Hoofdklasse A, Round-Up #1: favorieten starten sterk

Hoofdklasse A, Round-Up #1: favorieten starten sterk

Hoofdklasse

De eerste speelronde van de Hoofdklasse A is ook een feit. Afgelopen weekend gingen promovendi Heerenveen en Meervogels op bezoek bij respectievelijk Wageningen en Tempo. Oost-Arnhem mocht net als vorig seizoen in eerste speelronde naar SCO en Mid-Fryslân ging op bezoek in onze hoofdstad voor het duel met Rohda.

KV Wageningen – KV Heerenveen
Promovendus Heerenveen mocht op zoek naar de eerste punten, dit zou dan wel moeten gebeuren tegen titelkandidaat Wageningen. In de beginfase gingen beide ploegen gelijk op. De ploegen wisten elkaar tot 7-7 in evenwicht te houden waarna de thuisploeg een eerste gaatje sloeg. Het bleek een achterstand die Heerenveen in de rest van wedstrijd niet meer goed zou weten te maken. Wageningen haalde een hoger rendement in de schoten en Heerenveen wist minder kansen te creëren dan de thuisploeg. De ploeg uit studentenstad Wageningen breidde langzaam aan de marge steeds verder uit, via 11-7 liep de ploeg uit naar 17-9 wat tevens de ruststand was. Het duurde lang voordat het eerste doelpunt in de tweede helft viel. De Friezen speelden een sterk tweede bedrijf, maar maakten - met name door de slechte fase voor rust - geen aanspraak meer op een overwinning, Wageningen ging er vandoor met de eerste punten van het seizoen. (Uitslag 25-19)

Tempo – Meervogels/Fisica
In Meervogels troffen we de tweede promovendus in deze poule en ook deze promovendus mocht op bezoek bij één van de titelkandidaten. In Alphen aan den Rijn was het Tempo dat in het begin van de wedstrijd het initiatief nam. Het eerste gaatje werd geslagen door de thuisploeg en deze voorsprong kwam in het restant van deze wedstrijd niet meer in gevaar. Meervogels - volgens coach Rick Nell ‘een team in opbouw’ - was niet opgewassen tegen Tempo. De ploeg uit Zoetermeer deed haar best en liet ook goede dingen zien, maar Tempo ging met een 11-6 voorsprong de rust in. Na rust was het de uitploeg die het eerste doelpunt scoorde, maar het was Tempo dat de voorsprong langzaam maar zeker wist uit te breiden. Helaas raakten de Alphenaren in de slotfase van het duel nog wel Rosanne Visscher kwijt, met een knieblessure. Hoe ernstig die blessure is, is nog niet bekend. De eerste punten van het seizoen zijn in ieder geval binnen voor Tempo, dat na de eerste speelronde gedeeld aan kop gaat. (Uitslag 21-10)

Rohda – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Mid-Fryslân mocht op bezoek bij Rohda in Amsterdam. De thuisploeg speelde met een vrijwel volledig nieuwe ploeg ten opzichte van vorig seizoen en weet dat het dit jaar misschien wel een lastig verhaal kan worden. Mid-Fryslân hoopt juist wat hoger te eindigen dan vorig seizoen en zo een stabiele Hoofdklasser te worden. Twee ploegen dus die in een geheel ander schuitje zitten. Aan het spelbeeld was ook te zien waar beide ploegen ten opzichte van elkaar staan. Mid-Fryslân had de controle over de wedstrijd en zou de voorsprong - die ze vroeg in de eerste helft pakte - niet meer uit handen geven. Beide ploegen gingen aan de thee met een tussenstand van 5-10. Na rust bleef Mid-Fryslân de wedstrijd controleren en er veranderde dan ook weinig aan het spelbeeld. De Friezen wonnen de eerste wedstrijd, Rohda begint het seizoen zonder punten. (uitslag 13-18)

SCO – Oost-Arnhem
Op sportcomplex De Hoolt-tuun in Oldeholtpade waren het SCO en Oost-Arnhem die de eerste competitieronde in de Hoofdklasse A afsloten. SCO pakte de eerste voorsprong door de eerste twee doelpunten te maken maar vervolgens was het Oost-Arnhem dat langzij kwam. In de beginfase waren de ploegen erg aan elkaar gewaagd en dat was ook aan de score te zien. Van 2-2 wisten de ploegen door te stoten naar 5-5 om vervolgens met een 8-8 tussenstand de rust in te gaan. In het tweede bedrijf was het SCO dat het scherpst uit de kleedkamer kwam. Via 9-8 sloeg de thuisploeg het eerste gaatje, door uit te lopen naar 11-9. Ook nu toonde Oost-Arnhem veerkracht door de achterstand ongedaan te maken. Met een tussenstand van 12-12 was er nog niks beslist en brak er een spannende slotfase aan. Het duurde lang voordat het volgende doelpunt viel, maar het was Oost-Arnhem dat als eerste wist te scoren. SCO counterde vervolgens goed, maar het waren wederom de Arnhemmers die trefzeker waren en zo de wedstrijd naar zich toe trokken. (Uitslag 14-17)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Tempo 1 2
1. Wageningen 1 2
1. Mid-Fryslân 1 2
1. Oost-Arnhem 1 2
2. SCO 1 0
2. Rohda 1 0
2. Heerenveen 1 0
2. Meervogels 1 0


Programma:

Heerenveen - SCO
Oost-Arnhem - Wageningen
Meervogels - Rohda
Mid-Fryslân - Tempo


Datum: 9 september 2019 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl