Johannis Schot: "PKC moet er staan op het moment suprême"

Korfbal League

Hij speelde bij RWA, WION, DeetosSnel en zelfs een jaar bij het Belgische Boeckenberg, maar uiteindelijk streek hij neer bij het grote PKC/SWKGroep. Zijn rustige uitstraling is niet overeenkomstig met de jonge, frivole houding van sommige van zijn teamgenoten, maar hij “voelt zich prima binnen de groep.” Vorig jaar greep hij met PKC net naast het zaalkampioenschap, dus dit seizoen is hij extra gemotiveerd om wél alles te winnen: Johannis Schot.

De 1,96 meter lange alleskunner voelt zich goed bij PKC en afgelopen zaterdag werd dat andermaal duidelijk. Met hier en daar schitterende goals en bij een veelzeggende eindstand van 37-22 etaleerde Schot zijn kunnen met elf treffers. “Het liep heel goed. We wilden snel uitlopende in eerste helft en dat lukte, de tweede helft konden we zo goed uitspelen.” Over zijn eigen spel heeft hij niet zoveel te zeggen. “Er zaten ook drie strafworpen bij”, zegt hij bescheiden, “maar het schotpercentage was prima. Altijd leuk om op deze manier een mooie bijdrage te leveren in de overwinning van het team.”

PKC de favoriet
De Papendrechters hebben tot op heden nog geen enkel verliespunt geleden. Schot weet wel hoe dat komt: “Ik denk dat we heel veel individuele kwaliteit hebben. Iedereen kan en moet goals maken, we hebben ook geen vaste rebounders, in tegenstelling tot sommige andere teams. Ons spel is beweeglijk, zeker met mensen als Danny en Nadhie den Dunnen, die uit het niets kunnen scoren. We spelen anders dan het traditionele korfbal, met veel loopvermogen en dynamiek.”

Natuurlijk heeft de koploper van de Korfbal League het goed voor elkaar, maar er zal toch ook een facet zijn waarop PKC kwetsbaar is? “Aan het begin wel, tegenstanders herkenden ons spel en forceerden ons schoten te nemen van buiten de acht meter. Dit was te wijten aan het gebrek aan beweging en dat leidde tot lagere percentages. We hebben hieraan gewerkt en ook op de Korfbal Challenge, tegen de Tulips, plukten we hier de vruchten van, maar we moeten er aandacht voor blijven houden. We moeten waakzaam zijn, want in belangrijke wedstrijden zouden opponenten ons hier nog steeds op kunnen proberen te pakken.”

Het seizoen is nog lang niet afgelopen, maar PKC wordt al bestempeld als gedoodverfde favoriet voor de eindzege, net als vorig jaar, maar toen stond men in Papendrecht aan het einde van de rit met lege handen. De in België woonachtige allrounder weet hoe dat dit jaar voorkomen moet worden: “We moeten die finale winnen!”, lacht hij. “Zonder gekheid, we spelen voor play-offs en dan is het altijd even afwachten tegen wie je uitkomt, uiteindelijk draait het allemaal om die ene wedstrijd en dan komt het op details aan. Vorig jaar hebben we niet slecht gespeeld, maar op het moment suprême konden we niet met de druk omgaan, dat moet dit jaar anders. Echter willen we niet op de zaken vooruit lopen, laten we eerst focussen op beter worden, zodat we uiteindelijk kunnen leunen op onze eigen kwaliteiten als het zover is.”

Fouten durven maken
Schot is inmiddels 29 en de vraag is of hij er volgend seizoen nog een jaar aan vast plakt. Hij weet het zelf ook nog niet. “Donderdag beginnen de verkennende gesprekken aangaande volgend seizoen met PKC. Daaruit zal bijken wat mijn keuze gaat worden. Op dit moment weet ik het nog niet, maar ik heb het hartstikke naar mijn zin hier, de huidige selectie bestaat uit een hele leuke groep.

Hoe ouder Schot wordt, hoe jonger de aanstormende talenten in de Korfbal League worden. Desgevraagd weet Schot wat de jeugd moet doen om zich staande te houden in het topkorfbal: “Ik heb een tijdje geleden nog tegen Joren van Nieuwenhuijzen gestaan, van Fortuna/Delta Logistiek. Zo’n speler moet gewoon zoveel mogelijk tegen de Marcel Segaars van deze competitie spelen, dan komt-ie er wel. Die jonge gasten moeten kansen krijgen, fouten durven maken en dingen blijven uitproberen op trainen. Toen ik 18 of 19 was speelde ik mijn eerste wedstrijden in de Korfbal League tegen Peter Lageweg en Riko Kruit, ik heb toen niet goed gespeeld, maar wel heel veel geleerd. Dat moet je meenemen, daar word je beter van. Die talenten moeten speeltijd krijgen tegen spelers die ervaring hebben en de uitdaging niet uit de weg gaan, dan redden ze het wel.”

Datum: 13 januari 2017 - 08:45 uur