Junioren Hoofdklasse Round-Up #5: Veranderingen in het klassement

Junioren Hoofdklasse Round-Up #5: Veranderingen in het klassement

Hoofdklasse A-jeugd

AVO A1 raakte de ongeslagen status - en daarmee de koppositie - in de Hoofdklasse A kwijt. In de Hoofdklasse B staan Fortuna/Delta Logistiek A1 en KZ/Thermo4U A1 na vijf speelronden nog altijd gedeeld op de eerste plaats. Komend weekend spelen deze twee ploegen tegen elkaar.

Hoofdklasse A:

AVO A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
De ploeg uit Assen was tot deze wedstrijd nog ongeslagen, maar LDODK A1 heeft daar verandering in gebracht. Ferdi Bouwman (AVO) zei: “We kunnen wel stellen dat het een zeer matige wedstrijd was vanuit onze kant waarin we absoluut niet ons niveau haalde.” In de eerste tien minuten van de wedstrijd had AVO nog niks te vrezen en gingen de ploegen gelijk op. De thuisploeg had veel potentie, maar kwam niet los van LDODK. Waar het bij AVO aan afronding ontbrak, vielen de goals bij de Friezen wel. Zij pakten vlak voor rust een voorsprong van zes doelpunten. In de tweede helft waren beide pleogen gelijk aan elkaar en bleef het verschil van zes punten in stand. Door het gebrek aan afmaken van de kansen in de eerste helft heeft AVO de wedstrijd verloren. Bouwman vervolgt: “Natuurlijk balen we ervan dat we niet meer bovenaan staan, maar we draaien nog steeds bovenin mee en zijn vastberaden daar te blijven.” (Uitslag 14-20)

DOS’46 A1 – Nieuwerkerk A1
In het eerste kwart gaven beide ploegen elkaar in Nijeveen weinig ruimte. Coach Gerwin Bos van DOS’46: “De doelpunten vielen als rijpe appelen.” Al snel stond het dan ook al 7-7 gelijk. Vanaf dat moment hield de verdediging van de thuisploeg het steeds beter dicht en ook aanvallend schakelde DOS'46 een tandje bij. Er ontstond een verschil van drie goals in het voordeel van de Nijeveners. Nieuwerkerk bleef gevaarlijk en hield veel druk naar binnen. Op werklust en inzet kon de ploeg tot aan de rust behoorlijk meeschieten met DOS'46. Na rust kwam DOS’46 los en werden er meer kansen benut. Het rendement van met name de dames was erg hoog. Zo maakte DOS'46 definitief het verschil en werd de wedstrijd met ruime cijfers gewonnen. “We zijn nog steeds groeiende en iedere week worden we beter”, vulde een tevreden Bos aan. (Uitslag 28-17)

Oranje Wit (D) A1 – DSC A1
Oranje Wit en DSC zijn onbekenden van elkaar: vorig seizoen ontmoetten beide ploegen elkaar ook meermaals. Op basis van die ervaring wist DCS dat het fel aan de wedstrijd moest beginnen en dat deden de Eindhovenaren. Iedereen aan de kant van de gasten pakte zijn of haar kansen en wist deze te verzilveren. Oranje Wit haakte nog even aan met drie achtereenvolgende goals, maar na de time-out aan de kant van DSC was de winst al binnen voor de bezoekers. Oranje Wit kwam volgens coach Monique Oppe fysiek en mentaal te kort. DSC gaf haar reserves speelminuten en deze wissels kwamen ook allemaal tot scoren. De ploeg staat nu door de eigen winst en het verlies van concurrent AVO, aan kop in de Hoofdklasse A. “We proberen dit vast te kunnen houden richting het zaalseizoen”, aldus Dana Vos (DSC). (Uitslag 17-28)

AW.DTV A1 – PKC/SWKGroep A1
In Amsterdam verwelkomde AW.DTV de ploeg uit Papendrecht. De ploegen stonden in het klassement op slechts één punt verschil. Dat de teams aan elkaar gewaagd waren, bleek al snel. Het was een zeer gelijk opgaande wedstrijd. Er werd echter niet veel gescoord, dit kwam omdat beide ploegen verdedigend erg sterk waren. Zo had Sem de Wind aan de kant van de thuisploeg veel rebounds en was hij goed voor meerdere doelpunten. PKC zat telkens aan de goede kant van de score en wist eventjes de voorsprong te pakken, maar drie gemiste stippen voor de gasten werd ze fataal. AW.DTV kon zich terug knokken in de wedstrijd en kwam op een 11-10 voorsprong. Jesper Vinken redde PKC in de laatste minuut van het verlies, en scoorde de gelijkmaker. “Gelet op het wedstrijdbeeld is het een verdiend gelijkspel”, meende AW.DTV-coach Jim Snel. (Uitslag 11-11)

Stand in Hoofdklasse A:

  W P
1. DSC A1 5 8
2. AVO A1 5 7
3. DOS'46 A1 5 6
3. LDODK A1 5 6
3. PKC A1 5 6
4. AW.DTV A1 5 5
5. Oranje Wit A1 5 2
6. Nieuwerkerk A1 5 0

 

Programma:

