Junioren Hoofdklasse Round-Up: #5

Junioren Hoofdklasse Round-Up: #5

Hoofdklasse A-jeugd

Wederom een fijne speelronde voor de junioren, waarin twee absolute krakers werden beslist in de laatste minuten. TOP en DVO voeren de ranglijsten aan, maar de resultaten uit deze speelronde alleen al laten zien dat het ongemeen spannend is in de beide Hoofdklassen.

Hoofdklasse A

TOP/SolarCompleet A1 – DSC A1
Het enige duel van deze speelronde die werd afgewerkt voor het kerstreces. Maar wat voor een duel; het werd een heerlijke wedstrijd tussen twee topploegen. Hoewel de wedstrijd gelijkop ging, had DSC het initiatief tot de 6-6, daarna nam TOP de regie over (15-12 rust). De Eindhovenaren kwamen terug tot 16-16 onder aanvoering van een sterke Anne van Kemenade en het werd stuivertje wisselen – soms gepaard met een lange doelpuntendroogte – tot aan de 21-21. Vervolgens wist TOP een heel belangrijk gaatje van twee te slaan en op 25-24 viel de uiteindelijke beslissing door een indirect genomen vrije bal uit handen van ingevallen B1-speelster Sanne Pijpers. Het werd nog wel 26-25 door Tycho Brink, maar de punten bleven in Sassenheim in wat een mooi schouwspel moet zijn geweest voor de neutrale kijkers. Een mooie, volwassen wedstrijd. (Uitslag: 26-25)

DeetosSnel A1 – Achilles A1
De goede lijn die Achilles vorig jaar inzette, zetten ze in het nieuwe jaar door. De eerste helft was Achilles, ondanks het missen van drie basiskrachten, de bovenliggende partij tegen DeetosSnel en stond het 7-10 bij rust. De Dordtenaren kwamen sterker uit de kleedkamer en kantelden de wedstrijd; bij 15-14 pakten zij zelfs hun eerste voorsprong. Het werd een zenuwslopende slotfase waarin Achilles het initiatief toonde door telkens op voorsprong te komen. De stand bleef daardoor steken op 20-21 en gaat de ploeg uit Den Haag er met de volle buit vandoor. Voor DeetosSnel had er meer ingezeten. (Uitslag: 20-21)

Groen Geel A1 – KCC/SO natural A1
Voor Groen Geel wil het nog niet allemaal lukken dit seizoen en deze wedstrijd tegen KCC typeerde dat een beetje. In de eerste helft konden de Wormernezen lang mee, maar op 9-12 kon KCC het eerste gaatje slaan. Het team uit Capelle aan den IJssel breidde de voorsprong nog wat uit voor rust, waardoor beide ploegen de kleedkamers opzochten bij 13-18. In de tweede helft was het verzet van Groen Geel gebroken, KCC liep met een uitblinkende Quinten van Dieren uit naar een voorsprong van tien punten verschil. Waar de spanning van de wedstrijd weg was, werden er nog wel veel mooie acties en doelpunten gemaakt aan beide kanten. (Uitslag: 26-32)

Fortuna/Delta Logistiek A1 – HKV/Ons Eibernest A1
Spanning was er ook niet in Delft. Fortuna begon echter niet goed. De beginfase verliep stroef omdat de thuisploeg moeite had om de juiste kansen te selecteren en af te ronden. Het was een klein minpuntje op een verder uitstekende overwinning. De eerste helft incasseerde Fortuna slechts een tegendoelpunt (rust 15-1), HKV/Ons Eibernest kwam er gewoonweg niet aan te pas. Ook in de tweede helft speelden de Eibers slechts een schamele bijrol, Fortuna boekt een grote overwinning. (Uitslag: 33-6)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. KCC A1 5 9
1. TOP A1 5 9
3. DSC A1 5 7
4. Fortuna A1 5 6
5. Achilles A1 5 5
6. DeetosSnel A1 5 2
6. Groen Geel A1 5 2
7. HKV/Ons Eibernest A1 5 0

