Hoofdklasse A, #6: KCC wint topper van Nieuwerkerk en blijft foutloos

Hoofdklasse A, #6: KCC wint topper van Nieuwerkerk en blijft foutloos

Hoofdklasse

KCC - Nieuwerkerk was dé wedstrijd van speelronde zes in de Hoofdklasse A. De streekderby werd in een uitstekend gevulde sporthal beslist in het voordeel van KCC. Zij blijven schadevrij na zes duels, Nieuwerkerk blijft wel tweede op vier punten afstand.

HKC - Avanti/Post Makelaardij
De thuisploeg wilde zich zaterdag herstellen van de nederlaag tegen Nieuwerkerk van vorige week, Avanti wilde graag weer eens twee punten pakken. Het verzamelde er namelijk tot nu toe nog maar twee. Het verging de ploeg van Marrien Ekelmans in de beginfase van het duel niet slecht. Via goals van Stefan Hogervorst (twee) en Merijn Sevenhuysen kwam het op een 0-3 voorsprong. HKC werd op tijd wakker en stond even later al op: 4-4. De ploegen bleven tot en met de 5-5 bij elkaar: daarna nam Avanti een ruime voorsprong door een run van vier goals. Die werd wederom gecounterd door HKC, waardoor er zelfs met een 16-13 voorsprong voor de ploeg van John Spek gerust werd.

Die marge van twee goals bleef in de tweede helft erg lang staan. Pas op 23-19 stond HKC op een ruimere voorsprong. Daarna was het ook snel gespeeld. HKC kwam op zes punten (27-21) en gaf de zege niet meer uit handen. HKC-trainer John Spek: “Na een matige start (5-9), gingen we onder aanvoering van de geweldige HKC-supporters, naar een mooie run tot de rust (16-13). De tweede helft hebben we redelijk gecontroleerd. Uiteindelijk was het aanvallend goed, verdedigend kan het nog beter, maar belangrijker: er stond een team dat voor elkaar wilde werken. Met 33-26 behalen we een mooie overwinning, tegen een Avanti dat eerder KCC en Nieuwerkerk het knap lastig maakte.” Marrien Ekelmans (Avanti): “Terechte winst voor HKC. De afrondingspercentages van HKC lagen wat hoger. We hebben goed partij kunnen bieden, maar een run in de tweede helft van HKC konden we helaas niet meer pareren.” (Uitslag: 33-26)

Fiks - TOP (A)
Twee gelijkwaardige ploegen stonden zaterdag in Oegstgeest tegenover elkaar. En dat was de gehele wedstrijd ook te zien. Na een minuut stilte voor een Fiks-lid dat overleden was, was het wel steeds TOP dat de voorsprong nam. De thuisploeg kwam echter sterk terug en gaf zich nog niet gewonnen. Fiks kwam op 10-10, maar zag TOP daarna vier doelpunten op rij maken. Fiks nam dit voorbeeld over en maakte er vlak voor rust nog één bij: 15-14.

Na rust werd het gelijk 15-15 en 17-17, waarna TOP afstand nam. Het kwam op 17-21 en later zelfs op 18-24. Een voorsprong die redelijk veilig leek. Maar punt voor punt sloop Fiks dichterbij. Het naderde de Zeeuwen nog tot één punt, maar meer zat er niet in voor de ploeg van Bas Harland. “Ik voel teleurstelling om een fase waarin we zelf TOP teveel in de situatie lieten komen waar zij wekelijks hun succes willen halen met ren-je rot-(naar binnen)korfbal. Ze zijn op zoek naar strafworpen of vrije ballen en doen snijtrucjes bij de korf (na oplossen) of in het voorveld (kruisen). De succesfactor bij TOP is daarin wekelijks sterk afhankelijk van de interpretatie van de arbitrage en daarin rekenden we ons gister tevergeefs rijk met een koppel uit de Korfbal League.” Edwin Coppoolse heeft een andere interpretatie van de wedstrijd: “Een lastige uitwedstrijd, maar de ploeg heeft het vanaf de start prima opgepakt. Slechts één keer moesten we een kleine achterstand wegwerken. De eerste helft waren we verdedigend te gretig in het één-tegen-één-duel en dat resulteerde in veel strafworpen en vrije ballen. Dit hadden we de tweede helft beter op orde. Het tweede aanvalsvak kwam ook meer los en de sprint van 17-17 naar 18-24 was dan ook een logisch gevolg.  De laatste minuten hadden we beter mogen uitspelen, Fiks kwam onnodig dichtbij.” (Uitslag: 26-27)

KCC - Nieuwerkerk
Een heuse streekderby tussen Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk stond zaterdag op het programma. In een goed gevulde sporthal Schenkel werd het geen heel hoogstaande wedstrijd, maar bleef het wel lang spannend. De start was in ieder geval voor de thuisploeg. Zij kwamen op een 5-1 voorsprong: voor Nieuwerkerk het signaal om uit een ander vaatje te tappen. De ploeg van Leon Simons kwam op 5-5 en even later op 7-7. Door twee goals van KCC werd er wel met een achterstand gerust: 9-7.

KCC wist na rust een groter gat te slaan. Het kwam via een 15-13 stand op 17-13, een gat dat achteraf doorslaggevend bleek. Nieuwerkerk kon nog wel wat dichterbij komen, maar dat was slechts voor de statistieken. KCC gaat daardoor de Kerst in met zes zeges uit zes wedstrijden. Frits WIp (KCC): “Mark Behrens was heer en meester in de korfzone. Ook de acht wissels van Nieuwerkerk hadden geen invloed op het resultaat. Uiteindelijk wonnen wij verdiend. We gaan met een goed gevoel de feestdagen in. Een 100% score na zes wedstrijden is natuurlijk een prachtig resultaat. Natuurlijk kan en moet het nog beter, maar tot nu toe zijn we gewoon tevreden.” Leon Simons kon ook leven met het resultaat: “De winst van KCC was terecht. We hebben het verdedigend over de gehele wedstrijd goed gedaan. Qua dynamische kansen ging het redelijk gelijk op, KCC kreeg alleen meer strafworpen en benutte die. Dat moeten we beperken voor de thuiswedstrijd.” (Uitslag: 21-18)

AW.DTV - Rohda
Een Amsterdamse onderonsje maar van een echt spannende stadsderby leek van te voren niet echt sprake van te zijn. AW.DTV verzamelde namelijk vier punten, Rohda nul. Dat was in de wedstrijd zelf ook goed te zien, al kon Rohda in het begin van de wedstrijd nog wel meekomen met de thuisploeg.

Ondanks dat was het verschil bij rust tussen beide ploegen wel redelijk groot: 15-7. Het verschil tussen beide ploegen werd in de tweede helft pas echt duidelijk. Edwin Bouman (AW.DTV): “Het was een rustige start van de wedstrijd waarbij we de spelers energie moesten meegeven. Tijdens de beginfase kon Rodha nog wel meekomen: de doelpunten waren schaars. Na een paar afspraken te hebben aangepast, liepen we uit. Het verschil werd pas eind tweede helft echt groter.” (Uitslag: 32-15)

Stand in de Hoofdklasse A:

 
1 KCC 6 12
2. Nieuwerkerk  6 8
3. HKC 6 7
4. TOP (A) 6 7
5. Fiks 6 6
6. AW.DTV 6 6
7. Avanti 6 2
8. Rohda 6 0

 

Datum: 23 december 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl