Junioren Hoofdklasse Round-Up: #11

Junioren Hoofdklasse Round-Up: #11

Hoofdklasse A-jeugd

Het was een weekend van inlopen en uitlopen, aan het doelsaldo werken en werd er voorzichtig naar het onderling resultaat gekeken. De play-off strijd nadert haar climax; in Hoofdklasse A zijn er nog vier ploegen in de race voor twee tickets, in Hoofdklasse B is het een driestrijd. Ook is de eerste degradant bekend: Oranje Wit speelt volgend jaar in de Overgangsklasse.

Hoofdklasse A

DSC A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
Voor de tweede keer streed Fortuna voor de laatste kans. Eerst werd TOP verslagen, maar ook DSC verslikte zich in de formatie uit Delft. Hoogstaand was de wedstrijd zeker niet, spannend was het wel. De eerste helft ging gelijk op en eindigde ook in een gelijke ruststand. Zonder Fabienne van Erk (zware enkelblessure), schoof Fortuna wat met de dames en dat pakte in de tweede helft goed uit. Jeugdinternational Jill Heijink schoot haar eerste bal direct raak, Alicia Schravendijk pakte haar verdedigende taken goed op. DSC nam echter het initiatief en wist zelfs een gaatje van drie te slaan. Juist op het moment dat de Eindhovenaren hun voorsprong zagen slinken, viel Anne van Kemenade uit met een kuitblessure. Het moment voor Fortuna om de koppen bij elkaar te steken. Een doorloopbal van Annick Post en een schot van Heijink kwam Fortuna op 13-15. Voor een beter onderling resultaat niet voldoende, maar Fortuna zal blij zijn dat het weer volledig terug is in de strijd om de play-offs. DSC kan zich geen fout meer veroorloven. (Uitslag: 13-15)

HKV/Ons Eibernest A1 – TOP/SolarCompleet A1
Spannend was het natuurlijk nooit in Den Haag; al snel stond koploper TOP met 3-9 voor en met een run van 0-10 werd de ruststand bepaald op 3-19. In de tweede helft gingen de Sassemers lekker door, totdat de teller stopte bij 34. Een goede wedstrijd van TOP, dat constant hoog niveau haalde en geconcentreerd bleef spelen. Ze staan weer twee punten los van de nummer twee. (Uitslag: 6-34)

Achilles A1 – Groen Geel A1
Na een sterke opening van de uitstekend spelende Noah de Jong (eerste drie schoten waren raak), kwam Achilles toch 3-4 achter. Dit zou echter ook hun enige achterstand zijn in de gehele wedstrijd. Vervolgens liep de ploeg uit naar een 12-5 voorsprong en was het beslissende gat eigenlijk al geslagen. Het tegen degradatie strijdende Groen Geel – dat Sascha Horak terughaalde uit de selectie – kwam er niet aan te pas, omdat Achilles (met name Selene van Ee en Marlou de Reu) Groen Gele dameskwartet goed in bedwang wist te houden. Met de 14-11 en 16-13 in het tweede bedrijf werd het verschil nooit kleiner dan drie doelpunten. Bij 20-14 was de wedstrijd klaar en dat speelde Achilles uit tot 26-19. Groen Geel in de problemen, Achilles lijkt zich met deze overwinning veilig te hebben gespeeld.

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. TOP A1 11 19
2. DSC A1 11 17
3. Fortuna A1 11 16
4. KCC A1 10 14
5. Achilles A1 11 10
6. DeetosSnel A1 10 4
6. Groen Geel A1 10 4
8. HKV/Ons Eibernest A1 10 0

Hoofdklasse B

DOS’46 A1 – DVO/Accountor A1
De topper van de Hoofdklasse B, de nummer één versus de nummer twee. Via een aantal doorbraken en slordig spel van de Bennekommers kwam DOS’46 snel op een 6-3 voorsprong. Een time-out en vier doelpunten later had DVO echter alweer de voorsprong te pakken: 6-7. Tot aan de rust (11-11) ging het gelijk op, maar na een 14-12 tussenstand in de tweede helft, nam DVO het voortouw. Stefan Herikhuizen werd erin gebracht en mede door twee doelpunten van hem en de belangrijke afstandsschoten van Bastian van Essen de gasten op zes verschil, 14-20. In de laatste drie minuten scoorde DOS’46 nog drie keer, waardoor zij er een beter onderling resultaat op na houden. Het is echter wel een voorzichtige waarschuwing voor DOS’46. De ploeg scoorde veel en leek onverslaanbaar, maar zal zich richting de play-offs moeten gaan herpakken. (Uitslag: 19-23)

Unitas/Perspectief A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
Na een teleurstellend resultaat tegem SKF (24-23 verlies, red.) revancheerde Dalto zich tegen Unitas. Vrij snel stond het al 0-4 en 3-10, dat werd 8-17 bij rust. Verdedigend gaf het team uit Driebergen veel pressie en de Harderwijkers hadden daar moeite mee. Unitas wisselde tactisch door, maar kon de wedstrijd niet kantelen. Zo boekt Dalto toch een lekkere overwinning, werkt het aan het doelsaldo en krikt men het vertrouwen weer op. Puntverlies tegen SKF en AVO kan Dalto de kop gaan kosten in deze bloedstollende play-offrace. Maar de ploeg mag het nu gaan laten zien, achtereenvolgend tegen DVO en DOS’46. (Uitslag: 18-30)

Oranje Wit A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
Voor beide ploegen is de competitie klaar. Oranje Wit moet een jaar na het behalen van de play-offs genoegen nemen met degradatie, LDODK kwam deze competitie te laat op gang om mee te strijden voor de top twee. De Friezen kwamen geen moment in gevaar tegen Oranje Wit. Tot de 3-3 kon de thuisploeg bijblijven, maar via 5-6 liep LDODK uit naar 5-14 met rust. De tweede helft korfbalden ze de wedstrijd vakkundig uit, in een verder weinig sprankelende wedstrijd. (Uitslag: 15-27)

SKF A1 – AVO A1
Ook in Veenendaal was het niet sprankelend. SKF startte wel beter en kwam vroeg op 6-2. Na tien minuten kwam ook AVO beter in de wedstrijd, waardoor de Assenaren konden aansluiten. Ze gingen er zelfs overheen; AVO groeide in de wedstrijd en SKF juist niet. In de tweede helft koos de thuisploeg ervoor om achter te verdedigen, maar door vechtlust, ervaring, ervaring en individuele  kwaliteiten kon AVO de wedstrijd de laatste tien minuten naar zich toe trekken. Door de winst van DVO lijkt de kans klijn dat AVO nog de play-offs kan halen, maar de hoop is nog niet vervlogen. (Uitslag: 19-22)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DOS'46 A1 11 18
2. DVO A1 11 16
3. Dalto A1 11 15
4. AVO A1 11 13
5. LDODK A1 11 12
6. SKF A1 11 9
7. Unitas A1 11 5
8. Oranje Wit A1 11 0
Datum: 5 maart 2019 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.