Hoofdklasse B, Round-Up #4: Dalto wint absolute kraker

Hoofdklasse B, Round-Up #4: Dalto wint absolute kraker

Hoofdklasse

In de Hoofdklasse B werd er zowel op dinsdag als zaterdag gespeeld. Groen-Geel won op dinsdag van Fiks en verloor zaterdag van Dalto, Swift won bij DSC, SKF en Avanti speelden gelijk en Fiks pakte twee punten tegen Sporting Delta. Dalto is daardoor nu alleen koploper en Sporting Delta is hekkensluiter.

Dinsdag
GG/IJskoud de Beste – Fiks

Een wedstrijd die vooruitgeschoven was omdat er drie spelers van Groen Geel op de oorspronkelijke datum actief zullen zijn op het EK U21 in Tsjechië. Het verschil tussen beide ploegen was eigenlijk de gehele wedstrijd wel te zien. Op 5-4 stonden beide ploegen nog dichtbij elkaar, maar kon Groen-Geel wel een 8-6 voorsprong meenemen in de rust. Toen Groen-Geel in de tweede helft op 11-7 kwam, leek het daarna ook wel gespeeld. Fiks kon het gat niet blijvend verkleinen, waardoor de ploeg uit Wormer de wedstrijd uit kon spelen en een ruime overwinning kon pakken.” Groen-Geel-trainer Dico Dik: “Tegen Fiks was het korfbal redelijk verzorgd. Eén vak scoorde slechts een doelpunt in de eerste helft, daardoor bleef het voor ons te lang een wedstrijd. In de tweede helft konden we uitlopen doordat Fiks gelukkig niet met scherp schoot. Het was een mooie wedstrijd met veel inzet en veel verdedigende druk.” Bas Harland (Fiks): “Dinsdag was er ook regen en wind, maar wel met een constante wind. Onder deze condities, op een doordeweekse dag, werd het toch een aardig schouwspel voor toch flink wat publiek. Het was verdedigend van beide kanten erg sterk. Uit de kansen die de aanvallers zich evengoed verschaften, haalde Groen Geel echter meer rendement. Over m’n eigen ploeg ben ik erg tevreden hoe we er verdedigend voorstaan. Aanvallend moet het nog beter. Ik zie echter wel dat we op een omslagpunt staan waarbij we vooral onze aanvalskracht kunnen benoemen als pijler voor succes.” (Uitslag: 18-12)

Zaterdag
Dalto/Klaverblad Verzekeringen – GG/IJskoud de Beste

Een absolute kraker in de Hoofdklasse B stond zaterdag op het programma. Twee tot dan toe foutloze titelkandidaten wilden elkaar het vuur aan de schenen leggen. In de eerste helft slaagden beide ploegen daar wel redelijk in. Geen van beide ploegen kon echt afstand nemen van de ander, al was Dalto wel de bovenliggende partij. Daarom gingen zij ook met een voorsprong de rust in: 12-10. In de tweede helft was het verschil opeens heel duidelijk zichtbaar. Dalto zette aan en kon naar 20-13 stoten. De wedstrijd leek gespeeld. Groen-Geel kon echter terugslaan, maar kon het niet echt spannend maken. Wel kon de ploeg van Dico Dik er nog een dragelijke uitslag van maken. Dalto-trainer Barry Schep: “Uiteraard ben ik erg tevreden als je zo makkelijk van een Korfbal Leagueploeg wint. Het was een meer dan terechte overwinning. Jammer dat we na de 20-13 de scherpte verloren en dat het nog 21-17 werd. Ik ging ervan uit dat we een kans hadden, maar dit had ik niet verwacht. Dit was een mooi meetmoment, maar we zijn er nog lang niet. Maar deze overwinning werd wel even goed gevierd.” Collega-trainer Dico Dik van Groen Geel was niet blij met zijn ploeg. “Terechte uitslag. Tegen Dalto was er maar één ploeg die wilde winnen en dat waren wij niet. Heel jammer, aangezien dit de wedstrijden zijn die we gezien de druk in aanloop naar de zaal graag willen spelen. Als de meerderheid van de ploeg niet thuis geeft, dan moeten we deze week dus weer even de balans opmaken.” (Uitslag: 21-17)

DSC – Swift
Swift zou op voorhand weleens een moeilijke tegenstander kunnen worden voor de thuisploeg uit Eindhoven. De formatie van Dennis Plantinga won zijn laatste tweewedstrijden en scoorde veel doelpunten. En dat terwijl DSC de afgelopen twee weken niet kon winnen. Na drie minuten korfbal was het DSC dat wel op voorsprong kon komen. Timo de Wit benutte een strafworp en mocht dat twee minuten later nog een keer doen: 2-0. Swift kwam daarna razendsnel op 2-1, maar DSC reageerde ook weer snel met een treffer van Fabio van der Elzen. Swift pakte daarna direct weer de aansluiting en kwam op 3-3 en uiteindelijk zelfs op 3-5. DSC nam daardoor een time-out, maar die werkte uiteindelijk averechts. Swift kwam op 3-8, maar zag die voorsprong voor rust nog wel twee punten slinken: 5-8. Na een goede start van de tweede helft leek DSC wel weer helemaal terug te zijn: 9-10. Maar Swift beet vervolgens van zich af en tilde de stand van 9-12 naar 9-15. De wedstrijd was beslist. Swift won de derde wedstrijd op rij. Dennis Plantinga (trainer Swift): “Ik ben zeker tevreden, gezien het resultaat, maar ook vanwege de teamprestatie. Op basis van de inzet en spelplezier ook zeker terecht. Het waren lastige omstandigheden natuurlijk en we hebben goed verdedigd, waardoor DSC alleen van ver kon schieten. Ons rendement was beter dus konden we in de eerste helft een gaatje slaan. Na de rust komen we er vier voor, maar komt DSC op 7-8 en 8-9, dus werd het spannend. Ik ben content dat we daar de rust bewaren en doorgaan met wat we goed deden.” Tjeerd Kooiman (trainer DSC): “Terechte nederlaag. Waar we vorig weer erg veel kansen misten en helaas verloren van Groen-Geel, verloren we dit weekend terecht. Wederom maken veel te weinig goals, het rendement is laag. Daarnaast leverden we te weinig strijd. De eerste tien minuten waren vrij aardig en net na rust knokken we ons terug de wedstrijd in en komen we op een doelpunt, maar direct na deze fase scoren we een lange tijd niet. Het zat er heel de wedstrijd niet in. Volgende week Sporting Delta uit, die pot moet gewonnen worden!” (Uitslag: 11-16)

SKF – Avanti/Post Makelaardij
Het nog puntloze SKF ging zaterdag op jacht naar de eerste punten. Dat moest het doen tegen Avanti, dat tot nu toe drie punten bij elkaar sprokkelde. De bezoekers uit Pijnacker begonnen de wedstrijd in ieder geval beter. Zij kwamen op 0-2, maar zagen die voorsprong al snel verdampen. Toch bleef Avanti het betere van het spel hebben en kon zij een nog een ruimere voorsprong op het scorebord schieten: 2-5. SKF pakte het daarna prima op, waardoor het even later weer gelijk stond: 5-5. Het was echter de ploeg van Marrien Ekelmans die na een helft korfbal ging rusten met een kleine voorsprong (7-8). Jordi van Zuidam, Nikki van Trigt en Judith Goedendorp brachten Avanti na rust vervolgens op een ruimere voorsprong van 9-12. De voorsprong van drie punten stond er even later op 11-14 ook nog steeds. Maar toch kon SKF knap terugkomen in de wedstrijd: 15-15. De ploeg van Lion van Klooster kreeg zelfs nog een aantal kansen om twee punten binnen te hengelen, maar daar slaagden zij uiteindelijk niet in. Avanti kreeg nog een strafworp, maar die werd vlak voor het eindsignaal nog gemist. Lion van Klooster (SKF): “De puntendeling was voor ons team een beloning voor hard werken en het blijven houden van de lange adem. Ondanks dat we lang aan het elastiek hingen, gaven we niet op en bleven we gedisciplineerd ons aan het plan houden. Het is dan mooi om te zien dat dat rendeert en dat het ons uiteindelijk een verdiend punt oplevert. Bij 15-15 krijgen wij nog drie kansen op de 16-15, maar eerlijk is eerlijk: dat zou dan een gestolen zege zijn. Als Merijn Sevenhuysen in de dying seconds de strafworp verzilverd had, was dat voor mij geen drama geweest zijn. Ik heb deze zaterdag een hardwerkende ploeg gezien en dat stemt mij meer dan tevreden.” Marrien Ekelmans (Avanti) baalde na afloop vooral. “Het ging niet goed bij ons. We speelden slap en ongeconcentreerd. Met name verdedigend waren we matig. We krijgen zes stippen tegen en dat mag niet gebeuren. We komen drie keer op een voorsprong van drie en laten SKF veel te simpel terug in de wedstrijd komen en dat moeten we onszelf aanrekenen.” (Uitslag: 15-15)

Fiks – Sporting Delta
Voor beide ploegen zou dit op voorhand een wedstrijd zijn waar kansen liggen. Fiks doet net als vorig jaar leuk mee in de Hoofdklasse B, maar is niet altijd stabiel en Sporting Delta behaalde tot dan toe nog geen punten. De thuisploeg begon erg lekker. Zij kwamen via 1-0 en 3-2 uiteindelijk op een 6-2 voorsprong. ‘Delta’ scoorde er toen op het goede moment wel drie, waardoor het verschil nog maar een punt was: 6-5. Dat was wel weer het startsein voor de ploeg van Bas Harland om aan te zetten. Fiks liep weg naar 8-5 en trok met die stand richting kleedkamer. Na rust vielen er minder goals en kwam de voorsprong van Fiks tot en met de 12-9 niet echt in gevaar. Daarna scoorden de Dordtenaren er nog wel twee en kwam het iets dichterbij. Maar niet dichtbij genoeg. De punten bleven in Oegstgeest. Bas Harland (Fiks): “Ik ben vooral blij met de winst. Ik ben ook wel blij hoe wij met de omstandigheden (slagregens en harde, van richting wisselende wind) omgingen. Vooral verdedigend. Aanvallend was ook lastiger te toetsen. We kwamen wel tot de juiste kansen, maar afronden bleef lastig. Het verschil was na de 1-1 van Delta telkens minimaal twee, en maximaal vier, in ons voordeel. Onze winst kwam nooit echt in gevaar.” Jan Bongers, trainer van Sporting Delta, was niet blij. “Ik ben niet tevreden. Van tevoren hadden we deze wedstrijd wel beschouwd als een wedstrijd waar punten gehaald moesten worden. Het was van beide kanten geen beste wedstrijd: de weersomstandigheden speelden natuurlijk een grote rol. Wij waren aanvallend net wat minder dwingend en creatief dan Fiks waardoor zij de winnaar werden.” (Uitslag: 12-10)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Dalto 4 8
2. Groen-Geel 5 8
3. Swift 4 6
4. Fiks 5 5
5. DSC 4 3
6. Avanti 4 3
7. SKF 4 1
8. Sporting Delta 4 0

Programma:

Sporting Delta - DSC
Avanti - Dalto
Groen-Geel - SKF
Swift - Fiks
Datum: 30 september 2019 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl