Hoofdklasse A, #8: Nieuwerkerk stoot door en neemt afstand van nummer drie

Hoofdklasse A, #8: Nieuwerkerk stoot door en neemt afstand van nummer drie

Hoofdklasse

Nieuwerkerk heeft zaterdag de belangrijke wedstrijd bij TOP Arnemuiden in winst omgezet. Voor de ploeg van Leon Simons was het een cruciaal duel omdat de concurrenten voor de bovenste twee plekken in de nek hijgden. Het werd 26-31 in Zeeland. Hierdoor staat de ploeg uit Nieuwerkerk twee punten los van nummer drie AW.DTV, KCC staat nog wel twee punten boven de ploeg uit Zuid-Holland. 

HKC - AW.DTV
Een wedstrijd tussen twee clubs die de play-offs nog kunnen halen. HKC stond er van te voren beter op, maar de bezoekers uit Amsterdam laten jaar in, jaar uit zien dat ze een taaie tegenstander zijn. De wedstrijd begon voor de Noord-Hollanders dan ook beter. Zij kwamen op een 1-3 en 5-8 voorsprong. Die werd echter wel teniet gedaan door de ploeg van John Spek: 9-9. HKC ging daarna door en kon zelfs een gat van twee slaan: 12-10. AW.DTV maakte de achterstand wel nog wat kleiner, waardoor er met 12-11 gerust werd. 

De thuisploeg was ook de bovenliggende partij na rust. Het kwam op een 16-13 voorsprong, maar zag deze als sneeuw voor de zon verdwijnen: 18-18. Daarna kwamen de bezoekers ook op voorsprong: 19-23. Die voorsprong bleek doorslaggevend. Spek (HKC): “Ons verdedigende plan pakte niet goed uit. Ik reken het mezelf aan dat we niet tijdig hebben ingegrepen. Na een moeizame eerste helft staan we met nog een kwart wedstrijd te gaan wel nog met 18-16 voor. Daarna scoren we nog maar drie keer, schieten slecht, maken plaatsfouten en verdedigend laten we er nog acht door, waaronder een aantal doorloopballen. Uiteindelijk is 21 goals maken te weinig, dan win je geen wedstrijd van een scherp AW.DTV.” (Uitslag: 21-24) 

TOP - Nieuwerkerk
Voor Nieuwerkerk én TOP was het zaterdag aanhaken of afhaken. De ploeg die zou winnen zou een mooie stap zetten richting de play-offs. Het was de thuisploeg die daar aan het begin van de wedstrijd meer aanspraak op maakte. Het pakte een voorsprong van drie punten: 7-4 en breidde die uit naar een 12-8 tussenstand. De Zeeuwen zagen de bezoekers voor rust wel goed terug komen: 16-16. In de tweede helft nam de ploeg van Leon Simons het écht over. Onder andere door een goede invalbeurt (en debuut) van Lotte Dingjan konden de bezoekers vanaf de 18-18 afstand nemen: 20-24. Dingjan scoorde in totaal zes goals.

De ploeg van Edwin Coppoolse kwam nog terug tot 25-27, maar daarna herpakte Nieuwerkerk zich weer goed. “De eerste helft speelden we prima en hadden we onszelf moeten belonen met een voorsprong. De tweede helft liepen we steeds achter de feiten aan, misten we scherpte en finesse om een sterk spelend en effectief Nieuwerkerk pijn te doen. Een verdiende overwinning voor Nieuwerkerk, al had hier meer ingezeten”, zegt Coppoolse. Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: “Zaterdag was een belangrijke pot, ook gezien het verleden. We hebben daar uit zelden gewonnen en daar wilden we verandering in brengen. TOP had de eerste helft het initiatief, maar voor rust kwamen er netjes terug op 16-16. Na rust hebben we het initiatief overgenomen: al met al een knappe prestatie en veel goals.” (Uitslag: 26-31)

KCC - Fiks
KCC moest thuis Fiks verslaan om de koppositie minimaal nog een week vast te houden. Daar begon het goed aan. Het kwam op een 4-0 voorsprong, maar zag de ploeg van Bas Harland wel snel op 4-2 komen. Toch kon KCC steeds een voorsprong van een aantal punten vasthouden. Bij rust was het verschil, doordat Fiks beter ging spelen, toch kleiner: 12-10. Na rust werd het verschil wel weer uitgebreid: 15-11. Ondanks dat Fiks de voorsprong een aantal keer wel kon verkleinen bleef er steeds een veilige marge voor KCC op het bord staan.

De ploeg uit Capelle aan den IJssel kwam niet meer echt in gevaar en blijft de trotse koploper van de Hoofdklasse A. Frits Wip (KCC): “In de tweede helft gingen we via een 18-14 en 21-17 naar een eindstand van 23-20. We hebben heel de wedstrijd onder controle gehad en gedomineerd. We hebben onszelf alleen niet beloond met een grotere uitslag. De uitslag is zeer verdiend: KCC heeft terecht gewonnen. De wedstrijd werd geleid door scheidsrechter Stan de Groot die een puike pot floot.” Fiks-trainer Bas Harland baalt van de nederlaag: “Ik denk dat beide ploegen beter kunnen dan dat ze zaterdag lieten zien. In een duel tegen de koploper vond ik dat wrang als uitdagende partij. Als wij iets meer kracht in de duels hadden gelegd en ons ‘normale’ rendement hadden gehaald hadden we KCC over de knie kunnen leggen is mijn stellige overtuiging. KCC won nu welverdiend in een wedstrijd waarin we een aantal keer goed konden aanklampen, maar meer ook niet helaas.” (Uitslag: 23-20) 

Rohda - Avanti/Post Makelaardij
Avanti moest zaterdag bij de puntloze nummer laatst Rohda punten pakken om enigszins uit de problemen te komen. De ploeg van Marrien Ekelmans slaagde er niet in om de wedstrijd direct in de eerste helft te beslissen. Via een 4-4 stand kwamen de bezoekers uit Pijnacker zelfs op een 6-4 achterstand. Echter, dat was het startsein voor een run van maar liefst zeven doelpunten: 6-11. Rohda maakte daarna pas een doelpunt, waardoor er met 7-11 gerust werd.

In de tweede helft werd snel een groter verschil gemaakt. Op 8-12 was het namelijk weer tijd voor een flinke run. Deze keer scoorde de ploeg van Ekelmans vijf keer op rij: 8-17. Daarna was de wedstrijd helemaal gespeeld en kon Avanti opgelucht ademhalen. “Ja, een terechte uitslag. Het was een wedstrijd die we moesten winnen en dat hebben we goed gedaan”, zegt Marrien Ekelmans van Avanti. Gerben Donker (Rohda): “Avanti was de betere, maar in we beginfase kwamen wij op 6-4 voorsprong. Aanvallend gingen we in een te hoog tempo spelen wat resulteerde in veel fouten. Na rust hebben we wat omzettingen gedaan, wat meer balans in ons spel bracht. Helaas ontbrak de vechtlust en leken we te berusten in het verlies. Dit is iets wat de ploeg mist, maar dat moeten we wel in onszelf oproepen. Kijken of dat verandert de komende weken.” (Uitslag: 18-26)

Stand in de Hoofdklasse A:

  P 
1. KCC  8 14
2. Nieuwerkerk  8 12
3. AW.DTV 8 10
4. HKC 8 9
5. TOP (A)  8 9
6. Fiks 8 6
7. Avanti 8 4
8. Rohda 8 0

 

Programma:
Fiks - HKC
Avanti - TOP
Nieuwerkerk - Rohda
AW.DTV - KCC

 

Datum: 20 januari 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl