Hoofdklasse B, Round-Up #1: promovendi verliezen

Hoofdklasse B, Round-Up #1: promovendi verliezen

Hoofdklasse

De Hoofdklasse B is los. Traditiegetrouw werden er in de eerste speelronde wat lage scores neergezet. DSC, Dalto, Groen Geel en Avanti kwamen het best uit de strijd: zij pakten allemaal hun eerste twee punten. SKF, Fiks, Sporting Delta en Swift hadden het nakijken. 

SKF - DSC
Voor de thuisploeg uit Veenendaal zal de Hoofdklasse als een avontuur gezien worden. Met een sterk uitgeklede selectie trad het zaterdag aan tegen DSC. Zij willen dit seizoen minimaal in de top-4 eindigen en dan is een goede start gewenst. De thuisploeg begon in ieder geval het best. Zij kwamen op een 1-0 voorsprong. DSC had in de beginfase veel kansen nodig, maar kwam wel op gelijke hoogte (2-2). De ploeg van Patrick Bezemer pakte daarna door en zorgde voor een voorsprong van twee punten: 2-4. Voor rust kon SKF de schade verder wel beperken. Er werd met slechts twee punten verschil gerust: 5-7. Na rust was het een heel ander verhaal. De bezoekers sloegen toe en liepen uit naar 5-10. Later werd het verschil zelfs zes punten, waardoor de wedstrijd wel echt beslist leek. Dat bleek ook te kloppen. Een niet heel goede wedstrijd levert voor DSC niet veel problemen op. DSC-trainer Patrick Bezemer: “Wij hadden al tegen SKF geoefend en toen eindigde het in 15-27. Daarom hadden ze er voor gekozen om achter te verdedigen. Dat kwam het amusement niet ten goede, al met al ben ik wel tevreden met het resultaat. Het is belangrijk om de eerste pot winnend af te sluiten.” (Uitslag: 9-16)

Fiks - Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De thuisploeg wilde aan het begin van dit seizoen de start van vorig seizoen kopiëren. Toen verraste Fiks door uitstekend te starten in de eerste wedstrijden. Zaterdag zou dat wel lastig worden, aangezien titelkandidaat Dalto op bezoek kwam. De uitploeg liet ook snel zien waarom het titelkandidaat is. Het kwam snel op een 0-3 voorsprong, maar die zag het wel weer verdampen tot een voorsprong van slechts één punt: 4-5. Vanaf dat moment werd het verschil tussen beide ploegen echter alleen maar groter. Dalto kwam zelfs op een voorsprong van zeven punten (10-17). Roy Vreeken bracht Fiks wel nog op 14-18, maar daarna kon Dalto het weer oppakken en op een voorsprong van zes punten komen. Fiks-trainer Bas Harland was na afloop niet blij. “Ik vond dat wij vanuit ons basisniveau een stuk beter konden dan we dit weekend lieten zien. Wij speelden wisselvallig en dat gold ook voor Dalto, maar hun basisniveau lag gewoonweg iets hoger en dat maakte dat Dalto terecht won.” Barry Schep begon zijn klus met een lach. “Zeker tevreden, vanaf de eerste minuut gedomineerd. Genoeg verbeterpunten, maar voor dit moment was dit een prima resultaat.” (Uitslag: 15-20)

Sporting Delta - Avanti/Post Makelaardij
In Dordrecht namen de nummers drie en zes van het vorig seizoen het tegen elkaar op. Op het eerste gezicht zou Avanti de wedstrijd moeten winnen. Maar zo vanzelfsprekend was dat uiteindelijk niet. Avanti kwam wel op een 0-3 voorsprong, maar even later stond het alweer 5-5. Daar schoten de bezoekers uit Pijnacker er nog maar twee bij, waardoor de kleedkamer werd opgezocht met een 5-7 stand. In de tweede helft was het spel van Avanti soepeler. Halverwege die helft kon het via goals van Manon Ballings, Nikki van Trigt en Merijn Sevenhuysen op een voorsprong van vier punten komen (9-13). De wedstrijd leek bijna gespeeld, maar 'Delta' gaf vervolgens gas en kwam nog tot 14-15. Daarna stelde Avanti orde op zaken en stak het de punten in de tas. Jan Bongers (Sporting Delta) was niet per se heel ontevreden. “Het is ontzettend jammer dat wij niet waar hebben kunnen maken, wat ik van te voren had verwacht. We verloren te veel duels in de rebound en hadden veel aanvallen net niet de macht om langszij te komen en de wedstrijd naar ons toe te trekken. Geen man overboord, we continueren het proces dat we hebben ingezet met de groep en hopen wekelijks stappen te zetten.” Marrien Ekelmans van Avanti vond het een terechte zege: “We hebben de hele wedstrijd voor gestaan, alleen hadden we twee keer een doelpuntloze fase waardoor we de wedstrijd niet eerder beslist hebben. Daarentegen hielden we het in de verdediging wel goed dicht waardoor Delta ons ook niet heel veel pijn kon doen. Ik ben blij met deze start en op naar volgende week!” (Uitslag: 14-17) 

Groen Geel/IJskoud de Beste - Swift
Swift maakte zaterdag zijn debuut in de Hoofdklasse. De promovendus moest het in Wormer opnemen tegen titelkandidaat Groen Geel. In eerste instantie zou dat een lastige opgave worden. Swift kwam tot en met de 3-3 goed mee, maar daarna kon Groen Geel wel op 6-4 komen. Het viel vervolgens voor de thuisploeg allemaal goed. De talenten van Dico Dik (dit jaar aangevuld met ervaring) scoorden er op los en namen een 11-5 voorsprong mee naar de kleedkamer. Swift had toen al een lange tijd niet gescoord en na rust gebeurde dat pas bij een 15-5 stand. Swift wist zich daarna wel enigszins op te richten en het kon daarna een meer dragelijke score op het bord schieten. Ondanks dat werd het voor Groen Geel geen moeilijke middag, zag ook Groen Geel-trainer Dico Dik. “Twee goede fases in de wedstrijd waren voldoende voor deze overwinning. We hebben veel kunnen wisselen om naar combinaties te zoeken. Er waren nog te veel slordigheden en er was te weinig overleg in het spel, dus daar moeten we verder mee. Al met al een echte eerste competitiewedstrijd.” (Uitslag: 20-12)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DSC 1 2
1. Groen Geel 1 2
1. Dalto 1 2
1. Avanti 1 2
2. Sporting Delta 1 0
2. Fiks 1 0
2. Swift 1 0
2. SKF 1 0


Programma:

Dalto - SKF
DSC - Fiks
Avanti - Groen Geel
Swift - Sporting Delta


Datum: 9 september 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl