Hoofdklasse B, Round-Up #3: Dalto en Groen Geel gedeeld aan kop

Hoofdklasse B, Round-Up #3: Dalto en Groen Geel gedeeld aan kop

Hoofdklasse

Twee wedstrijden sprongen er deze week uit in de Hoofdklasse B. De potentiële top-vier-ploegen Fiks en Avanti namen het tegen elkaar op, net als Groen Geel en DSC. Groen Geel en Fiks kwamen uiteindelijk als beste uit de bus. Swift pakte verder belangrijke punten bij SKF en Dalto rekende af met Sporting Delta.

SKF – Swift
Een wedstrijd tussen twee ploegen die zich vooral richten op handhaving in de Hoofdklasse B. Swift won vorige week zeer overtuigend met 31-18 van Sporting Delta en daardoor leefden de Zeeuwen met veel vertrouwen toe naar het uitduel tegen SKF. De Veenendalers gingen tot dan toe twee keer onderuit en wilden zaterdag de eerste punten pakken. De ploegen waren in de beginfase redelijk aan elkaar gewaagd. Swift nam wel een voorsprong, maar die was niet erg ruim (4-6). Maar daarna waren de Zeeuwen los: de ploeg van Dennis Plantinga liep, mede door veel damesgoals, snel uit naar 6-12. Swift schoot daar voor rust nog een doelpunt bij, waardoor er met 6-13 gerust werd. Na rust kwam SKF beter in hun spel: zij konden ongeveer de helft van de aanvallen met een doelpunt eindigen. Het probleem was echter dat SKF niet tot veel aanvallen kon komen, waardoor ze alsnog niet dichterbij kwamen. Swift bleef gedisciplineerd spelen en scoorde er - net als vorige week - lustig op los. Al met al een verdiende overwinning voor de bezoekers, vindt ook Lion van Klooster van SKF. “Als je de tweede helft maar 26 aanvallen speelt, dan scoor je met een 46% aanvalspercentage niet meer dan twaalf treffers. We verliezen de wedstrijd in de eerste helft, maar als we de tweede helft verdedigend sterker hadden gestaan dan had het verschil kleiner kunnen zijn. Door deze twee dikke zeges op 'Delta' en ons heeft Swift al het noodzakelijke bonuspunt op zak en dat kan aan het eind van de rit wel eens cruciaal zijn. Het is nu aan ons om te reageren.” Swift-trainer Dennis Plantinga was logischerwijs meer tevreden dan zijn collega. “We speelden een goede eerste helft waar we weer lekker hebben gescoord. Uiteindelijk kregen we iets te veel tegendoelpunten, maar ben ik erg tevreden met de gescoorde goals! Voor ons de gewenste start van de competitie.” (Uitslag: 18-25)

Fiks – Avanti/Post Makelaardij
Op voorhand was dit een mooie affiche tussen twee subtopploegen in de Hoofdklasse B. Beide teams zullen in de top-vier mee willen doen en kijken met een schuin oog naar boven. In de eerste helft leek het ook een leuke wedstrijd te gaan worden. Beide ploegen haalden de dubbele cijfers. De bezoekers uit Pijnacker deden het wel iets beter, zij namen een voorsprong van drie punten mee de rust in (10-13). Na rust werd er door de ploeg van Marrien Ekelmans zelfs nog een gat van vier geslagen op 11-15, maar ging het daarna toch mis. De doelpuntenproductie stokte tweemaal voor lange tijd bij Avanti en daar profiteerde Fiks dankbaar van. Al was dat ook niet heel erg lastig: Avanti stond maar liefst 19 minuten droog. In de slotfase was de wedstrijd mede daarom definitief omgekeerd en kon Fiks twee punten bijschrijven. Een teleurstelling voor Avanti, dat in de eerste helft nog zo goed speelde. “Het was een heel goede eerste helft waarin we een goed antwoord hadden op de druk van Fiks. De voorsprong bij rust was terecht. In de tweede helft hebben we weer genoeg gecreëerd, maar scoren we er heel weinig: maar drie. En dat was heel matig. We houden Fiks in de tweede helft op acht goals, dan mag je die wedstrijd niet meer weggeven. Helaas is dit wel gebeurd, dat had nooit gemogen!” Bas Harland (Fiks): “Een knappe overwinning al met al op basis van aanpassingsvermogen (in nuances) en op basis van heel veel wilskracht. Dat zie je ook aan dat we drie punten pakken in drie wedstrijden, waarvan we 175 minuten op achterstand stonden.” (Uitslag: 18-16)

Sporting Delta – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Een pot korfbal tussen de onderkant en bovenkant van de Hoofdklasse B. Voor de thuisploeg was het noodzakelijk om de harde nederlaag tegen Swift van vorige week weg te spoelen. De bezoekers kwamen met een beter gevoel naar Dordrecht. De ploeg van Barry Schep was tot nu toe foutloos. De wedstrijd was verder een onderdeel van een drieluik tussen de beide clubs. Voor Sporting Delta waren die wedstrijden een mooie voorbode: zowel de A1 als het tweede wist te winnen. Heel gelijkwaardig was het bij de vlaggenschepen van beide clubs in de eerste helft echter niet. Dalto liep, zonder heel goed te spelen, uit naar een 6-11 ruststand. Maar in de tweede helft kon Sporting Delta wel dichterbij komen. Dalto scoorde in de eerste tien minuten na rust niet, maar daar profiteerde ‘Delta’ toen nog niet echt van. Na die fase konden de Dordtenaren zichzelf wel bijeenrapen. Tien minuten voor tijd stond het daardoor ‘slechts’ 12-14 in het voordeel van Dalto. Zenuwachtig werden de mannen en vrouwen van Schep niet: zij liepen uit naar een overwinning van vier punten. Dalto-trainer Barry Schep: “Er stonden twee de debutanten in de basis: Joost Wattel en Manoek Anbeek. Leuk om te zien hoe deze spelers het doen tegen ervaren spelers. De eerste helft speelden we best oké, maar kwam Sporting Delta in tweede helft door individuele fouten dichterbij. Dat is ons grootste verbeterpunt momenteel. Maar met zes punten naar de wedstrijd tegen Groen Geel gaan, was wel ons doel.” Jan Bongers (Sporting Delta): “In de eerste helft liepen we snel achter de feiten aan door te weinig verdedigende druk en te weinig variatie in de aanval. In de tweede helft was het op beide vlakken een stuk beter. Tel daarbij een uitstekende invalbeurt van Pascal Meerkerk op en de spanning was weer enigszins terug. Het bleek echter niet genoeg voor de winst. Met name het spel in de tweede helft geeft ons veel vertrouwen voor de komende weken.” (Uitslag: 14-18)

Groen Geel/IJskoud de Beste – DSC
Nog zo’n wedstrijd in de bovenste helft van de competitie. Ondanks dat Groen Geel wat verder lijkt te zijn dan DSC, leek het logisch dat beide ploegen lang dichtbij elkaar zouden blijven. Dat bleek in de beginfase ook zo te zijn. Het initiatief lag in de eerste helft in eerste instantie bij de bezoekers, maar dat nam Groen Geel net voor rust over. Zij namen daardoor een stand van 8-6 de rust in. Beide ploegen stonden verdedigend goed en dat resulteerde in de tweede helft in weinig doelpunten. Groen Geel kon wel uitlopen naar een voorsprong van vier punten (13-9), maar DSC wist daarna die voorsprong weer te verkleinen tot twee punten. Groen Geel beet in die fase die daarop volgde vervolgens goed van zich af, waardoor zij weer op vier punten kwamen. De wedstrijd was beslist. Patrick Bezemer (DSC): “Ondanks het verlies kijken we toch met een redelijk gevoel terug omdat wij veel punten hebben gezien waar we verder mee kunnen. Zoals: verdedigend de taken uitvoeren zoals we ze graag zien en aanvallend de kansen creëren die normaal een hoog rendement moeten geven.” Dico Dik (Groen Geel): “Een mindere wedstrijd van onze kant. Verdedigend zat het wel goed, maar aanvallend stralen we nog te weinig uit. Vanwege blessures bij Susila de Klein en Carlo de Vries (het is de vraag of zij op het veld nog spelen) draaien we lekker door in beide vakken. Dus in dat opzicht zijn we in de breedte gegroeid.” (Uitslag 15-12)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Dalto 3 6
1. Groen Geel 3 6
3. Swift 3 4
4. DSC 3 3
4. Fiks 3 3
6. Avanti 3 2
7. Sporting Delta 3 0
7. SKF 3 0

 

Programma    
Groen Geel - Fiks
SKF - Avanti
DSC - Swift
Fiks - Sporting Delta

 

Foto: Robin Leltz, Korfbalfoto.nl

Datum: 23 september 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.