IKF directeur La Haye: ‘Blij met bijdrage KNKV waar het gaat om internationaal korfbal’

Korfbal Challenge

Van 27 tot 30 december staat de Korfbal Challenge op het programma, en zoals gebruikelijk is er voor het avondprogramma een internationaal programma samengesteld. Met Jong België, China, de Diamonds en het Portugese Benfica zijn de helft van de deelnemers dus buitenlandse teams. IKF directeur Tilbert La Haye is hier blij mee.

Gevraagd naar zijn eerste reactie over het deelnemersveld antwoordt La Haye: “Het deelnemersveld wordt bepaald door het KNKV dus de IKF heeft daar verder weinig mee van doen, maar de IKF is blij met de bijdrage van het KNKV waar het gaat om internationaal korfbal. We moedigen een initiatief als de Korfbal Challenge aan, dat is alleen maar goed voor het internationaal korfbal. Voor landen als België en China is het sowieso goed om wedstrijden te spelen en met het nationaal team te zijn.”

Daarnaast roemt de IKF directeur de goede samenwerking tussen de IKF en het KNKV. “De IKF en het KNKV hebben regulier overleg over de ontwikkeling van korfbal. Het KNKV investeert daarbij veel in technische ondersteuning van landen, bijvoorbeeld door de organisatie van trainerscursussen of coach begeleiding. Als het KNKV ons daarvoor benadert, kunnen we landen of internationale teams stimuleren om mee te doen aan een toernooi als de Korfbal Challenge. We moedigen zo’n initiatief absoluut aan, maar we gaan niet over de schouder van het KNKV meekijken waar we kunnen helpen. Er zijn wel meer landen die toernooien organiseren, dat is verder de verantwoordelijkheid van de betreffende nationale bond”, is La Haye duidelijk. “Het KNKV weet de IKF te vinden wanneer dat nodig is.” Een ding waar La Haye erg blij mee is, is de deelname van China. “Zij zijn met een goede ontwikkeling bezig, en deelname aan de Challenge kan een positieve impuls geven aan die ontwikkeling.” Wel is het afwachten of China met hun sterkst mogelijke selectie naar Nederland komt. Ook La Haye is daar niet zeker van.

Desondanks is het voor de Diamonds, Jong België, China en Benfica wel een extra meetmoment tegen de beste korfballers ter wereld. “Eén testmoment is nooit genoeg. Het is belangrijk dat je tegen sterke tegenstanders speelt, daar word je beter van en het zorgt voor bewustwording waar je als land dan wel team staat. Daarnaast zal elke coach het met me eens zijn dat je wedstrijden onder druk moet spelen om beter te worden”, is La Haye van mening. Hij denkt ook dat de internationale teams niet zomaar onder de voet zullen worden gelopen. “Je moet niet vergeten dat Jong Oranje en Jong België tegen heel verschillende culturen en spelwijzes komen te staan. Benfica is in de voorbereiding op de Europa Cup, reken maar dat die Portugezen er volle bak in gaan om beter te worden. Datzelfde geldt voor China, Aziatische teams brengen altijd veel energie en beweeglijkheid en dat zal bij China niet anders zijn.”

Dan is er nog het meest interessante deel van de Korfbal Challenge; de experimenten met spelregels. La Haye wil daar nog wel wat over kwijt. Hij vertelt: “Het KNKV gaat met de goedkeuring van de IKF playing rules committee experimenten uitvoeren met regels. Als IKF willen we stimuleren dat landen dit soort toernooien gebruiken om te experimenteren. Wij zijn altijd benieuwd naar het evaluatierapport en de uitkomsten van die experimenten, als daar interessante zaken uit naar voren komen kunnen we kijken wat we daar als IKF mee kunnen doen.”

Datum: 14 december 2016 uur