Hoofdklasse A, #7: Nieuwerkerk wint derby houdt aansluiting met top-twee

Hoofdklasse A, #7: Nieuwerkerk wint derby houdt aansluiting met top-twee

Hoofdklasse

De herhaling van de derby tussen Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel werd zaterdag gewonnen door Nieuwerkerk, dat daarmee bewees een serieuze kandidaat te zijn voor de play-offs. De ploeg van Leon Simons kwam beter voor de dag dan in Capelle en zegevierde met vijf goals verschil: 27-22.

TOP - Fiks
Na de ‘winterstop’ namen twee ploegen die dichtbij elkaar staan het tegen elkaar op. Voor TOP en Fiks was het zaterdag aanhaken of afhaken met de top van de Hoofdklasse A. De thuisploeg uit Zeeland begon daar het best mee. Na tien minuten namen zij een voorsprong van vier punten: 7-3. Tijdens het restant van de eerste helft leek TOP die marge ook vast te houden. Fiks kwam echter terug tot één punt, maar dat was voor de Zeeuwen juist een signaal om nog even aan te zetten. Daardoor werd er met 15-12 gerust. Na rust was het spelbeeld ongeveer hetzelfde. TOP had de voorsprong, maar kon uiteindelijk niet écht afstand nemen. Fiks kwam dan ook terug tot 19-18, maar dat was wel het einde van de opmars van de bezoekers uit Oegstgeest. 

TOP-trainer Edwin Coppoolse: “We zaten vanaf het eerste fluitsignaal goed in de wedstrijd. Het was een fysieke pot. Het verdedigende risico dat fortuinlijk door Fiks werd afgestraft (vrije ballen en strafworpen) konden we in de tweede helft beperken. Wij bleven aanvallend vanuit een goede organisatie spelen, waar Fiks in het laatste stuk geen vuist meer kon maken. Over de heel wedstrijd genomen weer een verdiende overwinning.” (Uitslag: 27-21)

Nieuwerkerk - KCC
Een herhaling van de derby tussen Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel stond op het programma: een altijd beladen wedstrijd. De ploeg van Frits Wip, die ook volgend seizoen aan het roer staat bij KCC, begon beter aan het duel dan het Nieuwerkerk van Leon Simons. Zij kwamen op een 1-4 en  2-5 voorsprong. Die werd, mede door de inbreng van Jop Brouwer, teniet gedaan: 6-5. De ploegen bleven tot vlak voor rust dicht bij elkaar. Maar door een run van drie goals voor rust stond Nieuwerkerk in de eigen hal op een 14-11 voorsprong. In de tweede helft kon die voorsprong zelfs uitgebreid worden naar vier punten: 17-13. KCC gaf de moed echter niet op en kwam terug tot één punt: 20-19.

Maar daarna was het opnieuw Nieuwerkerk dat zich van zijn beste kant liet zien. Het liep uit naar 25-21 en gooide de wedstrijd daarna in het slot. Leon Simons (Nieuwerkerk): “In onze voorbereiding merkten we als staf dat de spelers relaxed waren. Dat was anders in de eerste wedstrijd richting KCC. Het vertrouwen was zichtbaar aanwezig en ze hebben in deze wedstrijd laten zien dat Nieuwerkerk een serieuze kandidaat is voor de play-offs. We zullen iedere wedstrijd scherp moeten zijn in een poule waar de ploegen dicht op elkaar zitten.” Frits Wip (KCC): “Nieuwerkerk wint verdiend. Over de gehele wedstrijd schieten we een percentage van 9% en dat is veel te laag om een derby te winnen. We moeten de scherpte weer oppakken de komende wedstrijden.” (Uitslag: 27-22)

Avanti/Post Makelaardij - HKC
Avanti is normaal een ploeg die minimaal mee kan draaien in de middenmoot van de Hoofdklasse. Maar in deze sterke poule kan de ploeg van Marrien Ekelmans zomaar degraderen. Punten waren dus broodnodig voor de Pijnackernaren. HKC heeft de punten wat dat betreft minder hard nodig, maar zal een gooi willen doen naar play-off-plekken. De ploeg van John Spek moest winnen om de aansluiting met de top-twee te behouden. Voor rust kon de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam al een verschil maken: 8-14. De wedstrijd was daarmee nog niet beslist, maar een begin was zeker gemaakt. In de tweede helft bleef het verschil lang zes punten, maar had Avanti toch nog een opleving. Het kwam terug tot drie punten: 21-24. Spannend werd het alleen niet meer: HKC ging verder waar het gebleven was en besliste de wedstrijd. 

Avanti-trainer Marrien Ekelmans: “We haalden een te laag percentage om het HKC echt het vuur aan de schenen te leggen. Dat is zonde als je ziet dat wij wel een hoop pogingen hebben genomen. Al met al een terechte overwinning voor HKC.” John Spek was het met zijn collega-trainer eens: “We wilden Avanti vooraf zeker niet onderschatten en zijn goed scherp gestart. We hebben in de eerste helft de basis gelegd voor overwinning, vooral door goed te verdedigen en slechts acht goals tegen te krijgen. Aanvallend was het qua rendement dik voldoende ondanks het sterke vertragen van Avanti. Het tweeluik Avanti winnen wij nu met respectievelijk zeven en zes doelpunten verschil: dat is goed. We zien dat we als team steeds beter op elkaar ingespeeld raken." (Uitslag: 21-27)

Rohda - AW.DTV
Een nieuwe editie van de Amsterdamse derby. Rohda stond stijf onderaan de Hoofdklasse, AW.DTV bevond zich in de middenmoot. Toch ging de eerste helft tussen de Amsterdammers gelijk op. Rohda speelde vrijuit, kreeg goede kansen en benutte die ook. Ondanks dat ging de uitploeg toch met een voorsprong de rust in. De ploeg van Edwin Bouman scoorde er één meer: 10-11. Na rust vielen de kansen voor de thuisploeg niet meer en kon AW.DTV daarvan profiteren. Het liep uiteindelijk toch uit naar een vrij grote uitslag. Jim Snel en Cédric Pardieck waren de twee spelers bij AW.DTV die het vizier het meest op scherp hadden staan. 

AW.DTV-trainer Edwin Bouman: “In de tweede helft werd er in een langzamer tempo gespeeld en hebben we wat andere combinaties en volgordes gebruikt. Ondanks de uitslag werden er nog te veel kansen gemist. Toch werd er na de wedstrijd tevreden teruggekeken naar het resultaat en de geleverde experimenten.” Gerben Donker zag voor rust een goed Rohda: “Rohda bleef meescoren met AW.DTV en had het verdedigend op orde. We wisten genoeg druk te geven op de betere schutters van AW.DTV en dat wierp zijn vruchten af. Na rust vielen onze kansen niet. Daarnaast moesten we verplicht wat wisselen wat niet goed uitpakte: met name Cedric Pardieck wist toen de korf goed te vinden.” (Uitslag: 15-26)

Stand in de Hoofdklasse A:

  P 
1. KCC  7 12
2. Nieuwerkerk  7 10
3. HKC  7 9
4. TOP (A)  7 9
5. AW.DTV 7 8
6. Fiks 7 6
7. Avanti 7 2
8. Rohda 7 0

 

Programma:
HKC - AW.DTV
TOP - Nieuwerkerk
KCC - Fiks
Rohda - Avanti

 

 

Datum: 13 januari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl