Junioren Hoofdklasse kruisfinales: de voorbeschouwing

Hoofdklasse A-jeugd

Bijna de samenstellingen als de play-offs in de zaal, alleen heeft DOS’46 het strijdtoneel betreden ten opzichte van Groen Geel. De Nijeveners mogen het opnemen tegen Oranje Wit, terwijl Fortuna/Delta Logistiek op bezoek gaat bij Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Aantrekkelijke affiches bij de junioren.

Te beginnen met de nieuweling. Alhoewel nieuweling, DOS’46 is absoluut geen onbekende in de kruisfinales en het spelen op het hoogste niveau. Ook dit jaar deed het telkens mee om de strijd voor de eerste twee plekken in de competitie. In de zaal liepen ze het net mis, nadat de laatste twee wedstrijden werden verloren. Dat DOS’46 hier nu wel staat, heeft de ploeg te danken aan de overwinning van Dalto op TOP/SolarCompleet. Een klein gelukje, maar het team laat bij vlagen goed korfbal zien. Het is een hechte selectie, die hard voor elkaar wil werken. Met doelpuntenmakers als Mart Vrielink, Kaj Raterman en Fardau de Boer heeft DOS’46 een lekker aanvalsarsenaal. Diezelfde Raterman scoorde in de B-finale op het veld van 2016 nog tien doelpunten. Onder meer Raterman weet dus hoe het is om te presteren in ‘finales’. Tegenstander Oranje Wit is daar minder bekend mee, hun verhaal is inmiddels bekend; een driejarig plan moest leiden tot een zaal- en/of veldtitel. In de zaal strandde men in de play-offs, nu willen ze zich revancheren en wel een laatste prijs pakken. Dat gaat aan de hand van het sterke, aanvallende herenkwartet. Naar verwachting zal het dus vooral een doelpuntrijke kruisfinale worden. En er komt in ieder geval een nieuwe finalist ten opzichte van de zaal. Wie houdt de spanning het meest in bedwang?

Check hier het interview met Bo Oppe (Oranje Wit)
Check hier het interview met Ramon Karsten (DOS'46)

Wat lekker, een rematch van de finale in de Ziggo Dome. Als deze wedstrijd hetzelfde spelbeeld vertoond als dat duel op 7 april, dan wordt het smullen voor het aanwezige publiek. Beide ploegen lieten zien aan elkaar gewaagd te zijn, Fortuna pakte het landskampioenschap pas na verlenging. Misschien een ‘gestolen’ overwinning, Dalto stond toen vrijwel de hele wedstrijd voor. Een heerlijk motivatie voor de Driebergenaren om de Fortunezen eruit te kegelen. Eenvoudig wordt het niet, maar Dalto is een ploeg in vorm, terwijl Fortuna de afgelopen weken wat wankelde. Was de focus misschien een beetje weg toen de ploeg zich als eerste plaatste voor de kruisfinales? De Delftenaren zullen echter niet te veel terugdenken aan die wedstrijden, zij zullen zich richten op al die gewonnen play-offs en kruisfinales van de laatste jaren. Vorig jaar pakte Fortuna nog de veldtitel en wil deze graag prolongeren. Om eerst langs Dalto te gaan, zal de rebound in ieder geval goed verzorgd moeten zijn. Wattel en Sadon zijn goede reboundkrachten en vooral op het veld profiteert het team daarvan. Door veel te herhalen valt de bal er uiteindelijk wel in. Met de aanvallende veelzijdigheid van Fortuna kunnen de Delftenaren dat bestrijden. Wederom een spannend potje, maar wordt het weer Fortuna of pakt Dalto ze terug?

Check hier het interview met Joost Wattel (Dalto)
Check hier het interview met Tom Snaphaan (Fortuna)

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Datum: 9 juni 2018 - 11:00 uur
Door: Redactie Korfbal.