Joost Preuninger: 'Ik wil een rode draad in de jeugdopleiding van Fortuna aanbrengen'

Korfbal

Jarenlang was hij - samen met Ard Korporaal - trotse hoofdtrainer van Fortuna/Delta Logistiek 1. Hij haalde Ahoy en boekte andere successen, maar deze zomer was hij voor het eerst echt ‘met vakantie’. Weg is hij niet geweest, want hij werd opnieuw vader, maar hij heeft een zomer niks aan korfbal gedaan en dat is nieuw voor Joost Preuninger.

Visie
Waarom heeft Preuninger deze zomer vrij genomen? Omdat hij met ingang van komend seizoen een nieuwe functie binnen Fortuna gaat bekleden, namelijk die van opleidingscoördinator. “Ik wil visie gaan brengen binnen de vereniging omtrent jeugdopleiding. Hoe kijken we naar korfbal? Hoe willen we dat coaches  kinderen in verschillende leeftijdscategorieën zo goed mogelijk leren korfballen? De eerste en belangrijkste stap is dat ik een bijeenkomst heb met de trainers, om het te hebben over die visie. We moeten met alle trainers ongeveer dezelfde taal gaan spreken. Dit zal gaan gebeuren in een aantal sessies. We gooien geen trainers van de F’jes bij de A-junioren-coaches. We beginnen bij de jongste jeugd, bij alle teams die monokorfbal spelen”, stippelt hij het plan de campagne uit.

Talent in de jeugd
Fortuna brengt al jaren goede spelers naar het hoogste niveau in het korfbal. Het meest recente voorbeeld hiervan is Joren van Nieuwenhuijzen, die afgelopen seizoen doorbrak. Ook Preuningers neefje Daan Preuninger is een mooi voorbeeld van de vruchtbare Delftse jeugdopleiding. Volgens oom Joost Preuninger is dat: “Omdat we het al gewoon heel goed doen. Echter streven we wel naar verbetering, daarom stelt de club nu ook een opleidingscoördinator aan. We zijn al jaren bewust bezig met het neerzetten van een goede opleiding. Helaas hebben ook wij nog moeite met het vinden van voldoende trainers. Spelers die zelf op hoog niveau hebben gekorfbald willen vaak wel een team trainen geven, maar nog niet alle teams worden hierdoor voorzien van een trainer. Ook spelers uit de breedtesport leveren hun bijdrage, maar de laatste jaren heerst bij Fortuna de trend dat er veel ledenverlies optreedt vanaf de B- naar de A-jeugd en vanaf de A-jeugd naar de senioren. Hiermee gaan veel potentiële trainers verloren. Het zou helpen wanneer een vereniging met de omvang van Fortuna een standaardteam heeft in de Korfbal League en een standaardteam in het wedstrijdkorfbal. Hiermee zouden we meer leden behouden voor de KNKV en meer trainers hebben.”

Grotere vijver
Ook grote verenigingen als Fortuna benaderen spelers van buitenaf. “Je hebt een grotere vijver nodig dan alleen je eigen vereniging, om een stabiele jeugd neer te kunnen zetten die in meerdere leeftijdscategorieën kampioen wordt, zoals afgelopen seizoen. Zo simpel is het. Fortuna moet daarin investeren. Een goede jeugd neerzetten, waar spelers uit de omgeving deel van uit willen maken. Daarmee creëer je ook een soort aantrekkingskracht, waardoor spelers als Joren van Nieuwenhuijzen, die overkwam van Achilles, zichzelf melden.”

Goede opbouw
Fortuna heeft in de volle breedte een sterke jeugd staan. Van de F’jes tot de A-junioren, er lopen spelers met veel potentie rond. Hoe verklaart de kersverse opleidingscoördinator dit? “Je moet het per leeftijdscategorie anders aanpakken. Bij de F’jes moet je vooral investeren in trainingen en begeleiding, dan kan er over drie jaar zomaar een hele sterke lichting staan. Daarbij is iedere lichting natuurlijk uniek en je moet beseffen dat je niet elk jaar kampioen kan worden. Je moet iedere situatie eigenlijk op nieuw beoordelen en het belangrijkste is daarbij dat je een goede opbouw hebt. We willen een sterke C2, met veel eerstejaars spelers, met daarboven een goede C1 vol tweedejaars spelers. De spelers van de C2 schuiven het jaar daarop door, zo creëer je continuïteit. Er mogen geen gaten vallen. We hebben nu een welpengroep van zo’n 30 kinderen. Dat zijn zes á zeven hele teams voor de toekomst. Op dit moment heeft Fortuna het denk ik goed voor elkaar. In bijna elke leeftijdscategorie hebben we een tweede team dat goed aansluit op de selectie van het eerste.”

Datum: 2 september 2017 - 16:00 uur
Door: Redactie Korfbal.