Hoofdklasse B, Round-Up #2: Verrassing in Zeeland

Hoofdklasse B, Round-Up #2: Verrassing in Zeeland

Hoofdklasse

Een zonnige tweede speelronde met een aantal mooie wedstrijden op het programma. Uiteindelijk bleven Dalto en Groen Geel nog foutloos, en haalde Swift snoeihard uit richting Sporting Delta. Het werd in Zeeland maar liefst 31-18.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - SKF
Een heuse streekderby stond zaterdag op het programma. Dalto uit Driebergen nam het op tegen het Veenendaalse SKF. Dalto was de competitie vorige week voortvarend gestart en SKF was na één speelronde al met de neus op de feiten gedrukt: het wordt een lastig seizoen voor de ploeg van Lion van Klooster. Voor SKF was het zaak om in ieder geval meer te scoren dan vorige week. Toen werd er tegen DSC slechts zeven keer gescoord en maakten de Brabanders er zestien. Maar al snel werd het duidelijk dat Dalto de wedstrijd ging winnen. De ploeg van Barry Schep nam een ruime voorsprong en ging met een verschil van zes punten de rust in (11-5). Na rust werd het gat tussen beide ploegen eigenlijk alleen maar groter. Dalto speelde de wedstrijd uit zonder écht te overtuigen. Dalto-trainer Schep was ondanks de ruime winst nog niet erg enthousiast. “Het is moeilijk om tevreden te zijn in zo'n wedstrijd. De tactiek van de tegenstander kwam ons spel niet ten goede. Daarnaast was onze afronding onder de maat. Dus eigenlijk ben ik niet tevreden al klinkt dat misschien gek als je de uitslag ziet”, vertelde Schep. Lion van Klooster (SKF): “We wisten dat het een zwaar programma zou worden tegen DSC en Dalto. Sporting Delta en Swift zijn eigenlijk de enige ploegen waar we punten tegen kunnen pakken, zo eerlijk moeten we zijn. Tegen DSC starten we redelijk, maar in de tweede helft vielen we uit elkaar. Dat wilden we tegen Dalto voorkomen. We hebben duidelijke afspraken gemaakt en geleerd van de wedstrijd tegen DSC. Daar zijn we redelijk in geslaagd. Zaterdag bleven we goed bij elkaar en lieten elkaar niet vallen. Iedereen was goed coachbaar en bleef positief. De wedstrijd biedt aanknopingspunten.” (Uitslag: 22-11)

DSC - Fiks
Een clash tussen Eindhoven en Oegstgeest. En daarin begon Eindhoven beter aan de wedstrijd. Via Timo de Wit kwam DSC namelijk op 2-0 en 3-0. Fiks kon daarna wel op 3-1 komen en maakte het DSC moeilijk in de aanval. Een fysieke wedstrijd leverde een gelijkwaardig duel op. Het was dan ook logisch dat beide ploegen niet ver van elkaar af zaten bij rust. DSC kon wel een aantal keer drie punten voorkomen, maar zag die voorsprong voor rust wel nog met één punt slinken (10-8). Na rust bleef Fiks dichtbij DSC, maar was het wel steeds de thuisploeg die op voorsprong kon komen. De ploeg van Patrick Bezemer en Tjeerd Kooiman kon daarna wel tweemaal op een voorsprong van drie punten komen, maar Fiks kon dat steeds terugbrengen tot één punt. Slechts twee minuten voor tijd had DSC zelfs nog een voorsprong van twee punten, maar schoot Fiks dat weer van het scorebord af. Beide ploegen kregen daarna nog een kans op de overwinning, maar verzilverden deze niet, waardoor de ploegen op gelijke hoogte eindigden. Bas Harland van Fiks houdt gemengde gevoelens over aan het duel. “Als je een achterstand van 20-18 ophaalt naar 20-20, in een wedstrijd waarin je nooit hebt voorgestaan en alleen bij 0-0 gelijk hebt gestaan, zou je zeggen dat het een gewonnen punt is. Maar op basis van ons vertoonde spel, tegenover een nogal scheve verhouding van standaardmomenten in het voordeel van het Eindhovense kamp, tussen twee ploegen die elkaar telkenmale tegenkwamen in duels met dezelfde fysieke intensiteit, zeg ik een verloren punt. Ben echter wel enorm tevreden over onze onverzettelijkheid en onze veerkracht. We zijn op de goede weg.” (Uitslag: 20-20)

