IKF ziet potentie in Open EK Beachkorfbal

IKF ziet potentie in Open EK Beachkorfbal

Beachkorfbal EK Beachkorfbal

Op 19 en 20 augustus is Scheveningen het toneel van het eerste IKF Open EK Beachkorfbal. Zestien teams zullen strijden om de eerste Europese titel die op het strand te verdienen is. Tilbert La Haye, nauw betrokken bij de organisatie van dit toernooi, vertelt over dit toernooi.

Beachkorfbal wordt gespeeld in een 4-tegen-4 formaat. “Goed voor de ontwikkeling van de sport”, volgens La Haye. De CEO van de IKF noemt een aantal redenen daarvoor. “Het helpt landen in de ontwikkeling van het spelen van korfbal. Daarnaast is het voor de onderkant van de korfbalwereld een ideaal mechanisme voor de stimulering van het korfbal. Verder hopen we met het 4-tegen-4 een stimulans te geven door kleinere delegaties te sturen naar toernooien, en is het mogelijk om kortere toernooien te spelen.” Het voordeel wat daar wordt behaald, zit vooral in het financiële aspect. Als er een volledig team wordt gestuurd, zijn dat inclusief staf rond de 20 mensen. Een kleiner team én een korter toernooi betekent lagere kosten, wat de flexibiliteit voor landen om deel te nemen vergroot. Kleinere teams en delegaties maken de sport dus internationaal interessant.

Een ander aspect is de voorspelbaarheid. La Haye: “De hoop is dat we met het beachkorfbal een specialisme kunnen creëren wat de voorspelbaarheid van de toernooien tegengaat.” Dat die voorspelbaarheid op dit toernooi al wordt doorbroken moet nog blijken, maar feit is wel dat dit toernooi bewijst dat beachkorfbal in de lift zit. “Het baseert zich op de energie die al bestaat voor beachkorfbal. Dat sluit dus aan bij de reeds ontstane ontwikkeling.”

De vergelijking met andere evenementen wil de IKF niet aangaan. “Dat is niet verstandig”, vindt La Haye. “Wij zijn eigenaar van het evenement, geen organisator. Dat besteden wij uit aan de nationale bond, in dit geval dus het KNKV. Maar om terug te komen op de vergelijking; dit toernooi is in eerste instantie een pilot om op voort te bouwen. Voor nu zijn we in ieder geval blij met het deelnemersveld, we starten iets compleet nieuws dus we zijn blij met de animo. Of het een succes wordt is nog even afwachten, daarvoor is het wachten op de reacties van de deelnemers en de bonden”, sluit La Haye af.

Wil jij niks missen rondom het NK Beachkorfbal op 12 augustus en het EK Beachkorfbal op 19 en 20 augustus? Klik hier. Of wil je zelf meedoen? Dan vind je hier meer informatie.

Datum: 9 augustus 2017 - 12:00 uur
Door: Redactie Korfbal.