Hoofdklasse B, #5: ODIK en DSC maken er een spektakel van

Hoofdklasse

In speelronde vijf stonden enkele belangrijke duels op het programma. Zo speelden Dalto/Klaverblad Verzekeringen en Wageningen tegen elkaar. Na een matige wedstrijd van beide kanten, trok Wageningen aan het langste eind waardoor Dalto zijn koppositie kwijt is.

ODIK – DSC
Vanaf het begin wisten de bezoekers de voorsprong te pakken en die vrij gemakkelijk vast te houden. Echter, het lukte DSC niet om gat van vier doelpunten verschil te slaan, waardoor ODIK aan het elastiek bleef hangen. Bij 14-14 stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte, maar door een tussensprintje ging DSC met een 16-19 voorsprong rusten. In de tweede helft kwam ODIK steeds dichterbij. In de laatste fase van de wedstrijd koos de ploeg uit Barneveld ervoor om achter te verdedigen waar DSC veel moeite mee had.

De doelpunten vielen niet meer en dus kwam de thuisploeg tien minuten voor tijd op gelijke hoogte. DSC wist toch weer twee keer te scoren en met nog vier minuten te gaan leek de wedstrijd gespeeld. Echter, ODIK kwam nogmaals op gelijke hoogte en zelfs op voorsprong. Hugo van Woudenberg - die na dit seizoen de coach van Oost-Arnhem wordt - was in zijn nopjes met de punten: “Het was een hele enerverende wedstrijd. DSC speelde beter maar kwam niet los van ons. Wij haalden een goed percentage. Na de laatste twee doelpunten van Gilbert Punt ontplofte onze ‘Veluwehal’.” (Uitslag 30-29)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Wageningen
Wageningen steekt niet in zijn beste vorm en verloor al drie wedstrijden op rij. Een overwinning was noodzakelijk, dit moest dan wel gebeuren tegen koploper Dalto. De bezoekers begonnen scherper aan de wedstrijd en wisten al snel de voorsprong te pakken. Dalto, dat veel meer kansen, maar wel verkeerde kansen nam, schoot een veel lager rendement. Zo ging Wageningen met een voorsprong de rust in. Na de rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Wageningen speelde de kansen beter uit en Dalto bleef verkeerde kansen nemen.

Wageningen bouwde de voorsprong langzaam uit en kwam zelfs op een verschil van zeven doelpunten. Vooral de dames van Wageningen wisten de korf goed te vinden. Dalto kwam nog wel iets terug maar het was lang niet genoeg voor de overwinning. Erik van Brenk, bezig aan zijn laatste seizoen in Wageningse dienst: “Verdedigend wilden we Dalto ver van de korf houden en zij lieten zich verleiden zulke kansen te nemen.” Barry Schep (Dalto): “We hadden een totale off-day. Nu komt de dubbel tegen DeetosSnel. Het worden twee zware wedstrijden, maar ik kijk er al naar uit.” (Uitslag 17-21)

Sparta – SCO
Twee degradatiekandidaten tegenover elkaar. Sparta deed het tot dan toe iets beter en had twee punten meer verzameld dan SCO. Het begin was voor SCO, dat al snel op 1-3 kwam. Sparta kwam snel weer terug en pakte daarna de voorsprong. Via 3-3 liepen de Zwollenaren uit naar 7-3 en was het eerste gaatje van vier doelpunten verschil een feit. Met een tussenstand van 13-6 gingen de ploegen de rust in.

In de tweede helft was SCO onmachtig en liep Sparta steeds verder uit. Met name Kaj Raterman en Pim Steenbergen kwamen makkelijk tot scoren en eindigden beiden met zeven doelpunten. Via 18-10 liep Sparta uit naar 23-12. De wedstrijd was gespeeld en het geloof bij de bezoekers was helemaal weg. Beide ploegen scoorden nog een paar keer maar dat had geen invloed op het resultaat. Na de wedstrijd besloot Riko Kruit om zijn biezen te pakken en niet meer bij SCO terug te keren als coach. Trainer Henco Pullen van Sparta: “We waren op alle fronten beter en hebben hard gewerkt voor deze overwinning. Voor rust hadden we het verschil al gemaakt. We hebben tot nu toe gedaan wat we moesten doen en we staan er goed voor.” (Uitslag 29-16)

Oost-Arnhem – DeetosSnel
Het beloofde een mooie wedstrijd te worden, met twee play-off kandidaten tegenover elkaar, en dat werd het ook. Er vielen veel doelpunten in de eerste helft. DeetosSnel was daarin de bovenliggende partij, door steeds eerder te scoren dan de opponent. Vooral Jordi van Elburg en Jarre DeLey waren belangrijk voor de Dordtenaren. De ploegen zochten halverwege de kleedkamers op met een 18-18 tussenstand.

In de tweede helft was het Oost-Arnhem dat het initiatief had en telkens eerder scoorde, maar de wedstrijd bleef gelijk opgaan. Zes minuten voor tijd wist Oost-Arnhem dan toch een gaatje te slaan en een 26-29 tussenstand op het scorebord te zetten. Die voorsprong gaf het niet meer uit handen. In die laatste zes minuten werd nog slechts één keer gescoord door de bezoekers. Ron Steenbergen over Oost-Arnhem: “ Tot nu toe gaat het lekker bij ons. De spannende wedstrijden weten we steeds te winnen. Nu krijgen we SCO waar het één en ander verandert natuurlijk, dus we moeten op onze hoede zijn.” (Uitslag 29-27)

Stand in de Hoofdklasse B:

1. Oost- Arnhem  5 10
2. Dalto 5 8