Junioren Hoofdklasse Round-Up #6: Weinig spanning

Junioren Hoofdklasse Round-Up #6: Weinig spanning

Hoofdklasse A-jeugd

Na zes wedstrijden kunnen er voorzichtig conclusies worden getrokken. De voorspelde spannende wedstrijd tussen Fortuna en KZ was nauwelijks spannend te noemen. KZ boekte een ruime overwinning, met dubbele cijfers.

Hoofdklasse A:

DSC A1 – PKC/SWKGroep A1
Van begin tot einde was het in Eindhoven een gelijk opgaande wedstrijd. Beide ploegen gingen sterk verdedigend van start en waren erg aan elkaar gewaagd. Waar DSC op voorsprong kwam, maakte PKC de stand weer gelijk. Aan de kant van de thuisploeg werden de kansen goed benut en kon de ploeg met twee punten in haar voordeel gaan rusten. In de tweede helft kon het team echter de voorsprong niet behouden. “We waren ongelukkig in de keuzes die we maakte en hadden slechts één-schotsaanvallen”, analyseerde DSC-coach Dana Vos. Vanaf dat moment was het PKC die beter speelde. De Papendrechters konden de speerpunten van hun tegenstander uitschakelen, maar vergaten DSC ‘pijn’ te doen, aldus Jeroen Euser (PKC). Zodoende bleef de wedstrijd onbeslist. Door dit gelijkspel verliest DSC het verschil met AVO. DSC en de AVO staan gedeeld eerste, met beide negen punten uit zes wedstrijden. (Uitslag 10-10)

Oranje Wit (D) A1 – AVO A1
“Na de tegenvallende prestaties van vorige week wisten wij dat de op papier ‘mindere’ tegenstanders op het programma stonden. We spelen echter Hoofdklasse wat betekent dat geen enkele ploeg onderschat moet worden en zo ook Oranje Wit niet”, vertelde Ferdi Bouwman (AVO). Beide ploegen kampten met wat blessuregevallen. Bij Oranje Wit werd Tim Groeneweg vervangen door Milan Verhoeven uit de B1. Ondanks de verandering aan de kant van de thuisploeg zat het team er verdedigend goed op, waardoor AVO moeite had om uit te lopen. Vlak voor rust kon er pas echt een gat geslagen worden. De Assenaren konden in de tweede helft een hoger tempo spelen, waardoor het verschil met hun tegenstanders steeds groter werd en de ploeg zo de wedstrijd kon uitspelen. “Het was geen enerverende wedstrijd, maar één waarin we gedaan hebben wat moest. Met voor ons de mazzel dat DSC - PKC gelijk is geworden, staan we na de tegenvaller van vorige week weer bovenaan. We houden ons hoofd koel, proberen elke wedstrijd te winnen en hopelijk staan we voor de zaal nog steeds bovenaan”, aldus Bouwman. (Uitslag 11-19)

DOS’46 A1 – AW.DTV A1
Met één punt verschil stond DOS’46 boven de Amsterdammers. Voor de thuisploeg begon de wedstrijd stug: na een kwart stond het 6-6, waarbij AW.DTV telkens de stand gelijk trok. Mede door de vier doelpunten van Sophie Bouquet. De ploeg uit Nijeveen ging beter aanvallen. Onder leiding van de zuiver schietende Jorne van de Zee, kon de ploeg uitlopen naar een 11-8 ruststand. Tot de stand van 15-12 kon AW.DTV het nog bijhouden. “Hierna werd het krachtsverschil geuit in de stand”, zei Steffen Pang (AW.DTV). Het verschil werd zes doelpunten en de thuisploeg kon de wedstrijd rustig uitspelen. De punten blijven in Nijeveen en de ploeg staat nu gezamenlijk met LDODK op de tweede positie. (Uitslag 24-17)

Nieuwerkerk A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
Onder druilerige omstandigheden ging in Nieuwerkerk aan den IJssel de wedstrijd van start. LDODK kwam moeilijk op gang, terwijl de thuisploeg al snel drie goals maakte. “Wij hebben echt strijd geleverd en waren de eerste helft de betere ploeg”, zei Frank Mommers (Nieuwerkerk). De ploeg van Henk Bijker en André Zwart wist de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen en kwam daarna zelf drie punten voor te staan. Via de scores van 3-0, 3-6 en 6-6 stonden de ploegen voor het rustsignaal weer op gelijke hoogte (9-9). Na de rust duurde het lang voordat de eerste goal viel. Na acht minuten was het Nieuwerkerk dat als eerste de korf vond. LDODK volgde met de gelijkmaker, maar hierna lag het initiatief bij de Friezen. Ze wisten zo te verdedigen dat Nieuwerkerk niet meer tot scoren kon komen. “Het verzet van Nieuwerkerk was gebroken”, aldus Bijker (LDODK). (Uitslag 11-17)

Tussenstand Hoofdklasse A:

  W P
1. AVO A1 6 9
1. DSC A1 6 9
2. DOS'46 A1 6 8
2. LDODK A1 6 8
3. PKC A1 6 7
4. AW.DTV A1 6 5
5. Oranje Wit A1 6 2
6. Nieuwerkerk A1 6 0


Programma:

