Jelle Steenbeek (Tempo): 'Het is nog niet voorbij'

Hoofdklasse Korfbal League

Voor Tempo eindigden de play-offs van de Hoofdklasse niet als gewenst. Nadat de ploeg in drie wedstrijden AW.DTV aan de kant had gezet, verloor de ploeg in de Hoofdklassefinale van Groen Geel, de nummer twee uit haar eigen poule. Het is echter nog niet voorbij voor Tempo. Als KCC/SO natural, negende op de ranglijst van de Korfbal League, twee keer verslagen wordt in een ultieme play-down, promoveert Tempo alsnog. Jelle Steenbeek heeft er nog zin in.

Jelle Steenbeek, de middelste van de drie Steenbeek-broers in het eerste team van Tempo, kijkt analyserend terug op de finale. “Ik denk dat het wel duidelijk is dat we het aanvallend hebben laten liggen. Groen Geel schiet in de eerste helft wel een hoog percentage, en slaat daarmee een gat. In de tweede helft komen we wat dichterbij en wisten we de verdediging een tijdje dicht te zetten. Toen hadden we erbij kunnen komen, maar de goals bleven uit. Dus hebben we het niet gehaald.”

In een belangrijk moment zoals de Hoofdklassefinale kan de spanning een team parten spelen, maar dat is volgens Steenbeek bij Tempo niet gebeurd. “Op het begin misschien een beetje, maar we voelden in de play-offs tegen AW.DTV eigenlijk aanzienlijk meer spanning. In de finale was er meer een soort berustend gevoel. Wel nog steeds met spanning, maar eerder de gezonde wedstrijdspanning die erbij hoort.” Toch ging het bij de ploeg uit Alphen aan den Rijn mis bij de vele gemiste kansen. “Na verloop van tijd misten we ook van dichtbij, en misten veel ballen de korf volledig. Maar dat heeft te maken met het verdedigende spel van Groen Geel, niet zozeer de spanning.”

Play-downs
Nu maakt Tempo zich op voor de play-downs tegen KCC. Jelle Steenbeek deelt zijn verwachtingen: “Ik verwacht dat er volle bak strijd geleverd gaat worden. Het is ergens wel wat minder mooi, want het voelt wat als een troostprijs.” Steenbeek en zijn team staan er echter niet alleen voor. “De hele club, maar ook de gemeente leeft gigantisch mee. We krijgen een hele hoop aandacht van gemeente, media en wethouders. Het doet duidelijk wat met de club én de omgeving. We worden echt op de kaart gezet, dus ik kijk ernaar uit om door te zetten, de draad weer op te pakken en deze wedstrijden weer volle bak in te gaan.”

Collectief
Steenbeek geeft zijn ploeg geen slechte kans om KCC te verslaan. “Wij moeten het met name hebben van het collectief, collectief willen we van dat soort ploegen winnen. Als bepaalde schakels het moeilijk krijgen, dan krijgen we het allemaal lastig. Als we de schotpercentages hoog leggen, dan denk ik dat we van KCC kunnen winnen. Zo niet, dan gaat het heel moeilijk worden. Zij spelen nu twee jaar in de Korfbal League, dus dat ze ervaring hebben moge duidelijk zijn. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen.”

Tempo zal echter niet met een complete selectie aan de ultieme wedstrijden beginnen. Marjolein Vonk viel sterk in in de Hoofdklassefinale, maar moest na zes speelminuten het veld met een gescheurde achillespees weer verlaten. “Enorm zuur voor haar om terug te komen van een blessure en in te vallen in wat de mooiste wedstrijd van het seizoen kan zijn, om er daarna weer uit te gaan met een ernstigere blessure. We hopen allemaal dat ze snel terugkomt, maar een achillespees kan lang duren.”

Toch houdt Jelle Steenbeek volledig vertrouwen in zijn ploeg. Op de vraag of Tempo volgend jaar in de Korfbal League uitkomt, antwoordt hij vastberaden: “Absoluut.”

Datum: 3 april 2019 - 15:00 uur