DSC A1 - PKC A1
Nieuwerkerk A1 - LDODK A1
Oranje Wit A1 - AVO A1
DOS'46 A1 - AW.DTV A1

 

Hoofdklasse B:

KZ/Thermo4U A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
De thuisploeg stond nog steeds boven aan het klassement en niet voor niets, zo bleek al snel. De ploeg kwam namelijk op een 4-0 voorsprong. KZ had echter toch wat moeite om de scherpte te behouden, waardoor zij niet meer dan vier doelpunten los kwam in deze eerste fase van de wedstrijd. Door een schot van dichtbij van Joël Klok en een strafworp van Mirte Anbeek kwam Dalto weer dichterbij. De ploegen gingen naar de kleedkamers met de stand van 11-7 op het scorebord. Na de rust was het KZ dat het best uit de startblokken kwam. Het thuisteam maakte haar kansen af en was verdedigend sterk, waardoor zij de wedstrijd uiteindelijk won. “Ik denk dat wij het heel goed gedaan hebben tegen een ploeg als KZ. We mogen tevreden zijn met bepaalde fases uit de wedstrijd en moeten hiervan leren”, aldus Rick Memelink, coach van Dalto. Aanstaande zaterdag zullen de nummers één in de Hoofdklasse B – KZ en Fortuna – het tegen elkaar opnemen. (Uitslag 25-18)

Fortuna/Delta Logistiek A1 – DVO/Accountor A1
Die andere nummer één, Fortuna, mocht thuis aantreden tegen DVO. De thuisploeg startte zonder Annick Post, haar plek werd opgevuld door Pien van der Kooij. In de eerste helft waren de ploegen erg aan elkaar gewaagd en was het stuivertje wisselen. Vlak voor de rustsignaal klok, wisten de gasten een voorsprong van één doelpunt te pakken. Na rust had DVO het initiatief, maar nadat de Bennekommers uitgelopen waren, kwam Fortuna terug in de Wedstrijd. Hoewel Post eigenlijk niet haar eigen wedstrijd zou spelen (zij zou invallen bij de selectie) besloten Jeroen Preuninger en Cindy van Eijk toch om haar in te brengen. Er werden wat spelers gewisseld van vak en hierdoor kwam de thuisploeg beter tot haar recht. Kay van Vliet en Krijn van het Kaar vochten samen mooie duels uit. Uiteindelijk gaf Fortuna de voorsprong niet meer uit handen en leverde volgens van Eijk een erg goede prestatie. Het team staat nog steeds gedeeld eerste, samen met KZ. (Uitslag 19-13)

TOP/SolarCompleet A1 – Tempo A1
Top en Tempo hadden tot nu toe allebei één punt behaald uit de vier wedstrijden. De belangen waren voor beide ploegen dan ook erg groot. TOP ging in op eigen veld goed van start en pakte een eerste voorsprong. De bezoekers bleven goed meeschieten en liepen vlak voor rust nog over TOP heen. Nadat het duel hervat was, bracht Emiel Poelmans de stand naar 7-9. De thuisploeg liet het hoofd niet hangen en nam het initiatief weer over, waardoor het team met 13-11 voor kwam te staan door treffers van Joost Rooseboom. Geen van beide ploegen kon echter uitlopen, ook nu kwam Tempo weer op gelijke hoogte, door doelpunten van Noah Kuiper en Sam Hagen. Pas in de eindfase werd duidelijk dat de gasten aan het langste eind zouden trekken. Zij hadden lange aanvallen en maakte hun doelpunten af. Zo pakte Tempo zeer belangrijke punten tegen de zaalkampioen van 2019. (Uitslag 14-16)

Sporting Delta A1 – KCC A1
Ook Sporting Delta en KCC stonden dicht op elkaar in het klassement en beide ploegen kunnen nog alle kanten op. “Het was een wedstrijd die vooraf niet te voorspellen was”, zei Steven van Raffen, coach van Sporting Delta. De ploeg van Van Raffen en Michael Dissel begon fel aan de wedstrijd met een 3-0 voorsprong. Hoewel het goed leek te gaan voor de ploeg nam KCC het initiatief over. De wedstrijd kantelde, de gasten werden beter in de afronding en zo kwam de ploeg uit Capelle aan den IJssel op een voorsprong van drie punten. Na rust kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd en werd het stuivertje wisselen, waarbij KCC aan de goede kant van de score zat. “De spanning maakte deze wedstrijd leuk om te zien voor de neutrale toeschouwer”,  vond KCC-coach Niels Molendijk. KCC bleef anticiperen op de omstandigheden en sleepte de winst binnen. “Wij hebben niet kunnen doorgroeien en doorschakelen in de wedstrijd, wat wel nodig was om te winnen”, aldus verliezend coach Van Raffen. (Uitslag 16-18)

Stand in Hoofdklasse B:

  W P
1. KZ A1  5 10
1. Fortuna A1 5 10
2. Dalto A1 5 5
2. KCC A1 5 5
3. DVO A1 5 4
4. Tempo A1 5 3
5. Sporting Delta A1 5 2
6. TOP A1 5 1

 

Programma:

Fortuna A1 - KZ A1
Sporting Delta A1 - TOP A1
KCC A1 - Dalto A1
DVO A1 - Tempo A1

 

 

Datum: 8 oktober 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl