Junioren Hoofdklasse Round-Up #1: wisselende uitslagen

Junioren Hoofdklasse Round-Up #1: wisselende uitslagen

Hoofdklasse A-jeugd

De eerste speelronde in de Hoofdklasse heeft plaatsgevonden. De regenachtige dag bracht maar weinig voordelen met zich mee. Er werd niet ontkomen aan velden die blank stonden, gladde ballen en natgeregende tenues. Door de regen konden veel ploegen niet het optimale uit hun eerste wedstrijd halen. Toch werden veel duels aardig spannend, en opvallend was dat veel uitploegen wisten te winnen.

Hoofdklasse A:

AVO A1 – DOS’46 A1
In Assen vond de Drentse derby plaats tegen DOS’46. Beide ploegen hebben de ambitie om dit jaar mee te doen boven in het klassement. Voor beide teams was het dus zaak om de eerste wedstrijd te winnen en zo een goede start van het seizoen maken. De confrontatie ging een geruime tijd gelijk op. Doordat de gasten veel kansen nodig hadden om te scoren, gingen zij met een kleine achterstand de rust in. Nadat de bidons aan de kant waren gelegd, begon de derby pas echt. De thuisploeg sloeg een gat van maar liefst zes doelpunten door goals van onder anderen Yorick de Boer en Bas de Haan. Hierdoor leek AVO de punten binnen te slepen. De Nijeveners dachten hier anders over: door uitstekend verdedigend werk en veel achtereenvolgende doelpunten kwam DOS’46 steeds dichterbij. Hoe dichter het einde van de wedstrijd naderde, hoe spannender het werd. Na een onderschepping in de laatste aanval, was de wedstrijd gespeeld. AVO won en hoopt zo te laten zien dat zij ook bovenin het klassement kunnen meedraaien dit seizoen. (Uitslag 22-21)

LDODK/Rinsma Modeplein A1 – DSC A1
Ook in Gorredijk werd het spannend. LDODK is weer terug in de Hoofdklasse op het veld en begon de competitie tegen DSC. De thuisploeg nam de eerste ruime voorsprong, waarna zij lang het initiatief vast konden houden. Na een time-out kwam DSC enigszins terug in de wedstrijd. Toch was het LDODK dat beter bleef presteren. De score van 10-7 bleef een geruime tijd op het scorebord staan. “Dat was het moment geweest, waarop we een gat van vier hadden moeten maken”, analyseerde coach Henk Bijker achteraf. DSC herpakte zich na de eerste helft en nam de voorsprong, die zij niet meer uit handen gaven. De Friezen maakten het nog kort spannend door enkele spelers te wisselen en hun strafworpen te benutten - Anniek Ensing maakte de stand nog gelijk - maar DSC greep elke kans die het kreeg. De Eindhovenaren speelden de wedstrijd slim uit. Het team is trots dat zij met hun jonge ploeg wisten te winnen tegen het fysiek sterkere LDODK. (Uitslag 18-19)

Oranje Wit A1 – AW.DTV A1
De eerste wedstrijd van Oranje Wit vond plaats in Dordrecht. Na het eerste fluitsignaal waren het de Amsterdammers die direct de voorsprong pakten. AW.DTV kon deze voorsprong echter niet vasthouden. Nog voordat de eerste helft was afgelopen, wist Oranje Wit een voorsprong te pakken, waarna het vlak voor rust gelijk werd (8-8). Ook de tweede helft gingen beide ploegen gelijk op. Af en toe had de thuisploeg kans om uit te lopen op AW.DTV, maar de ballen vielen er niet in. Demi van Dijk en Mees Oppe kwamen beiden vier keer tot scoren voor de Dordtenaren, maar het waren de gasten die aan het langste eind trokken. Zij namen de twee punten mee naar Amsterdam. (Uitslag 13-15)

Nieuwerkerk A1 – PKC/SWKGroep A1
Bij Nieuwerkerk speelde het weer een grote rol tijdens de wedstrijd: er stond een grote hoeveelheid water op het veld. De thuisploeg begon met drie debutanten in de basis, één daarvan was Birgit Mol. Vorig jaar speelde zij nog bij korfbalvereniging N.I.O. en nu maakte zij het de dames van PKC lastig en kreeg zij veel strafworpen mee. Het waren echter de gasten die zich als sterkere ploeg ontpopten: verdedigend hield het team het goed dicht en gaf het maar weinig ruimte weg. Het afmaken van de kansen bleef echter moeilijk, schieten werd steeds lastiger doordat de regen met bakken uit de hemel kwam. De voorsprong die PKC had, gaven de Papendrechters niet meer uit handen. Het was wederom een uitploeg die de eerste punten verzilverde. (Uitslag 8-15)

