Jong Oranje rekent af met China

Jong Oranje rekent af met China

Korfbal Challenge

Na het eerste kwart leek een monsterscore in de maak, maar Jong Oranje had het uiteindelijk nog knap lastig met China. De Aziaten, met Ben Crum op de bank, waren met name in het tweede kwart en het begin van het derde kwart, een harde noot om te kraken voor de ploeg van Kees Vlietstra. Uiteindelijk werd er ‘natuurlijk’ wel gewonnen van de Chinezen, met 29-21.

In het eerste van vier kwarten, allen 12.30 minuut durend, walste Nederland over China heen. Mede dankzij een fenomenale Carlo de Vries, hij scoorde vier goals in het eerste kwart, werd het eerste kwart beëindigd met een 8-1 stand. Qua schot was Nederland niet eens zo bijzonder, verre van zelfs, maar er kwamen genoeg kansen voor de Young Tulips om op de doorloop te spelen en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Daarnaast had Nederland een flink reboundoverwicht ten opzichte van de Chinezen, wat zich dus ook uitte in de score. 

Maar in het tweede bleef de marge even groot als aan het einde van het eerste kwart. China begon doelpunten te maken, omdat er nu wél zorgvuldig met de mogelijkheden werd omgegaan. Wat heet, het schotpercentage van China in het tweede kwart zat boven de dertig procent. Bij Nederland was het wederom Carlo de Vries die een hoofdrol opeiste (drie goals), maar ook Nienke Hintzbergen liet zich dit kwart duidelijk zien met vier goals.

Sowieso waren de dames Hintzbergen, Lieneke Pries, Brett Zuijdwegt en Kim Petersen erg belangrijk voor het spel van de brigade van Kees Vlietstra. Ze pakten een karrevracht aan rebounds, wisten steeds de vrijstaande persoon te vinden en stelden de heren dus volop in staat om te scoren. 

Na de ruststand van 18-11 (2e kwart werd 10-10) was China halverwege het derde kwart tot op 20-15 gekomen. Hing er dan toch een stuntje in de lucht? Nee, de Nederlandse heren Van Roekel, De Vries en Visscher brachten het verschil weer op acht waardoor het laatste kwart eigenlijk nog maar een formaliteit was. Desondanks is het bewonderenswaardig dat de Chinezen dit kwart met maar 6-5 verloren.

Daardoor werd het laatste kwart gestart bij 24-16. De koek leek bij iedereen wel een beetje op, en omdat de wedstrijd al lang gespeeld was kon Kees Vlietstra al zijn wissels toepassen. Marjolijn Schenk, Linda van der Zijden en Renee van Ginkel, opgeroepen als vervangster van Anna Kriek, pikten allemaal nog een doelpuntje mee. Een formaliteit, de Young Tulips kunnen zich opmaken voor de finale in hun poule die donderdag om 20.15 gespeeld zal worden.

Datum: 27 december 2016 uur
Door: Redactie Korfbal.nl