LDODK A1 - Oranje Wit A1
PKC A1 - DOS'46 A1
AW.DTV A1 - DSC A1
AVO A1 - Nieuwerkerk A1


Hoofdklasse B:

Fortuna/Delta Logistiek A1 – KZ/Thermo4U A1
Misschien was dit wel de belangrijkste wedstrijd in de poule, de koplopers tegen elkaar. Hoewel dit op papier gewaagde tegenstanders leken waren het de ‘Koogers’ die het initiatief namen. De gasten kwamen in de eerste helft al 0-5 voor te staan en Fortuna moest in de achtervolging. Even leek het erop dat de thuisploeg zonder goals de kleedkamers moesten opzoeken, maar dit beeld veranderde in de laatste minuten van de eerste helft. Hoewel Fortuna moeite had met zowel de verdedigende als de aanvallende druk van haar tegenstanders, lukte het de ploeg om de wedstrijd even onder controle te krijgen, vlak voor rust: 3-6. Na rust maakte Koog Zaandijk een run van zeven doelpunten en wist het de tegengoals op één goal te houden. “Het was echt een teamprestatie”, vertelde coach Dion Witsmeer (KZ). Voor zijn ploeg viel Jelle Ekkes nog in, hij pikte direct een goaltje mee. Met een goed gevoel ging KZ weer terug naar Koog aan de Zaan, terwijl Fortuna verslagen achterbleef. “We hebben een wedstrijd gespeeld waarin niemand bij ons echt een voldoende heeft gehaald”, aldus Cindy van Eijk (Fortuna). (Uitslag 10-20)

DVO/Accountor A1 – Tempo A1
De ploegen scheelden op de ranglijst slechts één punt, dus beloofde het een spannende wedstrijd te worden. Spannend werd het echter nooit. “De wedstrijd begon stroef. Wij hadden het betere spel, maar wisten dat nog niet om te zetten in goals”, vertelde Lars Pieper, coach van de Bennekommers. Tempo nam een time-out, maar het was DVO dat optimaal van de time-out kon profiteren. Vanaf dat moment was het binnen no-time 9-2. Daarna brak er een betere fase voor de Alphenaren aan, die dankzij prima schietende heren wat terug konden doen voor rust: 11-6. Tempo had in de eerdere wedstrijden al laten zien dat de tweede helft vaak beter is en ook nu was dit het geval, vond coach Marcel Haagsman. Zo speelde Puck van Keeken verdedigend sterk tegen de aanvoerder van DVO. Ook Noah Kuiper was weer belangrijk voor zijn ploeg door zijn schoten af te ronden. Dit was echter niet genoeg en DVO hield de punten in Bennekom. (Uitslag 22-16)

Sporting Delta A1 – TOP/SolarCompleet A1
Belangrijke punten in de strijd om boven de degradatiestreep te eindigen, bleven in Dordrecht. “Het was deze week zaak om de knop om te zetten, na toch wel wat teleurstelling na de verloren wedstrijd tegen KCC”, zei Steven van Raffe (Sporting Delta). Het was alles behalve een puntenrijk duel in Dordrecht. Bij beide ploegen draaiden de aanval moeizaam, waardoor er bij rust een stand van 5-3 op het scorebord stond. Hoewel de thuisploeg meer het initiatief nam, schoot TOP goed mee. Hierdoor kon Sporting Delta niet uitlopen op haar tegenstanders. De ploeg uit Sassenheim zette nog fel aan, maar de doelpunten vielen niet meer bij de ploeg. Door onder andere Sterre Detmar wist de thuisploeg een gat van drie punten te slaan en kon het de wedstrijd gecontroleerd uitspelen. “De uitslag van de wedstrijd was een dikke teleurstelling”, aldus Christiaan Germans (TOP). (Uitslag 12-6)

KCC A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
KCC en Dalto - die vooraf aan de wedstrijd nog op een gedeelde tweede positie zich bevonden - maakten de wedstrijd minder spannend dan verwacht. “Dit was een wedstrijd om snel te vergeten. In een nat Capelle aan den IJssel lukte er in de eerste helft nagenoeg niks”, aldus Niels Molendijk (KCC). Al snel pakte de ploeg in het geel een ruime voorsprong van 0-9, waarna zij met een tussenstand van 2-11 kon rusten. Na de rust bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. Dalto kwam op een voorsprong van 4-16 en zag kans om A2 spelers inzetten. Dit bracht echter niet het gewenste resultaat. Rick Memelink (Dalto): “Het ging alleen maar slechter bij ons en beter bij KCC. Als coach is het toch goed om te zien wat de wissels brengen. Eigenlijk hebben wij gewoon 40 minuten gedomineerd.” De stand werd voor KCC wat dragelijker, maar het had geen antwoord op de ploeg uit Driebergen. (Uitslag 10-17)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. KZ A1 6 12
2. Fortuna A1 6 10
3. Dalto A1 6 7
4. DVO A1 6 6
5. KCC A1 6 5
6. Sporting Delta A1 6 4
7. Tempo A1 6 3
8. TOP A1 6 1


Programma:

Tempo A1 - Sporting Delta A1
KZ A1 - KCC A1
Dalto A1 - Fortuna A1
TOP A1 - DVO A1


Datum: 15 oktober 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.