Stand in Hoofdklasse A:

  W P
1. PKC 1 2
1. AW.DTV 1 2
1. AVO 1 2
1. DSC 1 2
2. DOS'46 1 0
2. LDODK 1 0
2. Oranje Wit 1 0
2. Nieuwerkerk 1 0


Hoofdklasse B:

TOP/SolarCompleet A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
In Sassenheim verwelkomde TOP de ploeg uit Delft. Op papier leek Fortuna hier de gevaarlijkste ploeg. Het team met zes jeugdinternationals pakte echter niet de voorsprong, het was de thuisploeg die het beste uit de startblokken kwam. Fortuna bleef bij, maar liep achter de feiten aan. De ploeg kreeg maar weinig grip op het tactische spel onder de korf bij TOP. Ook in de tweede helft ging het erg gelijk op. Coach Cindy van Eijk wisselde speelsters Resy Weijts en Annick Post van vak voor meer variatie bij de gastploeg. Het was een keuze die het hele spel veranderde, Post schoot direct twee ballen binnen. Ook wissel Sven Golz bracht bij Fortuna meer rust in zijn vak. Het dieptepunt voor TOP was het geblesseerd uitvallen van Stan Olsthoorn. Fortuna kon zich nog verder losmaken van de thuisploeg en vijf minuten voor tijd was het Jimmy Swikker die het beslissende gat sloeg. (Uitslag 14-18)

Sporting Delta A1 – KZ/Thermo4U A1
Hoewel het tijdens de andere wedstrijden regende, was het in Dordrecht droog. Sporting Delta begon op het thuisterrein aan haar debuut op het hoogste niveau. Voor de spelers was het nog even inkomen, maar na een kleine achterstand pakte het team de draad op. Bij de thuisploeg waren rebounders Kayleigh Schoenaker en Douwe van Chastelet belangrijk voor het spel. Zij zorgden ervoor dat 'Delta' lange aanvallen kon draaien, de withemden konden hun kansen echter niet omzetten in doelpunten. Het was duidelijk dat het afrondingspercentage aan de kant van Koog Zaandijk hoger lag. Voor de rust hadden de gasten al een groot gat geslagen, een voorsprong die de ploeg niet meer weg zou geven. Echt spannend werd het niet voor de ploeg uit Koog aan de Zaan die de punten mee naar huis nam. (Uitslag 12-26)

Tempo A1 – KCC A1
Voor KV Tempo was het ook nieuw om in de Hoofdklasse te mogen spelen. Met veel nieuwe spelers begonnen beide ploegen aan de wedstrijd. Dat Tempo debuteerde viel nauwelijks op, Sam Hagen zette zijn ploeg in de eerste aanval direct op voorsprong. Vlak daarna verscheen ook de 2-0 op het scorebord. De rest van de eerste helft was het stuivertje wisselen. In het tweede bedrijf veranderde het spelbeeld. De achterstand waar Tempo vlak voor rust tegenaan keek werd ongedaan gemaakt, mede door doelpunten van Noah Kuiper en Emiel Poelmans. Het rendement van KCC zakte en er brak een doelpuntloze fase in de wedstrijd aan. In de slotfase van het duel werd nog spannend, beide ploegen kwamen nog tot scoren en besloten de wedstrijd met een gelijkspel. (Uitslag 11-11)

DVO/Accountor A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
In Bennekom kwam het ook met bakken uit de hemel. Dalto ging beter om met de weersomstandigheden en hierdoor begonnen de geel-zwarten ook beter aan het duel. Zij toonden meer initiatief in de eerste helft en wisten vaker tot scoren te komen. Met een 0-4 voorsprong had de ploeg nog weinig te vrezen, maar de doelpunten waren duur in de eerste helft. DVO had in de dertig minuten slechts drie keer de korf gevonden (3-6). Na rust kwamen de groen-witten beter uit de kleedkamer. De ploeg leverde meer energie en de doorgevoerde wissels brachten het gewenste resultaat. DVO had nog gelijk kunnen komen toen het een strafworp kreeg, maar deze kans bleef onbenut en Dalto deed er daarna een schepje bovenop. Casper Zoontjes maakte nog een aantal goals en sleepte zo de winst binnen voor de Driebergenaren. (Uitslag 9-11)

Stand in Hoofdklasse B:

  W P
1. KZ 1 2
1. Fortuna 1 2
1. Dalto 1 2
2. KCC 1 1
2. Tempo 1 1
3. DVO 1 0
3. TOP 1 0
3. Sporting Delta 1 0


Datum: 10 september 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl