verder afstand: 17-9. Daarna werd het verschil tussen de ploegen nog wat groter. De punten bleven dus in Capelle aan den IJssel. KCC-trainer Frits Wip: “Van onderschatting was totaal geen sprake en zodoende wonnen we ruim. Twee van de drie doelstellingen zijn behaald. Belangrijkste was dat we deze wedstrijd zouden winnen. Verder hebben we de tegenstander onder de vijftien goals weten te houden en hebben we genoeg kansen gecreëerd. Echter, het percentage zal wel wat hoger moeten de komende weken. De komende twee wedstrijden worden interessante duels.” (Uitslag: 24-13)

Stand in de Hoofdklasse A:

1. KCC  5 10
2. Nieuwerkerk  5 8