Avanti/Post Makelaardij - Groen Geel/IJskoud de Beste
Een mooi affiche in Pijnacker dit weekend tussen twee ploegen die in de top-vier lijken mee te gaan doen. Thomas Schagen en Kevin Dik waren in de beginfase namens Groen Geel in ieder geval op dreef. Na een kwartier spelen leverde het voor Groen Geel een 3-6 voorsprong op. De thuisploeg kwam wel terug tot 4-6 en even later stonden de ploegen op 7-7 weer op gelijke hoogte. Een ‘sprint’ van Groen Geel op het einde van de eerste helft was wel genoeg voor een verschil van twee punten in het voordeel van de ploeg uit Wormer: 8-10. Na rust lukte het de Pijnackernaren niet om dichterbij te komen. Sterker nog, Groen Geel zette aan en liep uit naar gat van vijf punten (12-17). Ook daarna was het vooral Groen Geel dat dicteerde en op een voorsprong van vijf punten bleef hangen. Een goede overwinning voor Groen Geel, dat steeds meer bouwt aan een ploeg die ploegen in de Korfbal League het vuur aan de schenen moet leggen. Trainer Dico Dik: “Ik ben zeker tevreden over het resultaat. Met een aangepaste opstelling in een van de vakken zijn we op enkele korte periodes na niet in de problemen gekomen. De voorsprong bouwden we rustig uit gedurende de gehele wedstrijd. Avanti is gewoon een lastige tegenstander, dus zijn we blij met de punten alsmede het vertoonde spel.” Avanti-trainer Marrien Ekelmans had op meer gehoopt. “Qua resultaat is het minder goed verlopen dan we gehoopt hadden. Dat lag met name aan afronding, daarin was Groen Geel wat scherper en lag bij ons het percentage te laag. We hebben meer pogingen gehad dan zij, maar de echte scherpte om het ze echt lastig te maken ontbrak. Wat ons spel en gecreëerde kansen betreft, ben ik zeker wel tevreden over.” (Uitslag: 17-22)

Swift - Sporting Delta
Een duel tussen twee ploegen die in de eerste wedstrijd nog geen punten pakten. Tegelijk was het voor beide ploegen belangrijk om nu wel goed voor de dag te komen, om zo al een kleine stap richting lijfsbehoud te kunnen zetten. De eerste tien minuten waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar. Geen van beide ploegen had echt een overwicht en daardoor was er ook een ‘close’ stand van 6-5 te noteren in het voordeel van de Zeeuwen. Daarna was Swift effectiever dan de bezoekers uit Dordrecht. Bij rust was het gat dan ook ruim (13-7). De kansen die er in de eerste helft bij de thuisploeg niet in gingen, vielen de tweede helft vervolgens wel. Het leverde een eenzijdige tweede helft op waarin Swift de baas was. Stephan den Boer, Aïsja Zuidweg, Gijs Gillissen en Mirella Pouwer waren namens Swift de topschutters. Zij zorgden voor maar liefst 25 treffers. Laurens Tijhuis en Senna Roggeveen waren voor ‘Delta’ op dreef. Tijhuis scoorde er acht, Roggeveen vijf. Swift-trainer Dennis Plantinga vond de uitslag terecht. “Ik moet mijn team de complimenten geven voor hun spelinzet en plezier: dat straalde er ook wel vanaf. En als de ballen dan vallen (tegen Groen geel ook wel beetje pech in de afronding, meer druk) dan zorgt dat voor een mooie wedstrijd, ook voor het publiek. Nu eerst volgende week SKF. En wat we echt kunnen weet ik nog niet. Maar we gaan niet hij voorbaat zeggen dat we blij zijn als we zesde worden.” Zijn collega-trainer Jan Bongers was niet blij met zijn ploeg. “We hebben deze week een plan gemaakt, besproken en geverifieerd of een ieder zich daarin kon vinden. Dat bleek zo te zijn. Buiten de eerste tien minuten van de eerste en de tweede helft hebben we daar geen opvolging aan gegeven en dan blijkt Swift een lastig te nemen horde. Een bittere pil voor ons, daar waar we vorig jaar twee heel erg aan elkaar gewaagd waren, was het gisteren meer een lekker oefenpotje voor hun.” (Uitslag: 31-18)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Dalto 2 4
1. Groen Geel 2 4
3. DSC 2 3
4. Swift 2 2
4. Avanti 2 2
6. Fiks 2 1
7. Sporting Delta 2 0
7. SKF 2 0

Programma:

SKF - Swift
Sporting Delta - Dalto
Fiks - Avanti
Groen Geel - DSC

 

Datum: 16 september 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl