Hoofdklasse A, #9 HKC wint doelpuntrijk duel en blijft in het spoor

Hoofdklasse

Een mooie wedstrijd stond zaterdag op het programma. Fiks en HKC maakten het elkaar ontzettend lastig in een doelpuntrijke wedstrijd. Uiteindelijk won HKC met 31-32 en behoudt het kans op de play-offs. Samen met TOP (A) staat het op drie punten van nummer twee Nieuwerkerk.

Fiks - HKC
Een wedstrijd tussen twee ploegen die elkaar qua kwaliteit niet heel veel ontliepen. HKC had voorafgaand aan het duel wel meer punten behaald en wilde die voorsprong uitbreiden. De thuisploeg kreeg na een 3-5 en 4-6 achterstand iets meer grip op de wedstrijd. Kevin en Roy Vreeken brachten de thuisploeg op 6-7. Daarna viel het helemaal op zijn plek voor de ploeg van Bas Harland. Zij kwamen op een 15-12 voorsprong en namen die ook de rust in. Na rust nam de ploeg van John Spek (HKC) het heft in handen. Het kwam in de tweede helft op een voorsprong van vier (26-30). Fiks kwam nog terug tot één punt, maar dat leverde niks meer op.

HKC-trainer John Spek: “Een prachtige wedstrijd. Na een mindere eerste helft en het uitvallen van Eliza Roest, heeft de ploeg veel veerkracht getoond in de tweede helft, waarin we na wat omzettingen, twintig keer scoren. Als team is het prachtig om voor 175 meegereisde supporters van HKC te mogen spelen, deze waren nog duidelijker de Fiksers de baas.” (Uitslag: 31-32)

Avanti/Post Makelaardij - TOP (A)
Voor de thuisploeg één van de wedstrijden waar het twee punten kon pakken. En dat was ook nodig, gezien de zevende plek in de Hoofdklasse A. TOP wilde mee blijven doen om de bovenste twee plekken en had dus ook een overwinning nodig. Avanti begon goed met een 3-1 voorsprong. Maar de ploegen lieten elkaar voor rust nog niet echt los. Via een 6-6 stand werd er met 8-9 gerust. In de tweede helft konden de bezoekers uit Zeeland een aantal keer tot een voorsprong van twee punten komen. Daarna werd er zelfs een 11-16 voorsprong gepakt. Maar tot en met het einde bleef het spannend, met TOP als uiteindelijke winnaar.

TOP-trainer Edwin Coppoolse: “Een matige vertoning van TOP.  Onrustig, veel onlogische keuzes en het ontbreken van gretigheid in de duels. Tegen een ploeg die voor lijfsbehoud vecht wordt het dan lastig. Bij 11-16 leken we de wedstrijd in het slot te gooien, maar overtuigden we weer niet. De slotfase werd daardoor nog ongemeen spannend en die gelatenheid koste TOP bijna nog een punt.” Avanti-trainer Marrien Ekelmans is teleurgesteld: “Het was een wedstrijd waarbij we echt een grote kans op punten hadden. We komen in de tweede helft na een achterstand gelijk en hadden het momentum. We waren in het tweede gedeelte van de tweede helft bovenliggend, alleen viel helaas de laatste goal wat gelukkig aan hun zijde. Heel zuur, maar de wijze van spelen geeft ons vertrouwen naar de komende belangrijke weken toe.” (Uitslag: 21-22)

Nieuwerkerk - Rohda
Verrassing Nieuwerkerk moest zaterdag doen wat iedereen van de ploeg verwachtte: winnen van hekkensluiter Rohda. Aan die missie begon de ploeg van Leon Simons goed. Het kwam op een 3-0 voorsprong binnen drie minuten. Na de 4-0 van Koen Collée kon Rohda echter wel twee keer wat terugdoen. Daarna was het alleen nog Nieuwerkerk dat voor de rust tot scoren kwam: 8-2. In de tweede helft werd het verschil gestaag groter. Het was diezelfde Collée die twee keer achter elkaar raak schoot en voor de 15-5 stand zorgde. De wedstrijd was daarmee gespeeld, alhoewel beide ploegen nog wat werkten aan hun doelpuntenmoyenne.

Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: “Het was een zakelijke overwinning. Aanvallend te weinig spanning opgebouwd en verdedigend een prima wedstrijd gespeeld.” Rohda trainer Gerben Donker was uiteraard minder blij. “Het was van onze kant niet best. We kregen de vakken niet gelijkwaardig en dat speelde zeer lastig. Verdedigend deden we het niet slecht, Nieuwerkerk zette ook flinke druk en deels daardoor presteerden we aanvallend onder de maat. Ik denk dat Nieuwerkerk uiteindelijk tevreden is met de punten, maar niet met hun spel wat ons wel wat sterkte tijdens de wedstrijd. Maar helaas niet genoeg.” (Uitslag: 25-11)

AW.DTV - KCC
In Amsterdam stond een heuse topper op het programma. De nummer drie AW.DTV tegen de nummer één KCC. De Amsterdammers beten in de eerste helft uitstekend van zich af tegen de koploper. De ploeg van Edwin Bouman stond halverwege zelfs op een mooie 9-7 voorsprong. In een wedstrijd waar beide ploegen het verdedigend op orde hadden, was het schotpercentage laag. Echter, in de tweede helft was dat anders. De bezoekers uit Capelle aan den IJssel scoorden er in het tweede bedrijf maar liefst zestien. Daardoor werd de overwinning behaald en blijft KCC de koploper.

Voor AW.DTV geldt dat als ze de play-offs nog willen halen, dat er niet meer verloren mag worden en dat een aantal andere ploegen punten moeten laten liggen. De komende weken zal duidelijk worden wie de beste papieren heeft om samen met KCC de play-offs in te gaan. Want dat de ploeg van trainer Frits Wip de play-offs in gaat, lijkt duidelijk. Over de laatste wedstrijd was Wip wel nog kritisch: “De eerste helft misten we echt de scherpte. Scorend kwamen we tekort. In de tweede helft ging dat echt een stuk beter. De ploeg speelde ook met meer geduld en overleg en dan is zestien goals gewoon heel goed. Sydney Schol had ook een goede invalbeurt. Al met al is het een erg belangrijke en terechte overwinning. We hebben een goede stap gezet, maar zijn er nog zeker niet.” (Uitslag: 19-23)

Stand in de Hoofdklasse A:

1. KCC 9 16
2. Nieuwerkerk  9 14