Hoofdklasse B

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – DOS’46 A1
Net als in de Hoofdklasse A ook hier een absolute kraker. Een leuke pot om naar te kijken, met een wisselend wedstrijdverloop. Dalto kwam 3-1 voor, omdat DOS’46 er zeker zeven minuten voor nodig had om op het scorebord te komen. Vanaf de 4-4 ging het gelijkop tot 10-10 en daarna sloeg DOS’46 een klein gaatje naar 13-15 bij rust. In de tweede helft dichtte de thuisploeg het gat al snel en nam dan ook weer het initiatief met de 16-15 en 18-17. Dalto leek wel echt in de problemen te komen toen de gasten uit Nijeveen een 21-24 voorsprong pakten met nog zo’n acht minuten te spelen. Men dook de time-out in en kwam er goed uit, want vier minuten later stond het alweer 25-25. De winst kon bij 26-26 nog altijd twee kanten op en DOS’46 hoopte op een strafworp toen Lynn Bijkerk haar actie naar binnen maakte, de scheids wuifde het weg en bij Dalto viel hij wel: Mirta Anbeek bezorgde met een doorloopbal haar team de overwinning. (Uitslag: 27-26)

DVO/Accountor A1 – Unitas/Perspectief A1
Met het verlies van DOS’46 kon DVO de enige ongeslagen ploeg blijven in deze Hoofdklasse. Uiteindelijk had DVO ook weinig moeite met de gasten, in de eerste helft liepen ze al uit naar een voorsprong van vier verschil. Er werd met 12-9 gerust en plots kwam Unitas terug in de wedstrijd in het tweede bedrijf. Een rommelige fase aan de kant bij DVO zorgde ervoor dat Harderwijkers langszij kwamen bij 13-13, met name door een scherp schietende Leroy Meyners en sterk reboundende Ilse Wiegersma. DVO herstelde zich echter ruim op tijd en zette even aan naar 18-14 en liep vervolgens uit naar 27-19. Een prima overwinning voor DVO, dat nu alleen bovenaan staat. (Uitslag: 27-19)

AVO A1 – Oranje Wit A1
De Asser ploeg heeft de smaak helemaal te pakken; de laatste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen. AVO startte sterk; vooral de rebound stond goed en zo kon men direct een voorsprong van 5-1 opbouwen. De Dordtenaren streden hard, maar het grootste euvel blijft de afronding. Vrije doorloopballen werden niet gescoord en in totaal werden er weer vijf stippen gemist, niet de eerste keer dit seizoen. Zo kwam AVO tot een 15-10 voorsprong bij rust en dat verschil zou in de tweede helft alleen maar groter worden. Familie De Boer was vooral trefzeker met gezamenlijk twaalf doelpunten, waarvan zes voor Yorick en zes voor zus Celine. AVO doet daarmee goede zaken, Oranje Wit zal toch ergens de punten vandaan moeten halen. (Uitslag: 29-16)

LDODK/Rinsma Modeplein A1 – SKF A1
Met twee kersverse internationals (Ran Faber en Charlotte de Jong) wist LDODK dan eindelijk een overwinning te boeken in de Hoofdklasse. Ze hikten er al een tijdje tegenaan, maar de Friezen begonnen scherp tegen SKF. Door een sterke openingsfase – met een belangrijke Esmee van Veen – kon LDODK via een snelle 3-0 met een goed gevoel de kleedkamer in bij 12-7. De ploeg uit Veenendaal had zich voorgenomen om er een spannende tweede helft van te maken en kwam ook direct op 12-9, maar die bliksemstart schudde LDODK enkel wakker: ze liepen uit naar een uitslag van 26-14. Alain ter Horst werd topscorer aan de kant van SKF met vijf doelpunten, Ran Faber bekroonde een goede wedstrijd met zeven doelpunten. (Uitslag: 26-14)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DVO A1 5 10
2. DALTO A1 5 8
2. DOS'46 A1 5 8
3. AVO A1 5 6
4. SKF A1 5 4
5. LDODK A1 5 2
5. Unitas A1 5 2
6. Oranje Wit A1 5 0
Datum: 15 januari 2019 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl