Johannis Schot ambieert trainerscarrière na spelerstijdperk

Ereklasse Korfbal League

Echt goed nadenken over hoe zijn toekomst er precies uit komt te zien heeft hij nog niet gedaan, maar dat Johannis Schot na dit seizoen stopt met topkorfbal staat vast. “Ik heb de plussen en minnen tegen elkaar afgewogen en de minnetjes hadden toch net de overhand.”

Vorig jaar borrelde de gedachte eigenlijk al bij Schot op. “Omwille van verschillende factoren twijfelde ik toen al hoe lang ik nog door wilde gaan. Uiteindelijk heb ik aan het einde van het afgelopen zaalseizoen besloten dat het mooi is geweest. Uiteindelijk gaven de reistijd en de tijd die erin kruipt om op dit niveau te spelen de doorslag. Ook mijn fysieke gesteldheid speelt een rol.”

Zure druiven in de zaal, verse vruchten op het veld
Doordat PKC/SWKGroep voor het tweede jaar op rij jammerlijk de finale in de Ziggo Dome misliep spookte het verlengen van zijn korfbalcarrière bij de routinier nog wel even door zijn hoofd. “Ik dacht wel van: goh, het zou leuk zijn om die finale nog één keer te spelen, maar ik wist eigenlijk al wel dat het de kant van stoppen op ging. Ik heb met PKC ook gecommuniceerd dat ik mijn keuze niet wilde baseren op het wel of niet halen van de finale.” Op de vraag waarom het PKC de laatste jaren niet lukt om te pieken als de prijzen worden verdeeld blijft Schot in gebreke: “Ik heb echt geen idee,” verzucht hij. “Ik kan er geen verklaring voor bedenken. Er is naderhand veel of gediscussieerd en nagedacht. De oorzaken worden veelal achter het speltechnische aspect gezocht. In de laatste tien minuten tegen Fortuna/Delta Logistiek konden we gewoon niet in ons ritme komen. Sommigen zoeken het ook nog in andere zaken, zoals het mentale aspect. Ik weet niet in hoeverre het daaraan kan liggen.”

Op het veld zijn de kaarten voorlopig echter heel anders geschud. Met nog een paar wedstrijden te gaan is PKC al verzekerd van een plek in de kruisfinales. “Het gaat goed, inderdaad. We spelen deze veldcompetitie om niet te verliezen. Als we weer niet door de halve finale komen zou dat echt ‘not done’ zijn. We zijn aan onze stand verplicht in ieder geval de finale te halen. De waarde van het veldkampioenschap is echter wel beperkt. Wij kijken ernaar zoals de rest dat ook doet: het veldkampioenschap is niet meer dan een schrale troostprijs, maar het is wel een prijs.”

En na dat veldseizoen is het toch echt klaar met de topkorfbalcarrière van Johannis Schot. Een ervaren, sterke speler wordt dan uitgezwaaid. “Ik heb twaalf jaar in de Korfbal League mogen spelen en heb er ontzettend van genoten. Het veilig spelen op de laatste speeldag met DeetosSnel tegen Blauw-Wit behoort echt tot één van mijn persoonlijke hoogtepunten. Waarom? Dat was het jaar van mijn doorbraak. Ik was toen achttien en we kwamen terug vanuit een kansloze positie in de competitie, om ons vervolgens op de valreep te handhaven. Dat was een heerlijk gevoel,” vertelt de inmiddels 30-jarige Schot. “Het allermooiste moment blijft natuurlijk wel Ahoy 2015. Vijf seconden voor tijd kreeg ik de bal van Richard Kunst en schoot ik de winnende binnen. Dat was een onbeschrijfelijk gevoel en enorm speciaal dat ik op dat moment tegen TOP/SolarCompleet de winnende mocht maken. Zoiets vergeet je echt nooit meer.”

Kijkend naar de toekomst houdt de rustige allrounder nog meerdere opties open. “Komend jaar neem ik even wat meer afstand van het korfbal. Ik zal nog wel een aantal wedstrijden van PKC en DeetosSnel komen bijwonen. Die clubs zijn heel belangrijk voor me geweest en ik vind het mooi om met ze in contact te blijven. Ik vind het ook geweldig dat DeetosSnel nu is gepromoveerd. Misschien zit er over een tijdje wel een kans in dat ik een trainerscursus ga volgen. Ik vind het trainerschap reuze interessant en heb er wel oren naar om te zien waar ik daarmee kan belanden. Of ik in België of Nederland te werk zal gaan weet ik nog niet. In het begin zal het wel gerelateerd zijn aan PKC, DeetosSnel of Boeckenberg,” vertelt de in België woonachtige speler.

Datum: 5 mei 2018 uur